TGIF
TGIF
TGIF
3 januari 2020

Thank God It’s Friday, 3 januari 2020

tgif TGIF | De eerste TGIF van het nieuwe jaar is tegelijk ook de laatste TGIF van George Vermij. Waar zullen we het dan over hebben? Star Wars natuurlijk!

Een heel nieuw fucking decennium! Wow wat staat ons allemaal te wachten op filmgebied? Er zijn natuurlijk al veel producties die de komende tijd uit zullen komen, maar ik vond dit lijstje van onze Theo wel leuk. Daarin worden zes films behandeld die zich afspelen in de jaren 20 van deze eeuw.

Ondanks het nieuwe jaar merk je toch dat er nog volop wordt teruggekeken naar een turbulent millennium. En wat zijn dan de grote overkoepelende thema’s die domineren? (Spoiler alert) Spoilers volgens Gizmodo. Met GAME OF THRONES als voorbeeld laten zij zien dat film en series kijken de laatste tien jaar radicaal is veranderd door alle informatie die al op het internet wordt gespuwd. Dat kan door fans zijn maar ook net zo goed door de bedrijven daarachter die de buzz en spin natuurlijk zo veel mogelijk willen controleren.

Een ander thema volgens Vox is het zoeken naar een gevoel van gemeenschap in een wereld die steeds gekker wordt. Op zich niet vreemd als je ziet wat voor grote en globale problemen we de komende tien jaar voor onze kiezen hebben. Het vooruitzicht van rampzalige klimaatverandering, een nieuwe economische crisis en de opkomst van autoritaire regimes is afmattend, maar gelukkig is film nog een bescheiden troost als een spiegel van de werkelijkheid, maar ook als een plek waar wij samen kunnen komen.

Een andere trend die Vox signaleert is de hang naar nostalgie. Je zou dat als een tendens kunnen zien die er altijd al geweest is. In deze tijden waarin wij de toekomst niet meer associëren met vooruitgang en wij door het internet een heel beeld- en geluidsarchief tot onze beschikking hebben is die hang naar een geïdealiseerd verleden misschien nog nooit zo groot geweest. Vox heeft het in die context over de terugkeer van TWIN PEAKS als een soort poort naar een andere dimensie waarin wij zouden willen verdwalen. In die context moet ik ook aan hauntology denken en hoe beelden van vroeger nog steeds rondspoken in het nu. 

Natuurlijk waren de jaren 10 ook de jaren waarin series steeds belangrijker werden als massa-entertainment. In dit stuk in the Guardian blikken zij terug op het kolossale succes van GAME OF THRONES en hoe het allemaal eindigde met een sisser. Gelukkig heeft HBO afgelopen jaar wel weer wat goede en verslavende series afgeleverd. WATCHMEN was een hoogtepunt van 2019 en heeft al veel fantheorieën doen oplaaien zoals over de symboliek van het ei. Als je vergeten was welke series HBO verder nog op zijn naam heeft staan is hier een ranking van de beste producties samengesteld door Vulture.

En misschien dat je wel wat pareltjes gemist hebt in 2019. Check daarom deze lijst van de Los Angeles Times of deze van CrimeReads nog eens voor wat inspiratie. En hier is nog een selectie van de beste horrorfilms volgens Scaredy Cats en de beste pieken en bergtoppen in series. 

Tot slot nog wat gedachten over STAR WARS. In dit interessante stuk in Birth Movies Death gaat het over hoe THE RISE OF SKYWALKER zich mee liet meeslepen door wat “fans” graag in de film wilden zien. Een mooie toevoeging aan dat artikel staat in Vanity Fair en gaat over de manier waarop J.J. Abrams ook diversiteit wilde hebben in zijn film. Het uiteindelijke resultaat is echter erg geforceerd en voelt als een zielloze toevoeging. De conclusie die je kunt trekken is vooral dat filmmakers en studio’s risico’s moeten durven nemen zoals in THE LAST JEDI. En over Rian Johnson gesproken: in dit artikel wordt gesuggereerd dat hij een geheime boodschap in KNIVES OUT heeft gestopt als kritiek op J.J. Abrams’ film. We sluiten af met een video essay waarin THE RISE OF SKYWALKER wordt gezien als Abrams’ meest frustrerende film.

Fijn weekend!

3 januari 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!