TGIF21juli
TGIF21juli
TGIF
21 juli 2016

Thank God it’s Friday, 22 juli

TGIF21juli TGIF | Het is weer vrijdag en wij van Schokkend Nieuws zijn in een nostalgische bui. Het heerst, getuige de twintigers en dertigers die zich met hun mobieltjes monstertjes meester maken. Daarom deze TGIF vooral terugblikken naar vroeger, toen alles beter was.

STAR WARS| De filmgeschiedenis begint in 1977, als we het internet moeten geloven, en STAR WARS is nog lang niet uitgestorven. Zo is de nieuwe Han Solo gecast, maar of hij Ford kan vervangen. “Would that it were so simple….” Ook de nieuwe generatie houdt van STAR WARS en liet dat weten aan John Williams. Hun serenade was niet aan dovemansoren gericht. Regisseur Gareth Edwards doet een boekje open over ROGUE ONE. Van die film hebben we ook nieuw beeldmateriaal, inclusief ruimte-aapje. Ondertussen maakte Rian Johnson, regisseur van STAR WARS: EPISODE VIII bekend dat de film direct begint waar de vorige eindigt. J.J. Abrams, die het stokje heeft overgegeven, kan het ondertussen niet laten toch nieuwe STAR WARS-suggesties te doen.

STAR TREK | Schokkend Nieuws kent de eeuwige strijd tussen de sterrenreeksen, en we willen niet het idee geven partijdig te zijn, dus hier ook een groot scala aan STAR TREK-nieuws. STAR TREK BEYOND is nog maar amper uit, maar een vierde deel in J.J. Abrams’ Reboot-reeks is inmiddels aangekondigd. Net als een nieuwe Star Trek-serie door Bryan Fuller, enkele maanden geleden, waar nu goed nieuws over is: in Nederland komt die serie uit via Netflix. In de komende bioscoopfilms zal de rol van de onlangs overleden ster Anton Yelchin, die Pavel Chekov speelde, niet overgenomen worden door een andere acteur. STAR TREK BEYOND wordt STAR TREK BED BATH AND BEYOND in deze olijke parodie op het nieuwe personage Jaylah. De makers van dit filmpje moeten wel oppassen, want er zijn strengere regels voor fanfilms gecreeëerd door Paramount, en dat heeft veel voeten in de aarde. Dure fanfilms, zoals deze parodie op Futurama, zullen dus voor STAR TREK waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn.

GHOSTBUSTERS| GHOSTBUSTERS, de reboot, is nu een week uit, maar het drama is niet voorbij. Comic Book Girl doet een duit in het zakje door mensen te vragen de nuance te bewaren, terwijl The Onion weer met een heerlijk flauwe parodierecensie komt. Ondertussen blijft Twitter verschrikkelijk, met racistische tirades tegen Leslie Jones, die het prompt voor elkaar kreeg om Twitter de racisten te laten verbannen. De dochter van Harold Ramis laat zich ondertussen ook uit over de hetze, terwijl Birth Movies Death op de proppen komt met een vlijmscherpe analyse van de problemen van de moderne nerdcultuur met minderheden. En dat terwijl GHOSTBUSTERS II ook al niet zo goed was…. We zouden bijna vergeten dat er een film aan deze chaos ten grondslag ligt, maar ook daarover was er nieuws: welke scènes eindigden in de prullenbak tijdens de montage? En wat kunnen we verwachten van de vooruitwijzing in de scène na de aftiteling? Dat er een tweede deel komt is inmiddels nagenoeg zeker, ondanks dat China geen telefoontjes zal plegen naar de vier dames. Om de nare smaak van het GHOSTBUSTERS-gestook weg te spoelen is hieronder een überschattig filmpje waarin een piepkleine verslaggever haar vragen stelt aan cast en crew van de reboot.

GHIBLI | SPIRITED AWAY bestaat vijftien jaar, en dat kun je vieren met deze prachtige papieren taferelen gebaseerd op Miyazaki’s meesterwerk. Dat er vijftien jaar na dato nog steeds nieuwe inzichten te vinden zijn, valt te zien in dit fijne artikel, en dit officiële antwoord van Studio Ghibli op de brief van een jonge fan. Waarom maakte Ghibli eigenlijk nooit een PONYO 2? En herleef nog eens de prachtige muziek van de Ghibli-films met dit twee uur durende concert. Met zijn allen! “Totoro, Totoro….” *klap klap* “Totoro, Totoro…”.

STEPHEN KING | THE DARK TOWER is in de maak, omdat Ka het wil, en het blijkt geen directe verfilming van het boek, maar een vervolg. Er zijn al beelden van de middenwereld opgedoken, Zuid-Afrika heet dat hier. Er zijn ook beelden van The Dixie Pig, een restaurant met een zeer exclusief menu (denk: mensen), dat pas laat in de boekenreeks geïntroduceerd wordt maar dus al veel eerder in de films opduikt. Voor wie boos is dat de in de boeken witte Roland gespeeld wordt door de donkere Idris Elba, komt de beste man zelf met een zeer goede repliek. De ‘viral marketing’ van THE DARK TOWER is inmiddels met sneltreinvaart op gang gekomen (sneller dan “Blaine de mono-rail”?) en hij is goed, dankie-sai. En voor wie inmiddels denkt dat het werk van Stephen King ophoudt bij THE DARK TOWER: we hebben altijd nog MAXIMUM OVERDRIVE, dit jaar dertig jaar oud inmiddels.

STRANGER THINGS | Van Strange Kings naar Stranger Things, de nieuwe Netflix-serie die veelvuldig leentjebuur speelt bij Stephen King en Steven Spielberg. ‘The King of Strange’ zag overigens dat het goed was. Een tweede seizoen is in de maak, met dezelfde cast en crew. De producers en regisseurs doen een boekje open over het maken van het erg fijne eerste seizoen, en bewijzen dat de serie in goede handen is. De serie zelf is niet zo perfect als de typografie in de titelsequentie, waar opvallend veel denkwerk in is gaan zitten.

EIGHTIES ACTIE | De makers van Stranger Things hebben een ongezonde obsessie met de jaren tachtig, die neigt naar fetisjistisch, maar ook de rest van de wereld kan er wat van. Zo krijgen fans van Kurt Russell een dubbele dosis helden met matjes in een crossover-comic van BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA en ESCAPE FROM NEW YORK. Wil je je actie liever lichtjes homo-erotisch, dan is er het stripboekvervolg op THE LOST BOYS. Voor liefhebbers van mannelijk schoon zijn er niet één maar zelfs twéé series over bodybuilders in de maak, geproduceerd door actiehelden van toen en nu: Arnold Schwarzenegger en The Rock. Een vervolg op BLADE RUNNER leek lange tijd onwaarschijnlijker dan een replicant die zijn 20e verjaardag viert, maar hij komt er nu toch, getuige deze eerste sfeerimpressies. De actiehelden van toen zijn overigens nog steeds zeer actief: zowel Steven Seagal als Dolph Lundgren staan in het lijstje hardst werkende acteurs. Nog een trend van actiehelden van toen: het zijn mannen van weinig woorden. En we kunnen Jean-Claude Van Damme, trots van de Benelux, ’the muscles from Bruxelles’, natuurlijk niet overslaan….

ZINVOL GEWELD | We gaan verder met vuisten en geweervuur in dit blokje, maar niet alvorens we Nicolas Winding Refn hebben horen praten over zijn nieuwe bloedfestijn THE NEON DEMON. Ik heb medelijden met de verslaggever, maar het levert in ieder geval een spannend interview op. Quentin Tarantino: filmencyclopedie, voetfetisjist…. humanist? Een goed essay over de menselijkheid achter Tarantino’s wraakvehikels. Van eigen bodem: dit heerlijk escalerende overzicht van mensen die gluren (naar de buren?) door Menno Kooistra van Voor De Film. Ook ‘over de top’: deze trailer van Ash vs. Evil Dead, die volgens slimme marketingmensen te bloederig was voor Comic Con. Ook Ti West mag weer in de weer met bloedcapsules in THE VALLEY OF VIOLENCE, en hier kun je zien waar hij zich door heeft laten inspireren voor deze western…

 

SUPERHELDEN| The Joker, ons favoriete goedlachse groenige succesnummer (nee, niet Kermit), gaat alweer wat jaartjes mee: hier een geschreven geschiedenis en hier een visuele. WONDER WOMAN is echter pas de tweede keer dat Princess Diana te zien zal zijn op het grote doek, na jarenlang haar opwachting te hebben gemaakt in tv- en dvd-producties. Hier de eerste beelden. Ook net aangekondigd: een nieuwe X-Men-televisieserie. Hopelijk zijn de kostuums beter dan in X-MEN APOCALYPSE, maar erger dan de nieuwe kostuums van THE POWER RANGERS kan eigenlijk niet, tenzij je houdt van de glazuurpatronen op bowlingballen. Toch zijn er ergere, en betere POWER RANGERS-kostuums, getuige deze rangschikking van beste naar slechtste. Waarom zijn zoveel blockbusters geflopt, terwijl Marvel het goed blijft doen? Slashfilm heeft het antwoord. Gaat de nieuwe BATMAN-film, geregisseerd door Ben Affleck, zich afspelen in Arkham Asylum? Dan ben ik voor de titel ‘Affleck’s AA: Arkham Asylum’*. Bens eerste optreden als Batman krijgt er overigens van langs in de nieuwe Honest Trailers.

*Deze flauwe grap werd gesponsord door De Alliteristische Alliantie.

POT-POURRI| En dan nog dit: de echte locaties waar dystopische science fiction-films zijn opgenomen. Deze kekke setdesigns van een nooit gemaakte live-actionversie van AKIRA waren veelbelovend. Kijk door de ogen van jouw favoriete filmpersonage met deze supercut. King Kong is groot in de nieuwe beelden van KONG ISLAND, en nee, het is nu geen tijd voor piemelgrappen. Over functioneel naakt gesproken: het nieuwe seizoen van Game of Thrones heeft zeven afleveringen waarin bespaard kan worden op kostuums voor de personages. En we sturen je het weekend in met deze wilde productiegeschiedenis van RETURN OF THE LIVING DEAD.

Dat was ‘m weer! Tips kunnen zoals altijd naar [email protected]. Fijn weekend iedereen.

21 juli 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!