BlufTV King
BlufTV King
Bluf-TV
13 april 2016

Bluf-TV: 11.22.63

BlufTV KingBLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móét hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij 11.22.63 niet!?”

Te zien | 11.22.63 ging midden februari in première op de Amerikaanse streamingservice Hulu. In Nederland (om 22.00 uur) en België (om 22.30 uur) wordt de serie op maandagavond uitgezonden door Fox. Je kan nog aanhaken, want de extra lange pilot wordt deze week nog eens herhaald.

Waar ging het ook alweer over? | Dit is een minireeks van acht afleveringen naar de vuistdikke roman van Stephen King uit 2011. Daarin ontdekt leraar Engels Jake Epping (James Franco) in een eettent van een oude kennis een portaal naar het verleden. Hij duikt erin naar 21 oktober 1960 met de opdracht om de moord op John F. Kennedy te voorkomen en zo de geschiedenis van Amerika te veranderen. Hoewel hij kan rekenen op de hulp van zijn aan longkanker stervende vriend Al Templeton (Chris Cooper), is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat maakt het zo verslavend? | Niemand twijfelt aan het kampvuurverhaaltalent van King: hij kan je als geen ander in een verhaal sleuren. Je blijft lezen en in dit geval: kijken. De serie lijkt een lekker ritme te pakken te hebben en de toon zit goed. Dit is vintage King. Dé grote vraag is hoe de serie het slot van de originele roman zal aanpakken. Dat is in het boek vrij complex en, typisch King, ook niet erg vrolijk en hoopvol.

Leukste personage | Dat zou Jake Epping zelf moeten zijn, een in het boek echt sympathieke knul die zijn missie in het verleden in het honderd ziet lopen door romantische liaisons met Sadie Dunhill (Sarah Gadon), een serveerster. Na twee afleveringen zijn we er echter niet van overtuigd dat James Franco de beste keuze is als Epping. De ster is hij wel: hij produceerde de serie en mocht van J.J. Abrams ook de vijfde aflevering regisseren. Leukste personage is voor een bijrol: die van Harry Dunning (Leon Rippy), schoonmaker van de school waar Epping lesgeeft.

Irritantste personage | Yellow Card Man (Kevin J. O’Connor) is de bewaker van het tijdportaal waar Epping doorheen glipt. Verandert later van kleur. Er wordt nog wel uitgelegd waarom. Maar het werkt niet.

Zapservice | Wie in deze tijden gewoon is Netflix-gewijs te streamen, zal zich storen aan de reclameblokken die Fox door de serie gooit en de onmogelijkheid te bingen. Verder is er voorlopig weinig reden weg te zappen. De serie is zonder meer goed.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | Midden jaren negentig belandde King in een creatieve dip van jewelste, waar hij als bij wonder weer uitkroop. 11.22.63 is daar het voorlopige orgelpunt van. Weetje: King wilde het boek al in 1973 schrijven, maar voelde zich toen nog te jong.

Controversiële mening | Het hele tijdreisconcept is overbodig. Geen idee is inmiddels zo uitgehold als het vlindereffect. King had met 11.22.63 gewoon een ijzersterke historische thriller kunnen schrijven. Zonder irritante gele kaart-mannen of bizarre konijnenholen.

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | We citeren Al Templeton: “De geschiedenis wil niet veranderd worden. Het verleden duwt terug. Dat kan je voelen. Als je het verleden te grazen wilt nemen, dan zal het verleden jou ook te grazen nemen.” Wie al eens een tijdreisfilm gezien heeft, weet wat er bedoeld wordt: voor je het weet, lig je in bed met je eigen moeder.

Drankspelletje! | Wie een slok neemt bij elke King-referentie sukkelt na twee afleveringen al in een coma. Houd de fles klaar bij verwijzingen naar The Shining, Castle Rock, Carrie, Morning Deliveries, Lisey’s Story, Misery en Christine.

mt_ignore: 11.22.63

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!