dd
dd
Bluf-TV
25 maart 2016

Bluf-TV: Daredevil

ddBLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móét hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Marvel’s Daredevil niet!?”

Te zien | Daredevil is een Netfix Original Series, dus exclusief op Netflix te zien. Seizoen twee staat sinds een week op de streamingservice.

Waar ging het ook alweer over? | Marvel-stripheld Daredevil, overdag ook wel bekend als Matt Murdock. Murdock (Charlie Cox) is nog maar een kind als hij door een ongeluk blind wordt. Zijn andere zintuigen werden daardoor juist versterkt. Een blinde man, Stick (Scott Glenn), traint Matt om zijn zintuigen te beheersen en leert hem ook zijn krachten te gebruiken bij het vechten. De vader van Matt, een boxer, wordt door een lokale bende vermoord als hij weigert een gevecht te verliezen. Als volwassen vent is Murdock overdag advocaat, ’s nachts vigilante die de wijk Hell’s Kitchen in New York veilig probeert te maken. In seizoen twee vervolgt hij de missie, dit keer met de hulp van ex-geliefde Elektra (Elodie Yung).

Wat maakt het zo verslavend? | Hoewel het verhaal best wel cliché is – een jongen overkomt een traumatiserende gebeurtenis waardoor hij besluit zijn stad veilig te maken in een spandex pakje – weet Marvel’s Daredevil toch verfrissend te zijn. De serie volgt naast Matt Murdock ook zijn beste vrienden Foggy Nelson (Elden Henson) en Karen Page (Deborah Ann Woll). Als team hebben ze veel chemie met elkaar en zorgen ze voor de grappigste, maar ook de meest emotionele scènes. Daredevil biedt mede dankzij het format alle personages genoeg ruimte: ook Foggy, Karen en verpleegster Claire krijgen kans op karakterontwikkeling. Niemand is in aflevering één dezelfde als in aflevering 13. In seizoen twee zet deze trend zich voort: omdat je seizoen één ter plekke nog een keer kunt kijken, verspilt Netflix geen tijd aan flashbacks om je eraan te herinneren wat er ook alweer was gebeurd. In dat opzicht lenen series zich misschien ook beter voor stripverfilmingen dan films.

mt_ignore:punisherLeukste personage | De slechteriken! In het eerste seizoen hebben we het dan over Wilson Fisk, meesterlijk gespeeld door Vincent D’Onofrio. In het tweede seizoen gaat het om Frank Castle, oftewel de Punisher (Jon Bernthal). Wat deze tegenstanders zo boeiend maakt, is dat ze sympathiek overkomen, hoewel het twee zware jongens zijn. Iedere schurk heeft een reden waarom hij een schurk is geworden. Waar de een ervoor kiest om van zijn traumatische gebeurtenis iets te leren en een sterke moralistische code aan te nemen, kiest de ander ervoor om het slechte pad op te gaan. Motivaties en acties van de goeien en de slechten lijken opeens sterk op elkaar, dus wie is nou echt de crimineel?

Irritantste personage | Matt Murdock, gek genoeg. Hij wil zichzelf altijd maar opofferen en denkt dat alles zijn schuld is. Best arrogant. Vooral later in het tweede seizoen wordt het erg vermoeiend. Wie is hij om te zeggen wat beter is voor andere mensen? Leiden alle wegen naar Murdock? En natuurlijk sluit hij heel clichématig al zijn vrienden buiten. Gaap!

Zapservice | Het is eigenlijk steeds één verhaal in dertien delen. Beginnen bij aflevering één, dus. Een ieder die denkt het bij één aflevering te kunnen houden: veel succes.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Jon Bernthal is echt ge-wel-dig als de Punisher. Misschien wel de beste versie tot nu toe. Gewelddadig wel, natuurlijk. Geruchten doen de ronde dat Frank Castle misschien wel zijn eigen spin-off krijgt op Netflix.”

Controversiële mening | Met Elektra trappen de makers in dezelfde valstrik als met Karen in het eerste seizoen: ze maken er een damsel in distress van, die Murdock koste wat het kost wil redden. Onder het motto: iedereen verdient een tweede kans. Het zorgt voor veel clichématige scènes en dialogen die het verhaal enorm vertragen.

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | Frank Castle is een oorlogsveteraan die zichzelf geen plek weet te geven in het Amerika waarnaar hij terugkeert. Als collectief hebben burgers de Punisher eigenlijk gemaakt tot wie hij is: de getrainde soldaat die gewelddadige dingen moet doen in de naam van de veiligheid van zijn land. Eenmaal terug in zijn thuisland heeft zijn geweld geen plek meer en wordt hij gedwongen dat achter zich te laten, zonder hulp. Het is een aanklacht op het geweld in het buitenland waar Amerika zichzelf steeds opnieuw aan overgeeft.

Drankspelletje! | Neem een shot elke keer als iemand zichzelf opoffert voor een ander. De uitspraken “…because of me!” of “It’s my fault!” tellen ook.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!