swtrump
swtrump
TGIF
20 juli 2018

Thank God It’s Friday, 20 juli

swtrump TGIF | Het is warm. Te warm, eigenlijk, om buiten te zijn. Goed weer om je terug te trekken in een bioscoopzaal met airco – of om achter je computer te zwemmen door allerhande filmnieuwtjes en terugblikken.

En wat is er veel in de maak, zeg! Een we-noemen-het-geen-steampunk-maar-het-klinkt-wel-nogal-steampunk-serie van Joss Whedon. Een zombiefilm van Jim Jarmusch met Bill Murray (okay) Rosie Perez (yesss) en Selena Gomez (huh? Aan de andere kant: SPRING BREAKERS). Over Bill Murray en zombies gesproken: er komt een ZOMBIELAND 2. Als GLASS het goed doet kan er een heel UNBREAKABLE universum komen – of dat een argument is om GLASS, waarvan een ultrakorte teaser uitkwam, nou juist wel of juist niet te gaan kijken laat ik aan de lezer over. Duncan Jones kondigde op Twitter een 2000 AD-film aan. Van THE CURSE OF LA LLORANA is het me niet helemaal duidelijk of het nou wel of niet een remake is van THE CURSE OF THE CRYING WOMAN/LA MADICIÓN DE LA LLORANA. Rare trend, trouwens, die half-Engelse, half-Spaanse titels – SICARIO: DAY OF THE SOLDADO enzo. Nog wat trailers en teasers: van IRON SKY: THE COMING RACE, voor CASTLE ROCK – als je Sissy Spacek cast in een Stephen King-serie heb je mijn aandacht al hoor – en een Lego-versie van de trailer voor de nieuwe HALLOWEEN.

Ook in de maak: een Netflix-serie op basis van een boek van Tonke Dragt! Helaas dan wel (weer) gebaseerd op De brief voor de koning: een prima avonturenboek, dat ik als kind ook met veel plezier heb gelezen en herlezen, maar lang niet het interessantste van de ondertussen 87-jarige schrijfster. Waarom geen serie gebaseerd op Torenhoog en mijlen breed, en liefst ook het mindere maar ondergewaardeerde Ogen van tijgers, fascinerende boeken over een wereld met telepathie? Waarom geen serie op basis van het mysterieuze De torens van februari?

Mijn lievelingsboek van Tonke Dragt is eigenlijk Aan de andere kant van de deur. Het werd in 1992 gepubliceerd met als ondertitel “Zeeën van tijd 1”, maar helaas zijn de gehoopte vervolgen er nooit van gekomen. Ik snapte er helemaal niets van. Maar het boek hoefde duidelijk ook niet helemaal begrepen te worden: het had dezelfde droomlogica als de beste films van David Lynch, en het zat vol fantasy- en sciencefictionelementen.

Droomlogica is misschien het juiste bruggetje om weer terug te gaan naar de linkjes: Gaspar Noé heeft zich namelijk laten interviewen over hoe fantastisch hij 2001: A SPACE ODYSSEY wel niet vindt – of is dat meer drugs- dan droomlogica? David Cronenberg gaf een lezing over kunst als misdaad. Hij eindigde met “If movies disappeared overnight, I wouldn’t care.” – daar kan ik het toch niet mee eens zijn.

Je zou toch niet willen dat JAWS verdween en we alleen het boek nog overhielden? Zelfs als alleen horrorfilms verdwenen, dan had dat al ingrijpende gevolgen voor de filmindustrie. Je wil toch niet DIE HARD – net dertig jaar oud – kwijtraken? Zelfs films die niemand tot de canon zou rekenen – FRIDAY THE 13TH PART II; SCREAM 2; UNFRIENDED – hebben wel iets dat iemand niet zou willen missen. Kortom: spreek voor jezelf, Cronenberg.

Tijd, dan, voor de losse eindjes. Waar kun je anders de UNCHARTED fanfilm kwijt? Of een gigantisch beeld van Jeff Goldblum in die ene onvergetelijke pose uit JURASSIC PARK? Ook leuk: in DEMOLITION MAN werd terzijde vermeld dat Taco Bell als enige de “franchise wars” had overleefd, en daar is Taco Bell maar wat trots op – misschien moet ik toch eens een keertje langs bij de Taco Bell die onlangs geopend werd in Eindhoven. Ik heb ook nog een podcast geheel gewijd aan body-swap-films in de aanbieding, en een interessant video-essay over Kung-Fu films.

Eigenlijk wilde ik naar aanleiding van SKYSCRAPER ook nog wat zeggen over meneer Dwayne “the Rock” Johnson – en ik ben duidelijk niet de enige. Maar dat kan gerust een heel artikel worden, dus moet wachten tot een ander keertje. Ik laat het maar aan Deadpool over om jullie het weekend in te dansen!

 

Fijn weekend!

20 juli 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!