TGIF 18 nov 1
TGIF 18 nov 1
TGIF
18 november 2016

Thank God It’s Friday, 18 november

TGIF 18 nov 1 TGIF | Nu de avonden korter worden, staan we in Thank God It’s Friday! nog even stil bij de duistere dingen in het leven, zoals de films van David Cronenberg, Voldemort en President Trump.

POTTER | Met de release van FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM net een dag achter ons, kijken wij verder terug in het verleden van onze niet-Haagse Harry. Bijvoorbeeld met dit uitgebreide overzicht van de filmreeks. Veel fans hebben een klik met Harry Potter, net als Lego (“klik”, “Lego”….snappie-em?), samen mooi verenigd in deze video. Toch is Potter, net als Lego, niet alleen voor kinderen. De serie bevat ook boodschappen over belangrijke zaken als feminisme en de moeilijkheid morele keuzes te maken. En vergeet ook niet dat de serie ons de briljante Hermione gaf, de terechte koningin van de nerds. Hoe groot de fanschares zijn, zien we onder andere in deze fotoserie van honderden Harry Potter-fans die elkaar maandelijks ontmoeten. Niet elke fan-actie is positief: er was afgelopen week in Engeland sprake van fan-dalisme.

TGIF 18 Nov 2

TRUMP | Naast de verbanden die je kunt leggen tussen de verkiezing van Trump en horrorfilms als THE WITCH (zie plaatje bovenaan het artikel) blijken die ook te leggen met de schurk uit ons vorige item: Voldemort. Een aantal Mexicaanse filmmakers reageert sterk op ‘hij-die-niet-genoemd-mag-worden’ met deze héél fijne video, waarin een Trump-Mecha het aan de stok krijgt met mariachi’s en luchadores. Yoda zei het al: “Fear leads to anger…” Er blijken meer overeenkomsten tussen de Amerikaanse politiek en STAR WARS (en begin nu niet over de senaat in THE PHANTOM MENACE. Die vergeten we graag). Zie het plaatje rechts…

THE HORROR | Van real-life horror naar fictieve uitingen van ons favoriete genre: Robert Eggers, regisseur van THE WITCH, wil graag een remake maken van NOSFERATU. Heiligschennis? Eggers heeft in elk geval het liefhebbershart op de goede plaats zitten. David Cronenberg verliet na DEAD RINGERS het horrorgenre en keerde nooit meer terug: wat gebeurde er? Ben Wheatley produceerde de nieuwe horrorfilm TANK 432: er zit een aantal fascinerende shots in deze vlotte trailer. DON’T BREATHE-regisseur Fede Alvarez heeft ideeën voor een sequel. Dankzij de mensen die achter me zaten toen ik de originele film zag, ben ik voor de titel DON’T TALK. Freddy vs. Jason vs. Leatherface vs. de rest (exclusief Ernst en Bobbie) in deze superfijne mash-up. Wat kan horror zeggen over de tijd waarin we leven? Alles… Nu AMERICAN HORROR STORY: MY ROANOKE NIGHTMARE klaar is in Amerika maakt Bloody Disgusting de voorlopige balans op. Darren Lynn Bousman (SAW 33 1/3) maakte de spookhuisfilm ABATTOIR met een hilarische plot: een schurk koopt spookhuizen op, om daar vervloekte gangen en kamers uit te slopen, die hij gebruikt om het ultieme spookhuis mee te bouwen. Serieus. Voor wie zijn onzin liever nostalgisch heeft: een interview met Zach Galligan over zijn rol in het vreemde WAXWORK. Over Galligan gesproken (en dat doen we niet zo vaak): GREMLINS wordt door Mondo geëerd met deze prachtige LP, waarvan de hoes reageert op fel licht en water. Dat noem ik nog eens goede marketing. Net als deze fijne posters, waarin ‘final girls’ oog in oog komen te staan met hun nemesissen, nemisii, nemi…nogwattes. Lijstjes over ondergewaardeerde horror uit de jaren tachtig, daar zijn er honderden van, maar dit is wel een goede. Net als dit lijstje van guilty pleasures, met een aantal lekker onbekende films. Minder leuk nieuws: Shelley Duval heeft ernstige psychische problemen en wordt volledig uitgebuit door harteloze charlatan Dr. Phil. Kubricks dochter doet een terechte oproep tot boycot.

STAR WARS | Meer paparazzi-materiaal: Carrie Fisher had een smeuïge relatie met de getrouwde Harrison Ford op de set van STAR WARS. Ook Mark Hamill was weer in het nieuws, want de man verzamelt poppetjes. Mark Hamill, de ultieme postmoderne STAR WARS-fan. STAR WARS: ROGUE ONE omarmt de digitale hyperspace met deze fijne 360°-video vanuit de cockpit van een X-wing.

STRIPS | Superhelden zijn populair, maar sommige niet populair genoeg om de bioscoop te halen. Marvel’s INHUMANS is verbannen naar televisiezender ABC. Ook genoeg materiaal uit DR. STRANGE haalde de bioscoop niet, getuige deze deleted scenes. Toch zijn sommige comics gewoon geschikter voor televisie: het ijzersterke Y: THE LAST MAN, bijvoorbeeld, gaat eindelijk van de grond komen in een medium dat recht doet aan de epische schaal van het verhaal. Een comic die mij niet bekend is, DR. MIRAGE, krijgt ook een televisieserie: de premisse (heldin die met geesten communiceert) en zender (CW, bedrijf achter topseries als iZOMBIE en CRAZY EX-GIRLFRIEND) stemmen hoopvol. Stripboekklassieker BONE van Jeff Smith wordt ook een film, gemaakt door Mark Osborne (KUNG FU PANDA, THE LITTLE PRINCE). Fox heeft ondertussen problemen met X-MEN, nu Bryan Singer en Hugh Jackman pleite gaan. Amblin, het productiebedrijf van Spielberg, maakt een oude en vertrouwde combinatie van tranentrekker en magisch-realistisch concept. DAN AND SAM, gebaseerd op een graphic novel, gaat over een man wiens overleden vrouw jaarlijks een dag terugkeert uit de dood. Tenminste, tot hij een nieuwe liefde vindt.

HOLLANDS GLORIE | ELLE draait sinds kort in de Verenigde Staten, dus Paul Verhoeven geeft weer interviews. Waaronder een nogal scherp interview over de geplande STARSHIP TROOPERS-remake, die volgens Verhoeven wel past in de ‘fascistische’ tijdgeest onder Trump. Martin Koolhoven kwam gisteren ook sterk uit de hoek met de fascinerende eerste trailer van BRIMSTONE. In Schokkend Nieuws #123 (eerste week december) een 5-skulls recensie en een lang interview met Koolhoven.

TRAILERS | Meer trailers! Waaronder deze zeer stupide ogende trailer van MONSTER TRUCK, waarin een monster en een truck fuseren. Letterlijk. Serieus. Interessantere monsters, in verschillende gradaties van knuffelbaarheid, vinden we in de nieuwe trailers van KONG: SKULL ISLAND en BEAUTY AND THE BEAST, beiden geschikt voor furries (mijn excuses voor alle onprettige beelden die dit oproept). Het Disney-origineel dat ten grondslag ligt aan die laatste titel is ook het onderwerp van deze briljante satirische recensie van The Onion. Nog een remake: LEMONY SNICKET’S TALES OF VERY UNFORTUNATE EVENTS, ditmaal als Netflix-serie. Het zal een flinke duit gekost hebben, getuige de prachtige set-designs en de sterrencast. Ook spectaculair: de nieuwe trailer van GHOST IN THE SHELL. Bekijk ook even deze vergelijking tussen de originele anime en de nieuwe trailer. Nog steeds is er kritiek op de casting van Scarlett Johansson en andere westerse acteurs in een film die zich volledig in Japan afspeelt: de regisseur vertelt over het waarom voor deze keuze. Met de ontwerpen zit het wél snor: getuige deze prachtige foto’s van de props en dit overzicht van de bijzondere auto’s.

POTPOURRI | Eigenlijk te groot nieuws voor de categorie ‘potpourri’, maar het is nog niet helemaal officieel: Hayao Miyazaki maakt weer een avondvullende film! Fans van THE DARK CRYSTAL zullen het voorlopig moeten doen met boeken, om de leegte te vullen tot de onvermijdelijke sequel. Een overzicht van scènes die nogal wat voeten in de aarde hadden op de set, bevat Schokkend Nieuws-waardige titels als ROBOCOP. De meest bijzondere held op het filmdoek dit jaar is toch wel Amy Adams als linguïst in ARRIVAL: hoe denken echte linguïsten over deze film? Robin Hood krijgt een ‘duistere versie’, want het is nog steeds 2008 en THE DARK KNIGHT is net uitgekomen, en Ridley Scott heeft het niet al eerder geprobeerd. Neil Gaiman maakt een nieuwe serie, gebaseerd op de low-budget scifi-thriller PARALLELS, over een gebouw dat toegang verschaft tot parallelle werelden. Voo onze lezers die voor het aankomende weekend hun make-up willen bijwerken: neem een voorbeeld aan de prachtige looks in THE LOVE WITCH. BATMAN Ben Affleck begon ooit ook als een nerdy wetenschappertje….En tot slot: mash-up-classic HELL CLUB krijgt een spin-off die zich afspeelt, daar waar de duistere behoeften van de mens zich verscholen houden. Het toilet.

Dat was ‘m weer voor deze week. Tips kunnen zoals altijd naar [email protected]. Dank aan onze vaste tipgever Mathieu Prins! Fijn weekend allemaal.

18 november 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!