spirited away poster
spirited away poster
TGIF
20 juni 2019

Thank God It’s Friday, 21 juni

spirited away posterTGIF | Het is wel duidelijk, iedereen is toe aan vakantie. Om me heen zie ik wallen onder ogen, geslenter en hoor ik veel gepuf en gekreun. Maar goed dat de vrijdag eindelijk aangebroken is en dat er heel veel leuks is om in de agenda te zetten voor deze zomer. Ik kan niet wachten!

Bij veel studenten hangt de vlag al uit en kan genoten worden van het weer, voor de rest van ons zijn het de laatste loodjes. Een tip van mij voor het weekend is dan ook: ga lekker series bingen, een goede film kijken of zoek alvast naar mooie vakantiebestemmingen. Ik heb alvast een tip: Jiufen. Dit dorp in de bergen van Taiwan was een grote inspiratie voor Hayao Miyazaki bij het maken van SPIRITED AWAY en dat merk je vooral aan de lokale keuken.  Zo kan je net als Chihiro onigiri, konpeito of ishi-yak-imo eten of het theehuis bezoeken. Van eten en SPIRITED AWAY krijg ik nooit genoeg.

taart no face

Daarom ook maar goed dat er nog een ontwikkeling op het gebied van SPIRITED AWAY plaatsvond. Hoewel de film van Studio Ghibli al 18 jaar oud is, krijgt hij nu pas een officiële release in China. Gelukkig maken ze veel goed met de prachtige posters die een feast for the eye zijn.

Mocht je niet op vakantie gaan, dan kan je nog steeds in ons kikkerlandje genieten van de Aziatische cultuur. Want op 29 juni wordt de Tomofair in Utrecht gehouden en in augustus is Abunai! Convention te bezoeken. Waar de Aziatische cultuur deze zomer rijkelijk te vinden is in Nederland, is dit ook wederzijds. Op 27 juli begint het Bucheon International Fantastic Film Festival in Zuid-Korea. En dit wordt een spannende week voor de Nederlandse makers van de sciencefictionfilm THE OCCUPANT. Schokkend Nieuws volt regisseur Hugo Keijzer en producent Maurice Schutte nu meer dan anderhalf jaar. En in april mochten we zelfs een korte (en volledig Russisch gesproken!) proloog van de film bekijken. Schokkend Nieuws had een interview met de producent.

Om in de futuristische sfeer te blijven en gelijk een filmtip voor het weekend te geven raad ik de listicle: 10 GREAT RECENT SCI-FI MOVIES YOU’VE PROBABLY NEVER SEEN aan. In de lijst staan films met bodysnatchers, zwart/wit-beelden en een retrofilm die doet denken aan STRANGER THINGS. Zelf vind ik bodysnatchers te spannend om als escapisme te gebruiken. Ik luister dan toch liever 99 uur lang naar omgevingsgeluid uit mijn favoriete sciencefictionfilm. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ALIEN of BLADE RUNNER, maar het YouTube kanaal crysknife007 heeft genoeg films om uit te kiezen als je even tot rust wilt komen, na deze lange week.

‘Ontspan, geniet en vind focus in de toekomst’, normaliter een tekst die je op een tegeltje of scheurkalander op de WC kunt vinden, maar vandaag is het de boodschap van de dag.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!