Fishbulb
Fishbulb
TGIF
17 maart 2017

Thank God It’s Friday, 17 maart

Fishbulb TGIF | Vrijdag! Henriëtte Poelman kijkt vooruit, blikt terug en brengt komend weekend afwisselend door op de dansvloer (Rock & Roll!) en de bank – om eindelijk dan toch te beginnen aan THE MAN IN THE HIGH CASTLE. Dus kom maar op met dat weekend!

Get ready to worship! Het is lang geleden dat ik zó zat te popelen, maar ik kan niet wachten tot de serie AMERICAN GODS eindelijk begint. Eén van mijn favoriete boeken ooit (misschien wel hét) is geschreven door Neil Gaiman en wordt vanaf 30 april uitgezonden door StarZ. We hadden al een prachtig voorproefje en een blik op de documentaire AMERICAN GODS: ORIGINS, maar nu is de officiële trailer er ook! Ik. Kan. Niet. Wachten.

Oeh oeh! Wist je dat er ook bijna weer een nieuw seizoen van het uitstekende FARGO verschijnt? Ik vond het eerste seizoen briljant, maar heb me net zo hard vermaakt met het tweede seizoen, dat veel meer uitwaaierde. Is het gek dat ik niet kan kiezen welke ik beter vond? Ik weet eindelijk iets meer over seizoen 3, maar nog steeds niet veel. Hoewel, met Ewan McGregor in de hoofdrol en Noah Hawley wederom aan het roer als schrijver, heb ik goeie hoop dat het weer zeer binge-worthy wordt!

Waar ik ook veel zin in heb is de Cinema Egzotik van april, met een wel heel speciale gast: Dario Argento himself! Ook hoop ik tijdens het Imagine Filmfestival RAW te zien, waarover je hier een interview kunt lezen met regisseur Julia Ducournau. Ik heb sowieso al een flink ‘te zien’-lijstje klaarliggen voor Imagine. Snel aan de puzzel, nu het blokkenschema sinds vandaag online staat! En al ben ik niet zo’n James Franco-fan, eigenlijk ben ik ook wel benieuwd naar THE DISASTER ARTIST, een making of van THE ROOM, naar het gelijknamige boek dat acteur Greg Sestero schreef over zijn samenwerking met Tommy Wiseau. Ach, als het niets is, kan het altijd nog een cult-hit worden waarvan je kunt zeggen dat-ie zo bedoeld was, nietwaar?

Theodoor had het vorige keer in TGIF over de voortdenderende nostalgische trein – nou, buckle up, want hij dendert deze week nog wel even door. Er komt mogelijk een remake van THE FLY en ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. A) Tof! Kom maar op! Meer is altijd beter! B) Niet nodig, maar interessant, hou me op de hoogte C) Geen Jeff Goldblum = geen goed idee. Het helpt toch, je gedachten op een rijtje zetten: bij nader inzien zeg ik ‘B’.
En ook de Hollywood-blockbuster-reboot-franchise-machine dendert voort: THE MATRIX krijgt een reboot. Nou, ik vind het devaluatie van de term ‘The One’ (maar dat had ik ook al bij HIGHLANDER). En dan maak je natuurlijk niet één film, maar wil je als studio een “STAR WARS-esque cinematic universe” waar je nog jarenlang geld uit kunt pompen. Alsof iemand een loop tegen je slaap heeft gezet en zegt: “Dodge this.” BAM! De vloek van de hedendaagse filmwereld.

Nog meer nostalgie (maar dan zonder reboot-consequenties) met Joss Whedon, die ons meeneemt langs twintig jaar BUFFY THE VAMPIRE SLAYER. Ook een lange memory lane: KING KONG, vanaf de iconische 1933 film tot aan het net-uitgebrachte KONG: SKULL ISLAND. Zouden ze op het eiland ook Sumatran rat monkeys tegenkomen, of heeft de crew in Peter Jackon’s KING KONG de laatste meegenomen? Altijd leuk, dat soort knipogen.
Vast meer mensen hebben het: soms lijken de jaren negentig nog helemaal niet zo ver achter ons te liggen (hoezo was TRAINSPOTTING alweer twintig jaar geleden!?), maar op andere momenten voelt het als een eeuwigheid. Kijk maar eens naar deze websites van films die toen uitkwamen – en die nog steeds online zijn. En beleef hier de hele carrière van Samuel L. Jackson nog een keer. Trouwens, ook THE BIG LEBOWSKI is al bijna twee decennia oud… Maar wees gerust, The Dude abides! Een uitstekend punt om deze TGIF mee te eindigen. Kom, dan gaan we naar huis.

 

(en dan nu echt)

Fijn weekend!
Henriëtte Poelman

17 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!