1200px JohnCarpenter2010 Cropped
1200px JohnCarpenter2010 Cropped
TGIF
17 december 2021

Thank God It’s Friday, 17 december 2021

1200px JohnCarpenter2010 CroppedTGIF | De horeca sluit weliswaar om vijf uur, maar met alle tips uit deze TGIF kom jij je weekend wel door!

We beginnen met The Master of Horror himself: Stephen King. In deze video wordt het personage van de ‘magical negro’ verkend. Dit archetype verschijnt vaak in Kings oeuvre, bijvoorbeeld in THE GREEN MILE. Geenszins racistisch bedoeld, maar louter een constatering van filmcriticus Melina Pendulum. Ooit geweten dat de wc ook een griezelonderwerp bij King is? Na het zien van deze video ga je de volgende keer toch net even anders zitten in het kleinste kamertje…

Van het ene naar het andere horroricoon: John Carpenter. Naast begenadigd regisseur van onder andere HALLOWEEN en THE THING is Carpenter ook componist van veel soundtracks van zijn eigen films.
Hier lees je wat hij eigenlijk vindt van één van ‘s werelds grootste filmcomponisten: Hans Zimmer.

Acteur Keith David is bekend van Carpenters klassieker THEY LIVE. De film uit 1988 is met thema’s als reclameboodschappen en kapitalisme relevanter dan ooit. David zou dolgraag nog een keer met de grootmeester willen samenwerken,
zo vertelt hij aan ComicBook.com. 

Een andere Carpenter classic is ESCAPE FROM NEW YORK. Natuurlijk zijn er duizenden film met the city that never sleeps als decor, en hier vind je de 101 beste. 

Het zal je niet ontgaan zijn dat er een nieuwe MATRIX aankomt: THE MATRIX RESURRECTIONS. Deel vier gaat bijna in première. De eerste MATRIX groeide in 1999 uit van een ‘sleeper hit’ tot wereldwijd fenomeen en kreeg vier Oscars. De twee vervolgen, THE MATRIX RELOADED en THE MATRIX REVOLUTIONS, werden back-to-back gefilmd in 2003. De sequels werden minder goed ontvangen, maar waren nog steeds succesvol. En nu, bijna twintig jaar later, is er een nieuw deel, geen reboot. Laurence Fishburn, die eerst Morpheus speelde, doet niet meer mee, maar Keanu ‘Neo’ Reeves en Carrie-Ann ‘Trinity’ Moss zijn gewoon weer van de partij. Een ander opmerkelijk verschil met de vorige delen is dat RESURRECTIONS niet meer door zussen Lana en Lilly Wachowski samen is geregisseerd, maar alleen door Lana.

Meer jeugsentiment: de cult-fantasyfilm WILLOW uit 1988 krijgt een vervolg in de vorm van een serie op Disney+. De titelheld wordt na al deze tijd wederom gespeeld door Warwick Davis.

Dan eindigen we deze TGIF met Neerlands trots Paul Verhoeven. Na Franse uitstapjes ELLE en BENEDETTA richt hij zich nu weer op de States. Hij gaat hier aan de slag met de erotische spionagethriller YOUNG SINNER.

In New York Times verscheen overigens een interessant interview met Verhoeven over BENEDETTA. Deze film over een lesbische non deed nogal wat stof opwaaien, en Verhoeven legt hier haarfijn uit wat deze film gemeen heeft met zijn eerdere klassiekers SHOWGIRLS en BASIC INSTINCT. 

Tot zover. Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!