perfect skin
perfect skin
Beeldbuis
30 januari 2019

De culp is born!

perfect skinBEELDBUIS | En wat culp is, vertelt Robin Appelo je in deze nieuwe editie van Beeldbuis. De rubriek is een klein beetje veranderd, maar de DVD/VOD-tips voor de maand februari smaken als vanouds.

Allereerst even een huishoudelijke mededeling: vanaf heden geen ‘achtergrondfilms’ meer. *Moment stilte.* In plaats daarvan zal ik elke maand afsluiten met mijn hoogstpersoonlijke culp-tip. Wat is culp? Culp is cult én pulp. Films, dus, met een hoog cult- of pulpgehalte. In mijn ogen dan, want uiteindelijk bepaalt natuurlijk de tijd wat cult is.

Februari is de maand van de romcoms, chocoladehartjes en wachten bij de brievenbus. Een slechte maand dus voor de DVD/VOD-releases in het genre waar ik van houd. Toch is het gelukt om twee films, een serie en een culp-tip voor je te vinden.

THE CROSSBREED (Red Square) ligt vanaf 21 februari in de schappen. De film is een mix van THE VILLAGE en ROSEMARY’S BABY, maar dan voorspelbaar. Vrouw is zwanger, twijfelt of ze de tweeling wel wil houden en wordt naar een dorp met een duister verleden gestuurd. Als er één ding is dat we weten van dorpen, dan is het dat ze een duister verleden hebben en dat dit moet worden onderzocht door een vrouw die op zoek is naar zichzelf. Zelf woon ik ook in een dorp. Misschien moet ik ook op zoek naar het duistere dorpsverleden om zo de zoektocht naar mezelf af te ronden. Maar, op zondag voor de televisie hangen terwijl mijn dorpsgenoten drie keer per dag voorbijlopen om hun zonden af te kopen is ook wel een nuttige tijdsbesteding, toch?

NIGHTSHIFT (óók Red Square en óók vanaf 21 februari), voelt aan als een aflevering van AMERICAN HORROR STORY: HOTEL, maar dan gemaakt door stagiaires. Vrouw werkt in de nachtdienst van een hotel en raakt verstrikt in een spiraal van dood en verderf. Overleeft ze het? Is ze misschien niet al dood? Wat wil de moordenaar? En wie maakt de bedden op? Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens NIGHTSHIFT.

Het tweede seizoen van STAR TREK: DISCOVERY is begonnen op Netflix. Op het moment van schrijven zijn de eerste twee afleveringen beschikbaar. Na het lekker duistere en bloederige seizoen 1, volg ik graag de verdere avonturen van de USS Discovery. De komische noot wordt lekker doorgezet door ensign Silvia Tilly en ik heb het gevoel dat haar personage een grote verandering door gaat maken. Michael Durnham is er ook weer bij, nu vergezeld door kapitein Pike van de USS Enterprise en zijn bemanning. Kleine spoiler: de red jacket is níét het eerste slachtoffer dat valt. Rijst bij mij inmiddels toch de vraag waarom het in een tijd van smartphones, teleportatiestralen en allerlei trackingtechnologie zo lastig blijft om Spock te vinden. En waarom is Spock überhaupt zo belangrijk dat er een film en nu een deel van een serie aan de zoektocht naar hem wordt gewijd? Is Spock de Matt Damon (SAVING PRIVATE RYAN, THE MARTIAN) van het STAR TREK-universum?


En dan nu het moment voor (tromgeroffel)… de eerste Culp-tip: PERFECT SKIN (Just Entertainment) komt op 26 februari uit. Vrouw wil een tatoeage en raakt in de ban van de tatoeëerder. Deze man blijkt echter een nogal vreemde smaak te hebben wat betreft lichaamsversieringskunst. PERFECT SKIN geeft een twist aan het ontvoering-wraak-genre en dat pakt goed uit. Het verhaal mag dertien in een dozijn zijn, met de schokkende beelden en creepy ontvoerder weet PERFECT SKIN toch te fascineren. De film staat bij mij in dezelfde categorie als AMERICAN MARY; een onversneden culp-film die je vaker gaat zien.

Ren naar je lokale Free Recordshop, Mediamarkt, het streamingprofiel van je buurman of de kofferbakverkoper een straat verderop, en spendeer je geld aan films in plaats van chocolade. Chocolade vult de innerlijke leegte alleen maar tijdelijk; culp kan keer op keer bekeken worden.

 

 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!