John Wick: Chapter 2
John Wick: Chapter 2
Voorpret
14 februari 2017

Huurmoordenaars!

John Wick 2 poster VOORPRET | Schokkend Nieuws heeft een nieuwe rubriek en zal de lezer vanaf nu trakteren op verrassende, gore, gewelddadige en natuurlijk ook informatieve filmlijstjes. George Vermij bijt de spits af met huurmoordenaars in film. John Wick is weer in de bios te zien, maar we hebben al langer een zwak voor hitmen en assassins. Wat is het toch dat ons fascineert aan deze immorele eenlingen? Wij zoeken het uit aan de hand van 10 iconische moordprofessionals.

 

 

 

1. Stijlvol en dodelijk: Jeff Costello

Laten we eerlijk zijn Jeff Costello uit Jean-Pierre Melville’s LE SAMOURAÏ is eigenlijk de invloedrijkste hired gun in filmland. De koele en schimmige vertolking van Alain Delon is de staalkaart geweest voor een nog steeds groeiende reeks navolgers. Costello is zo’n hip personage die stijlvol zijn doelwitten afgaat, en ondanks zijn emotieloze uiterlijk een klein hartje verbergt. Regisseur en scenarioschrijver Paul Schrader was erg onder de indruk van de film en Costello was de inspiratiebron voor personages zoals Travis Bickle (TAXI DRIVER) en John LeTour in LIGHT SLEEPER. De geest van Costello waart ook rond in de cinema van Wong Kar-Wai (CHUNKING EXPRESS, FALLEN ANGELS). Zelfs Ryan Gosling verwijst in Drive naar de behendige vaardigheden van de zwijgzame Fransman.

Jeff Costello

2. Vakmanschap is meesterschap: Arthur Bishop

Huurmoordenaars zijn perfectionisten. Neem oude rot Arthur Bishop (Charles Bronson in een van zijn meest memorabele rollen). In de lange en zorgvuldig opgebouwde openingsscène van Michael Winners THE MECHANIC gaat hij nauwgezet te werk om zijn slachtoffer te neutraliseren. Dat vergt het nodige geduld, vooral als het allemaal moet lijken op een ongeluk. Bishops positie als vakman is wel kwetsbaar. Als hij een jonge killer onder zijn hoede neemt en hem de kneepjes van het vak bijbrengt, rijst de vraag of ook hij vervangbaar is. Winners film kreeg een matige remake met Jason Statham, maar is nog steeds prima te verteren dankzij een charismatische Bronson.

The Mechanic

3. Eenzame wolven: Léon

Eenzaamheid is het onvermijdelijke lot van elke huurmoordenaar. Het is natuurlijk niet zo makkelijk om met je partner of vrienden te praten over wat je zoal op een reguliere werkdag meemaakt. Léon (Jean Reno) in Luc Bessons gelijknamige film heeft daar gelukkig geen last van. Een plant houdt hem gezelschap en voor vermaak gaat hij lekker naar de bios om te kijken naar oude films. Is het misschien dat leefpatroon wat veel schuwe en misantropische cinefielen aanspreekt? Regisseur Luc Besson laat Léon echter niet lang alleen. Zijn buurmeisje moet vluchten voor een knettergekke corrupte agent, gespeeld door Gary Oldman. Wanhopig zoekt zij onderdak bij de schuchtere kluizenaar. Het begin van een ongewone vriendschap.

Léon

4. #1 Killer: Goro Hanada

Alle romantiek van het huurmoordenaarsbestaan wordt in Seijun Suzuki’s BRANDED TO KILL op stijlvolle wijze onderuit gehaald. Goro Hanada (Joe Shishido) is een excentrieke bruut die zijn vrouw mishandeld en er alles voor overheeft om #1 killer te blijven. Goro is zeker geen sympathieke moordenaar. Er valt weinig onderliggende menselijkheid te ontdekken in zijn egoïstische en gewelddadige gedrag. Een mysterieuze vrouw gooit echter roet in het eten, waarna Goro zelf op de kill list belandt en moet vechten voor zijn leven. Suzuki is een bijzondere stilist die allerlei bizarre moordscènes uit zijn hoed tovert. Destijds was het allemaal iets te gortig voor de Nikkatsu studio die geen raad wist met deze bijzondere film en Suzuki de deur wees. Het blijft wel een klassieker in het genre en een gewelddadig feest voor het oog.

Branded to Kill

5. Erecodes in een zinloze wereld: Ghost Dog

Huurmoordenaars doen misschien het vuile werk, maar ze hebben ook hun eigen mores. Dat blijkt wel uit de modus operandi van Ghost Dog (Forest Whitaker), die zijn wijsheid haalt uit het boek Hagakure, het boek van de Samoerai. Ondertussen ruimt hij mensen op voor de maffia, die hem graag inhuurt voor zware klussen. Jim Jarmuschs film is natuurlijk een grote knipoog naar Melville’s LE SAMOURAÏ. Hij kent zijn klassiekers en jat daarnaast ongegeneerd een scène uit Suzuki’s BRANDED TO KILL. Ondanks die verwijzingen is Ghost Dog een typische Jarmusch held: Een coole outsider die koppig zijn eigen weg zoekt in een onverschillige en wrede wereld.

Ghost dog

6. Deadly is the female: Nikita

Luc Besson heeft een zwak voor huurmoordenaars. In 1990 liet hij zien dat het niet alleen mannen zijn die de duistere kunst van het moorden beheersen. Nikita (Anne Parillaud) wordt, nadat ze is gearresteerd voor een misdrijf, gedwongen om voor de Franse geheime dienst te werken. Zij moet staatsvijanden uitschakelen en leert het vak van de kille Victor (Jean Reno, in een rol die gelijkenissen heeft met Léon). Als killer is Nikita wel een geval apart. Een vrouw die geen identiteit lijkt te hebben en ongemakkelijk opgaat in de schijnwereld van spionage en clandestiniteit. Een Amerikaanse remake in 1993 leidde tot een populaire tv-serie die recentelijk weer een reboot kreeg.

Nikita

7. Comic Relief: Martin Q. Blank

Voor wie al dat gedoe met sluipschuttersgeweren en pianodraad allemaal iets te luguber vindt, is er gelukkig de luchtigere aanpak. In GROSSE POINTE BLANK moet killer Martin Q. Blank (John Cusack) er even tussenuit om de reünie van zijn high school bij te wonen. Hij ziet zijn baan niet meer zitten en bekent zijn ongenoegen aan zijn psychotherapeut. Het uitje naar zijn oude school blijkt toevallig de locatie te zijn voor een job, meldt zijn superieur. Zo wordt Martin gedwongen verschillende balletjes in de lucht te houden terwijl hij oude bekenden tegenkomt en er terloops ook een beloning op zijn hoofd uitstaat. Een komische aanpak van de hitmanfilm die soms in meligheid blijft steken, maar John Cusack maakt veel goed.

Grosse Pointe Blank

8. Gewelddadig en knettergek: Anton Chigurh

Je kan lachen om huurmoordenaars, soms belichamen zij onze ergste nachtmerries. In die categorie valt Anton Chigurh. De mysterieuze Mexicaanse prof die er in NO COUNTRY FOR OLD MEN op uit trekt om mensen te vermoorden. Bijkomende schade is geen probleem voor deze gewetenloze beul die wordt gedreven door een bijna duivelse bezetenheid. Zie die helse blik van hem als hij de laatste adem uit een van zijn slachtoffers perst. Chigurh is ook een inventief vakman als je hem in de weer ziet met een luchtdrukpistool. Zorg dus dat jij niet op zijn kill list belandt!

No country for old men

9. Iconisch duo: Jules en Vincent

Met al dat moorden is het soms prettig dat je een partner hebt om stoom mee af te blazen. Zie daar Jules (Samuel L. Jackson) en Vin (John Travolta) die tussen de opdrachten door lekker praten over hamburgers in Parijs en wiet in Amsterdam. Maar zelfs de dikste maatjes maken wel eens een foutje. De arme Marvin ondervindt dat als er per ongeluk een kogel door zijn hoofd wordt geschoten. Voor Quentin Tarantino een leuk excuus om zelf op duiken in PULP FICTION en de minder glamoreuze kanten van het vak te laten zien. Gelukkig is er de afvalverwerkingsdienst van mr. Wolf, die raad weet met een ongewenst lijk.

Pulp Fiction

10. Moorden is tijdloos: Joe

Is huurmoordenaar niet het oudste beroep ter wereld? Als je films moet geloven, staat het vast dat er in de toekomst altijd vraag zal zijn naar een goede prof. Dan mogen Blade Runners of Terminators het vuile werk doen. In LOOPER ruimt Joe (Joseph Gordon Levitt) juist mensen op die uit de toekomst komen. Een relaxte baan, maar wat als je opeens als opdracht krijgt om jezelf te doden? Rian Johnson maakte met LOOPER een van de meeste opmerkelijke toevoegingen aan het genre waarin tijdreizen en morele keuzes hand in hand gaan.

Looper

14 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!