jessicajonesposter
jessicajonesposter
Bluf-TV
27 november 2015

Bluf-TV: Jessica Jones

jessicajonesposter BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Heb jij Marvel’s Jessica Jones nog niet gekeken!?”

Te zien | Het hele eerste seizoen staat sinds 20 november op Netflix.

Waar ging het ook alweer over? | Ex-superheld Jessica Jones (Krysten Ritter) gebruikt haar krachten als privédetective. Jessica is vooral supersterk (handig als er een deur op slot zit), maar geneest ook sneller dan een normaal persoon. Verder is ze precies wat je verwacht van een Sterke Vrouw™: geeft niets om haar uiterlijk, is gesloten en vermijdt alle emotionele banden als de pest. Ze heeft daarvoor wel een goede reden: ze werd het slachtoffer van Kilgrave (David Tennant). Kilgrave heeft ook een bijzonder talent, maar eentje dat zich meer leent voor superschurkdom: hij kan iedereen laten doen wat hij wil. Als hij zegt, ‘spring in de sloot’, wil je niks liever dan in de sloot springen. Helaas zijn de gevolgen van wat hij mensen laat doen vaak wat ingrijpender dan een nat pak. Aan Jessica om hem tegen te houden.

Wat maakt het zo verslavend? | Marvel doet het goed met z’n filmafdeling (zie: alle succesvolle superheldenfilms sinds 2008) maar de televisietak onder leiding van Jeph Loeb blijft niet achter. (Marvel’s) Agents of S.H.I.E.L.D., (Marvel’s) Agent Carter en (Marvel’s) Daredevil (die laatste ook van Netflix) worden goed bekeken en doen het ook bij de critici goed. De neo-noir detectiveserie (Marvel’s) Jessica Jones mag netjes aan dit rijtje worden toegevoegd. Eén van de grootste voordelen voor Jessica Jones is de distributeur: bij Netflix mag meer dan bij typische kabeltelevisie. Naakt, vloeken, best wel naar geweld: Netflix doet er niet zo moeilijk over. Ook is Netflix niet vies van nieuwe dingen proberen: Daredevil werd bijvoorbeeld deels geprezen omdat ze lieten zien dat ook mannen emotioneel kunnen zijn. Jessica Jones is juist wat betreft seks en seksuele oriëntatie heel open. Jessica en Luke Cage (die binnenkort zijn eigen Netflix-serie krijgt) gaan zo enthousiast bezig dat het bed het begeeft. Ook heeft de serie zelfs een Marvel-primeur: een lesbisch hoofdpersonage, namelijk advocaat Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss). Die openhartigheid ook belangrijk: post-traumatische stress en schuldgevoelens spelen een belangrijke rol in de serie, en de donkere toon past daar goed bij.

mt_ignore:kilgrave Leukste personage | In een serie gevuld met intrigerende personages is het lastig om een favoriet te kiezen. Is het Jessica, die in het begin irritant asociaal is, maar die toch langzaam je hart wint? Is het de zachtaardige Luke Cage (Mike Colter), die iedere aflevering opkrikt met zijn aanwezigheid? Of is het Kilgrave, gemakkelijk een van de beste superschurken in de Marvel Cinematic Universe, die fantastisch wordt gespeeld door Tennant? Keuze te over.

Meest irritante personage | Agent Will Simpson (Wil Traval). Nadat hij slachtoffer is geworden van Kilgrave, steekt hij continu z’n neus in Jessica’s werk. Ze is supersterk en slim. Laat die vrouw in vredesnaam gewoon haar werk doen, in plaats van jou ook steeds te moeten redden!

Zapservice | Gewoon netjes in de juiste volgorde kijken. Eigenlijk moet je het hele seizoen zien als één lange film: iedere aflevering draagt bij aan het verhaal.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Jessica Jones lijkt helemaal niet op een superhelden-serie: het is een volwassen, donkere, openhartige neo-noir.”

Controversiële mening | “Eindelijk een vrouwelijke superheld. Wel jammer dat het hele verhaal om de mannen in haar leven draait.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Eigenlijk kan je Jessica Jones zien als metafoor voor het vastzitten in een relatie waarin je misbruikt wordt, waarbij je jezelf ziet verliezen in een ander, je jezelf niet meer herkent en mensen niet meer vertrouwt. Tegelijkertijd gaat het om genderrollen, in het bijzonder de rol die vrouwen gedwongen worden aan te nemen (smile!) en de straf die volgt als ze dat niet doen.”

Drankspelletje | Jessica is zelf nogal een stevige drinker. Wie zichzelf wil uitdagen kan voor synchroon-drinken gaan: neem een slok als Jessica dat doet. Het liefst whisky. Hele goedkope.

© Carlijn Kruidhof
27 november 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!