jasoncat
jasoncat
TGIF
8 december 2016

Thank God It’s Friday 9 december

jasoncatTGIF | Van kerst tot David Lynch, van STAR WARS tot bloeddorstige zombies en van games tot horroriconen met katten. Met andere woorden: Het is weer weekend!

KERST | Kerst komt weer dichtbij en dus een uitgelezen moment voor elke horrorfanaat om de kersthorror uit de kast te pakken. Uiteraard klassiekers als SILENT NIGHT DEADLY NIGHT en BLACK CHRISTMAS, maar ook onlangs verschenen titels als KRAMPUS. Persoonlijk kan ik DEAD END van harte aanbevelen als film voor tijdens de feestdagen. Horrorfans die overigens niet weten wat ze aan de Kerstman moeten vragen; misschien is een boek over de RETURN OF THE LIVING DEAD-franchise of eentje over het moeizame ontstaan van FREDDY VS. JASON een idee. Of wees een überhipster en eis van de Kerstman de remake van FRIDAY THE 13th op VHS.

HORROR | We blijven even bij horror. Terwijl het grootste horroricoon van Nederland – de lift uit De Lift – is overleden, zien we de bekende Amerikaanse horroriconen met een kat. Geen idee waarom, maar de kat doet ons wel meteen terugdenken aan de bekendste horrorfilmkat, Jones. Het is inmiddels bekend dat de Oscars niet zoveel moeten hebben van genrefilms, maar toch zeggen meerdere mensen dat John Goodman er eentje verdient voor zijn rol in 10 CLOVERFIELD LANE. Maar zo zijn er nog wel meer rollen in horrorfilms die op zijn minst een nominatie verdienen, zoals bijvoorbeeld Bill Moseley als Otis Driftwood in THE DEVIL’S REJECTS. Verder zou een prijs voor beste practical effects een goed initiatief zijn, om te voorkomen dat studio’s er niet voor kiezen om toffe practical effects te vervangen door lelijke CGI. En als we toch aan het afstraffen zijn, ook spoilers op filmposters zouden verboden moeten worden. Ergens past dit ook wel bij het genre, want in horrorfilms zelf worden voortdurend oerdomme keuzes gemaakt. Gelukkig maken studio’s ook wel eens goede keuzes, bijvoorbeeld door hun logo aan te passen aan de stijl van de film.

STAR WARS | Het zal niemand ontgaan zijn; over een paar dagen kunnen we allemaal naar STAR WARS: ROGUE ONE. En dus is er weer genoeg STAR WARS op internet te vinden. Zoals een trailer waarin het universum wordt gecombineerd met de wereld van BATMAN V. SUPERMAN. Daarnaast zijn er beelden van de ROGUE ONE wrap party en beelden van een auditie voor de band in de Mos Eisley Cantina. En uiteraard is er Admiral Ackbar- zeep. Waarom ook niet?

TRAILERS | Maar ondanks de STAR WARS-waanzin zijn er natuurlijk nog genoeg andere films waar we naar uit kunnen kijken. Zo was er de populaire trailer voor GUARDIANS OF THE GALAXY VOLUME 2, een vervolg dat volgens James Gunn vooral los zal staan van het Marvel universum. Daarnaast waren er een trailer en poster voor THE MUMMY, ditmaal zonder Brendan Fraser en met Tom Cruise. En ook de vijfde TRANSFORMERS kreeg een trailer, maar de vraag is hoeveel mensen nog uitkijken naar die film. Iets meer mensen kijken waarschijnlijk uit naar SPIDER-MAN: HOMECOMING, waar de eerste beelden van zijn verschenen. En vandaag verscheen ook de trailer! Voor mensen die niet genoeg kunnen krijgen van filmtrailers hebben we een lijstje met de beste trailers van 2016.

GAMES | Genoeg over films, want laten we de games niet vergeten. Na een indrukwekkende eerdere teaser van het spel DEATH STRANDING met Norman Reedus, is er nu een tweede trailer verschenen met rollen voor Mads Mikkelsen en Guillermo del Toro. Del Toro zou eerder meewerken aan het spel SILENT HILLS voor het bedrijf Konami, maar dat kwam er nooit. Del Toro is op zijn twitter dan ook luid en duidelijk. Verder is het geen beroerde tijd voor gameliefhebbers, want men mag uitkijken naar THE LAST OF US 2 en naar RESIDENT EVIL 7. Veel mensen wachten met smart om de ondoden weer in hun armen te sluiten. 

TELEVISIE | Het leek er even op dat de ondoden op televisie niet zo gewaardeerd meer werden. Een tijdje verloor THE WALKING DEAD enorm veel kijkers, maar inmiddels gaat het weer wat beter met de kijkcijfers van de zombieserie. Of het aantal kijkers iets met het aantal doden te maken heeft, is niet bekend, maar er zijn wel statistieken die de dodenaantallen van GAME OF THRONES en WALKING DEAD met elkaar vergelijken. Verder hebben we op het gebied van televisie wat creatief artwork van WESTWORLD, een lijstje met de bloederigste animes en het verhaal waarom de animatieserie van JURASSIC PARK nooit van de grond kwam. Verder zal Luke Cage terugkeren, er is inmiddels een tweede seizoen aangekondigd rondom de held. Onze grootste held, Ashley Williams, is ook bezig met zijn tweede seizoen en daar keerde hij onder meer terug in het oude blokhutje. En kwam daar oude bekenden tegen.

LYNCH STUFF | We eindigen zoals eigenlijk elke TGIF zou moeten eindigen: met David Lynch. De regisseur gaat met een hoop andere bekende mensen – zoals Johnny Depp en J.K. Simmons – werken aan een zombiefilm voor een kankerpatiënt. Een mooi initiatief, met waarschijnlijk een erg interessant eindresultaat. Wie als Lynchfan nog een mooi cadeau zoekt om aan de Kerstman te vragen: er is nu een levensechte replica van de baby uit ERASERHEAD. En wie heel creatief is, kan met onderdelen van poppen zijn of haar eigen Lynchiaanse creaties maken. Een leuk project voor tijdens de feestdagen!

Dat was ‘m weer voor deze week! Tips zoals altijd naar [email protected]. Prettig weekend!

Save

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!