true blood season 5 poster by dealingheart-d4ysamv
true blood season 5 poster by dealingheart-d4ysamv
Bluf-TV
23 augustus 2014

Bluf-TV: True Blood

true blood season 5 poster by dealingheart-d4ysamv BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij True Blood niet!?”

Te zien | True Blood is een serie van betaalzender HBO en wordt in Nederland opvallend genoeg niet door HBO Nederland uitgezonden, maar door Fox Life. In België was de serie ook op Canvas te zien. Seizoen 7, nu bezig, zal het laatste zijn. De allerlaatste aflevering wordt morgen, zondag 24 augustus in de VS uitgezonden.

Waar ging het ook alweer over? | De serie is gebaseerd op de boeken van Charlaine Harris, en speelt zich af in een wereld waarin vampieren ‘uit de kist’ zijn gekomen en proberen vreedzaam samen te leven met mensen. Dat gaat uiteraard met de nodige horten en stoten… Hoofdpersoon is Sookie Stackhouse, een serveerster met telepathische krachten. Sookie woont in het slaperige stadje Bon Temps in de zuidelijke staat Louisiana. Sookie’s rustige leventje wordt op z’n kop gezet zodra ze kennismaakt met de charmante vampiers Bill en Eric. Naast Sookie, Bill en Eric volgen we nog een keur aan kleurrijke personages en bovennatuurlijke wezens zoals weerwolven, heksen en ‘shapeshifters’.

Wat maakt het zo verslavend? | True Blood heeft er een handje van afleveringen te laten eindigen met spannende cliffhangers, zodat je steeds wilt weten hoe het verder gaat, het liefst zo snel mogelijk. Daarnaast combineert de serie horror en fantasy met een niet gering soap-gehalte, een slimme truc die ook al zo goed werkte voor Buffy the Vampire Slayer. Wat ongetwijfeld óók bijdraagt aan de populariteit is het hoge sex appeal van de serie. Vampiers zijn altijd al geassocieerd met (onderdrukte) seksuele driften, en True Blood speelt daar handig op in: het aantal blote borsten en billen is niet van de lucht.

mt_ignore:pam Leukste personage | Moeilijk kiezen: True Blood telt een hoop leuke en grappige personages. Je hebt Sookies beste vriendin, de grofgebekte Tara, en haar flamboyante neef Lafayette. Vampier Eric is de ijzig koele bad boy. Jessica is een sexy femme fatale die echter ook aandoenlijk en sympathiek is. En de gestoorde, gewelddadige en grappige Russell Edgington is ongetwijfeld de allerleukste slechterik van de hele serie. Toch kiezen we voor de bitchy vampier Pam, die met haar snedige oneliners niet zelden de lachers op haar hand krijgt.

Irritantste personage | Zodra Sam Merlotte in beeld komt, voel je je oogleden zwaarder worden. Deze lamme goedzak is vrij overbodig.

Zapservice | Na een ijzersterk begin ging True Blood helaas aan een welbekende kwaal van langlopende series leiden: het hoge niveau kon niet worden vastgehouden. Er sluipen steeds meer overbodige personages, tenenkrommende subplots en nodeloos ingewikkelde ontwikkelingen in de serie. Seizoen 4 wordt door veel fans als het dieptepunt beschouwd.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Wat is die Eric/Jessica toch lekker hè?”, “Wat is die Jason toch dom hè?”, “Wat is die Sam toch saai hè?”, “Wat is die Bill toch een sukkel hè?”, enz., enz.

Controversiële mening | “True Blood is eigenlijk gewoon softporno voor geeks.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht |  “De serie wil zelf graag een parallel trekken tussen vampirisme en homoseksualiteit, maar stiekem zijn is het een soort powertrip voor linkse Amerikanen, die zich zo niet alleen moreel en intellectueel maar ook fysiek superieur kunnen voelen aan de vampierhatende rednecks.”

Drankspelletje! | Neem een slok bij elke doordringende blik van Bill of Eric, twee slokken voor elke keer dat iemand “Sookie!” zegt en een shotje bij elke seksscène. Wie helemaal in de sfeer wil blijven drinkt natuurlijk van zijn Bloody Mary elke keer dat er bloed (of ’tru blood’)  gedronken wordt.

23 augustus 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!