agents shield 300
agents shield 300
Bluf-TV
4 maart 2015

Bluf-TV: Agents of S.H.I.E.L.D.

agents shield 300 BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móét hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Agents of S.H.I.E.L.D. niet!?”

Te zien | In Nederland wordt de serie uitgezonden door Veronica. In de Verenigde Staten door ABC. De tweede helft van het tweede seizoen is daar net begonnen.

Waar ging het ook alweer over? | S.H.I.E.L.D. is een beetje de Marvel-versie van de CIA. Het is een schimmige organisatie die bestaat in hetzelfde universum als de bekende superhelden en zich vooral bezighoudt met bovennatuurlijke zaken. In de serie volgen we het team van Agent Coulson – bekend uit de Marvel-films – op hun missies, die vaak zijdelings iets te maken hebben met diezelfde superhelden.

Wat maakt het zo verslavend? | Eerlijk gezegd viel het eerste seizoen een beetje tegen. De personages wisten de kijkers niet voor zich te winnen en de verhaallijn sprak weinig tot de verbeelding. Er was sprake van een overdaad aan expositie en een ernstig gebrek aan importantie. Gelukkig kwam er tegen het eind van het seizoen een stijgende lijn in, en die is in seizoen twee verder doorgetrokken. Door enkele nieuwe, leuke personages te introduceren en wat te sleutelen aan de oude kunnen we eindelijk iets geven om hun lotgevallen. Daarnaast zijn er een paar geslaagde gastrollen – hallo, Kyle MacLachlan! – die erg de moeite waard zijn. Meer en betere structuur, een verhaallijn die er eindelijk echt toe doet én de nodige cliffhangers. Dit is eindelijk een serie geworden om wekelijks naar uit te kijken.

Leukste personage | Agent Melinda May is natuurlijk übercool. Ze is mysterieus en ijzig, en met kontschoppende gevechtstechnieken voegt ze de nodige ervaring toe aan het jonge team. Haar kille blikken als iemand haar irriteert zijn goud waard.

Irritantste personage |  Het jonge wetenschappers-duo Fitz/Simmons weet mij maar niet voor zich te winnen. Nou heeft Joss Whedon, mede-bedenker en adviseur van de serie, de lat dan ook wel hoog gelegd met wetenschappers Fred uit Angel en Topher Brink uit Dollhouse, en is die vergelijking misschien niet helemaal eerlijk. Maar ik kan je na anderhalf seizoen nog steeds niet precies vertellen wat de karaktereigenschappen van Fitz en Simmons zijn, en dat zegt toch wel wat.

Zapservice | Zoals gezegd, was seizoen één niet best. Mijn advies: sla dit hele seizoen over (of kijk alleen de redelijke tweede helft, vanaf aflevering 16, “The End of the Beginning”) en lees een recap van de gebeurtenissen. Vanaf seizoen twee zit je goed.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Ik kan niet wachten om te zien welke rol de Inhumans gaan spelen.”

Controversiële mening | “In de films was Coulson zo tof, maar eerlijk gezegd weet ik niet of Clark Gregg wel een goed genoeg acteur is om de zwaardere scènes te dragen.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Het is niet moeilijk om in Agents of S.H.I.E.L.D. metaforen te herkennen voor de achterdocht jegens inlichtingendiensten als de NSA. Is het wel wenselijk dat iedereen en alles 24 uur per dag in de gaten kan worden gehouden? En zo ja, tegen welke prijs? Met name het tweede seizoen speelt hier handig op in, met de ontwikkelingen uit CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER vers in het achterhoofd. ”

Drankspelletje! | Neem in seizoen één elke keer dat agent Coulson zegt: ‘it’s a magical place’ een shotje. Doe hetzelfde elke keer dat Skye iets zegt over haar ouders. Ook elke ijzige blik van agent May is een shotje waard, al is het maar om weer op te warmen. Neem een slokje elke keer als Fitz struikelt over zijn woorden en als May of Ward iemand slaat of schopt.

4 maart 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!