the golden glove still 1
the golden glove still 1
TGIF
19 april 2019

Thank God It´s Friday, 19 april 2019

 the golden glove still 1TGIF | Morgen eindigt het Imagine Film Festival en een ding viel ontzettend op nadat Schokkend Nieuws de afgelopen week tweemaal Fatih Akins DER GOLDENE HANDSCHUH inleidde. De reactie van het enthousiaste publiek stond volledig haaks op de opinie van de filmpers. Meningen… het blijven vreemde dingen.

Het is natuurlijk een positieve ontwikkeling dat anno 2019 gepubliceerde meningen over films niet alleen meer zijn voorbehouden aan professionele critici. Iedere persoon die de aan/uit-knop op een laptop kan vinden, kan tegenwoordig de filmcriticus uithangen op het wereldwijde web. Zeker in het geval van DER GOLDENE HANDSCHUH is het een prettige gedachte, dat er online een tegengeluid gegeven kan worden na de vernietigende kritieken die de film over seriemoordenaar Fritz Honka kreeg op het filmfestival van Berlijn. Van Time Magazine tot The Guardian: de ‘kenners’ kwamen bijna woorden te kort om Fatih Akins duistere film weg te zetten als pointless, ugly en disappointing.

Hoe raar is het dan dat de film in de hoogste regionen van de publieksranglijst op Imagine eindigde? De meeste Schokkend Nieuws-medewerkers zijn in elk geval fan en wanneer de film in juni gaat draaien in de reguliere bioscopen kan iedereen zien waarom. NRC-columnist Marcel van Roosmalen kon DER GOLDENE HANDSCHUH ook zeer goed pruimen, en hij herhaalde zijn lof nog eens in aflevering 33 van de podcast De Krokante Leesmap. Tegelijkertijd maakte hij met het laatste issue van Schokkend Nieuws de haard aan, in een curieuze tirade boordevol fouten die het vermoeden doet rijzen dat de beste man volstrekt de moeite niet heeft genomen om het blad behoorlijk te lezen. Kritiek is altijd welkom, maar laat het dan ook enigszins gefundeerd zijn.

Misschien kan hij voor de volgende keer een voorbeeld nemen aan onze eigen Barend de Voogd die bij dezelfde zender iets kwam vertellen over Ridley Scotts ALIEN . Een helder, interessant verhaal van iemand die goed voorbereid is en overduidelijk weet waar hij over praat. Noem me ouderwets, maar zo heb ik mijn meningen en betogen toch het liefst. Zeker in een tijd waarin de grens tussen geraaskal in de ruimte en een intelligente verhandeling vager en vager wordt.

Neem bijvoorbeeld de trailer van de remake van CHILD’S PLAY. Het halve Internet was er meteen als de kippen bij om puur op basis van dat korte filmpje te blèren dat het allemaal niks gaat worden met die film. Kan, mag, allemaal prima – maar ik lees dan ook graag een artikel waarin de schrijver met goede argumenten komt om optimistisch uit te kijken naar Chucky’s terugkeer op het witte doek.

Om Dirty Harry’s klassieke quote  over meningen maar weer eens te parafraseren: Meningen zijn als oren, iedereen heeft er een paar. Zelfs als je Jean-Claude van Damme heet. En dat valt natuurlijk alleen maar toe te juichen. Driewerf hoera voor de vrijheid van meningsuiting! Als die mening dan ook nog een beetje ondersteund wordt door de feiten, hoor je mij nergens meer over klagen.

Fijn weekend!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!