ET game
ET game
Voorpret
5 maart 2018

De film was beter!

ET game VOORPRET | Zou de nieuwe TOMB RAIDER, vanaf 15 maart in de bioscoop, dan eindelijk eens een goede video game-verfilming zijn? Er is natuurlijk altijd kritiek op films gebaseerd op computerspelletjes. Maar laten wij het even omdraaien. Wat zijn nou de slechtste, op films gebaseerde games?

E.T. The Extra-Terrestrial
Het geldbeluste Atari kon de kans natuurlijk niet laten schieten om in te haken op Spielbergs grote blockbuster. En zo maakten ze in veel te korte tijd deze legendarische slechte game die zo teleurstellend was dat duizenden cartridges in een vuilnisstortplaats verdwenen. Het bizarre verhaal wordt nog eens haarfijn naverteld in de documentaire ATARI: GAME OVER.


Total Recall
Oh, wat keek ik uit naar deze game toen ik nog een NES had. Lekker spelen als Arnie op Mars. Maar wacht eens even… Waarom zegt hij ‘I’ll be back’ als ‘ie de pijp uitgaat? Het zou toch niet zo zijn dat ontwerpers de film niet hebben gezien? Helaas waren er naast die onjuistheden ook nog eens saaie missies, onverwoestbare slechteriken en frustrerende levels.


Friday the 13th
Je had wel meer filmspelletjes op de NES. Zo kwamen ze op het briljante idee om deze horrorklassieker speelbaar te maken. Je mag als een van begeleiders van het zomerkamp bij Camp Crystal Lake lekker vechten tegen Jason Voorhees. Dat valt behoorlijk tegen in dit spel dat door de gamepers wordt gezien als een van de moeilijkste maar ook slechtste titels voor de NES.


Catwoman
Oké: welke van de twee is slechter? De film is al een enorme miskleun en dan is er dus ook nog een game?! De sierlijke curves van Halle Berry zijn tenminste wel goed nagemaakt. Alleen jammer van die stoterige framerates…


The Walking Dead: Survical Instinct
Wat een aanfluiting is dit toch, terwijl het zo goed had kunnen werken. Lekker als Daryl met zijn trouwe kruisboog jagen op zombies. Maar dan komen er de glitches en zie je hoe lelijk alles gemaakt is. Het haalt het gewoon niet bij betere zombie games zoals het grappige Dead Rising of het ambitieuze Dying Light.


Reservoir Dogs
Deze cynische poging om mee te liften op het succes van Quentin Tarantino’s debuutfilm kwam wel meer dan tien jaar te laat. Michael Madsen a.k.a Mr. Blonde had de pieken nodig en is de enige van de oorspronkelijke cast die zijn stem beschikbaar stelde aan de game. Voor de rest: een saaie shooter met hier en daar een verwijzing naar de film. Dat spelontwerpers nog steeds niet leren van hun fouten blijkt wel uit het feit dat er een nieuwe Reservoir Dogs game gepland staat.


Aliens: Colonial Marines

Weer zo’n compleet gemiste kans. ALIENS is een prima basis voor een first person shooter. Wat is er nou cooler dan als ruimtemarinier schieten op xenomorphs? Toch is deze game een dampende hoop ellende met Aliens die maar al te graag op je af lopen om neergemaaid te worden en daarmee al het spelplezier om zeep helpen. Game over man, game over!

© George Vermij
5 maart 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!