Bluf-TV
8 augustus 2015

Bluf-TV: Rick and Morty

Rick and Morty Episode 4 M Night Shaym Aliens BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móét hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Rick and Morty niet!?”

Te zien | Het eerste seizoen is uit op dvd en blu-ray. Het tweede seizoen wordt op het ogenblik uitgezonden door Adult Swim (de nachtzender van Cartoon Network).

Waar ging het ook alweer over? | Denk aan Marty McFly en Doc Brown uit BACK TO THE FUTURE. Maak Marty dommer, Doc nihilistischer en véél grover (en een opa), en stuur ze op avonturen die veel bizarder en perverser zijn, en je krijgt een idee van hoe Rick and Morty in elkaar steekt.

Wat maakt het zo verslavend? | De grapdichtheid en de onvoorspelbaarheid. Of ze nu vreemde dimensies, dromen, of een pretpark in het lichaam van een dakloze verkennen: je weet nooit wat er gaat gebeuren. Comedy-nerds zullen verder de gaststemmen (van o.a. John Oliver, David Cross, en Jemaine Clement) op prijs kunnen stellen. Sciencefictionfans zullen op hun beurt kunnen waarderen dat makers Justin Roiland en Dan (“Community”) Harmon het genre door en door kennen en vakkundig op een loopje gaan met alle conventies.

Leukste personage | Rick. Niet zozeer een verstrooide professor als wel een gestoorde professor. Volstrekt verstokt van moraliteit en altijd in voor een geintje ten koste van een ander, immer kwijlend: Rick is een nachtmerrie als gezinslid maar verreweg het grappigste personage.

mt_ignore:4469072 rickandmortyIrritantste personage | Aan het begin is de vader van Morty, Jerry, een beetje een standaardfiguur: de nutteloze, dommige vader die op de een of andere manier een veel leukere vrouw aan de haak heeft geslagen en haar niet op prijs stelt. Gelukkig wordt hij later steeds leuker – net als de moeder en de zus van Morty, die ook steeds beter worden uitgewerkt.

Zapservice | Er zit bijna geen continuïteit tussen de afleveringen, dus je kunt ze eigenlijk in willekeurige volgorde kijken. Aflevering twee (Lawnmower Dog) en acht (Rixty Minutes) zijn prima instappers, maar eigenlijk kan je overal beginnen.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | Het is misschien animatie, maar zeker niet geschikt voor kinderen!

Controversiële mening | De grove grappen zijn natuurlijk leuk, maar wat Rick and Morty echt memorabel maakt is de complexe verhaalstructuur.

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | Het is soms moeilijk te merken door het manische tempo, maar er zit een sterke onderstroom van melancholie in Rick and Morty. De personages zijn zich ervan bewust dat er talloze alternatieve levens voor ze zijn, wat naast grappen ook af en toe voor existentiële twijfels zorgt.

Drankspelletje! | Een slokje als Rick boert. Een slok als er meerdere versies van een personage tegelijkertijd in beeld zijn (niet proberen bij de aflevering A Rickle in Time, want dan beland je wellicht in het ziekenhuis). Als je dan ook nog een slok neemt elke keer als Rick en Morty moeten vluchten voor politie, aliens, o.i.d., dan kan je waarschijnlijk al snel de grappen niet meer volgen. 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!