Week 32 - De Poel
Week 32 - De Poel
Beeldbuis
10 augustus 2014

Thuisbios, week 32

Week 32 - De Poel KOOP/HUUR | Zin in een filmpje, maar geen zin om de deur uit te gaan? In Thuisbios vind je iedere week interessante nieuwe genretitels die je zo vanuit je luie stoel kunt bekijken. Deze week; een Bijbels epos, een romantisch sprookje en Nederhorror!

NOAH, met Russell Crowe in de titelrol, is Darren Aronofsky’s versie van het Bijbelse epos over de zondvloed en de ark van Noach. “Aronofsky houdt van bombast”, schreef Barend de Voogd in zijn recensie. Een waarheid als een koe. Ook in zijn kleinere films, zoals THE WRESTLER en BLACK SWAN, is de subtiliteit soms ver te zoeken. “Kun je de Bijbel verfilmen zonder bombast?” Barend betwijfelt het. Dus wat dat betreft pakt Aronofsky het deze keer helemaal juist aan. Alhoewel hij wel een loopje neemt met ‘de feiten’. “Ik herinner me niet dat er in het eerste Bijbelboek sprake was van enorme, met zes armen uitgeruste steenreuzen.” Het is overigens verbazingwekkend dat dit epische drama niet vaker is verfilmd. Een kleine zoektocht op IMDb leverde niet meer op dan een speelfilm uit 1928, een mini-serie uit 1999 met Jon Voight en Mary Steenbergen en een handjevol animatiefilms voor kinderen. Te huur vanaf 5 augustus en te koop en via VOD vanaf 13 augustus (Paramount).

Over steenreuzen gesproken, het lijkt wel een trend want ook in LA BELLE ET LA BÊTE verschijnen ze in de finale ten tonele en ook deze reuzen komen niet voor in het oorspronkelijke verhaal. En dat is toch een beetje jammer, aldus recensente Hedwig van Driel. Het ziet er dankzij cgi allemaal prachtig uit, maar tegelijkertijd zijn de verleidingen van cgi ook de achilleshiel van de film. “[…] Grootse bombast in plaats van de intieme horror die ook mogelijk was geweest.” Niet beter dan de vorige twee versies van Jean Cocteau en Disney, maar dankzij de spectaculaire art-direction, “de lumineuze schoonheid van Léa Seydoux, het dierlijke magnetisme van Vincent Cassel” en de prachtige score van Pierre Adenot zeker de moeite waard. VOD vanaf 7 augustus en te huur vanaf 12 augustus (Dutch FilmWorks).

Steenreuzen en bombast zijn in de psychologische horrorfilm DE POEL, met in de hoofdrol Gijs Scholten van Aschat, godzijdank in geen velden of wegen te bekennen. Een weekendje wild kamperen ontaardt langzaam maar zeker in een nachtmerrie wanneer een aantal kampeerders in de ban raakt van een mysterieuze kracht die zich ophoudt in de nabij gelegen poel. Meer verklappen zou zonde zijn. Ik was erg gecharmeerd van deze kleine Nederlandse horrorfilm, maar geef ook onmiddellijk toe dat ik vanwege een geslaagd setbezoek misschien een beetje last had van de gunfactor. Lees voor een iets objectievere mening de recensie van gastrecensent Andre Waardenburg. Te huur vanaf 5 augustus en te koop vanaf 19 augustus (JustBridge). Tevens te zien tijdens de zomertour langs diverse bioscopen en festivals door het hele land.

10 augustus 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!