TGIF 9 feb 1
TGIF 9 feb 1
TGIF
10 februari 2017

Thank God It’s Friday, 10 februari

TGIF 9 feb 1 TGIF| Het is weer vrijdag, de week is bijna voorbij en zelfs Batman is bijna klaar met zijn kantoorbaan. Hij duikt veelvuldig op in de Thank God It’s Friday van deze week. Naast Batman en aartsrivaal Superman, ook aandacht voor genretelevisie, STAR WARS, BLADE RUNNER, horrorschurken en moderne knokfilms.

TELEVISIE| Genretelevisie gaat al jaren terug, met STAR TREK als dé grootste klassieker: wie een stukje televisiegeschiedenis in huis wil kan bieden op deze ruimtecapsule op ware grootte. Wel diep in de buidel tasten. Van televisiegeschiedenis naar filmgeschiedenis: de titanenstrijd tussen filmdiva’s Joan Crawford en Betty Davis op de set van WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE is het hoofdonderwerp van Ryan Murphy’s nieuwste serie FEUD (met Susan Sarandon en Jessica Lange als de camp-iconen). De begintitels, in de stijl van Saul Bass, zijn in ieder geval geïnspireerd. Emma Caulfield, Anya uit Buffy, laat eindelijk weer iets van zich horen: de ex-demoon wordt nu zombievoer in in THE WALKING DEAD-spin-off FEAR THE WALKING DEAD. “A damn fine cup of coffee” en negentien verdomd fijne vreemde scènes uit TWIN PEAKS, als opmaat voor het nieuwe seizoen. Nicolas Winding Refn, die van de Freudiaanse wraakfilms, gaat samenwerken met comicbook-koning Ed Brubaker aan een nieuwe serie. De titel, TOO OLD TO DIE YOUNG, is in ieder geval al heerlijk evocatief.

MARVEL| We blijven even bij televisie, maar dan met een Marvel-tintje. LEGION, de nieuwe serie van tv-auteur Noah Hawley (de tv-versie van FARGO) had een zeer veelbelovende pilot, met daarin een verrassende rol voor beroepssarcast Aubrey Plaza: de actrice vertelt over de onverwachte plotlijn voor haar personage. Er komt nog een X-MEN-serie aan, ook van Fox Television, en de werktitel is nu vermoedelijk bekend. Marvel Studios zelf komt volgend jaar met The Defenders: wat we tot nu toe weten over deze serie (met Jessica Jones, Daredevil, Luke Cage en Iron Fist in de hoofdrollen), op een rijtje. Ze zijn genomineerd voor een Oscar, dus nu is de tijd om beter te kijken naar de special effects van DOCTOR STRANGE: regisseur Scott Derrickson vertelt. We blijven in de Marvel-films de kosmische kant op gaan als we de geruchten moeten geloven: THOR: RAGNAROK heeft maar een handjevol scènes op aarde en dat geldt waarschijnlijk ook voor de meeste van de films daarna. Waar Marvel veel verbetering moet tonen: de representatie van vrouwen in de merchandise. Marvel-mastermind Kevin Feige belooft beterschap, maar eerst zien, dan geloven.

DC| Ik heb moeite met BATMAN V. SUPERMAN, maar in tegenstelling tot wat veel DC-fans geloven wordt ik als filmjournalist niet betaald door Marvel om DC af te zeiken. Ik kan het geld hard gebruiken, dus niet geschoten is altijd mis: wat gaat er in godsnaam mis achter de schermen dat Ben Affleck zo weinig vertrouwen heeft in het regisseren van THE BATMAN? En zijn fans echt zo erg de weg kwijt dat ze geloven dat Zack Snyder de oplossing is? (Ik heb niks tegen DC, maar jongens, Zack Snyder is nergens de oplossing voor, behalve op de vraag: “Wiens naam rijmt op Hack Snyder?”). Daarnaast, betoogt deze video, heeft DC een flink probleem met de opbouw van de verhaallijnen van haar personages. Deze andere fan geeft daarop een oplossing: met een aantal kleine aanpassingen wordt BATMAN V. SUPERMAN opeens een stuk betere film. Je moet het Snyder wel nageven: de special effects in de film waren voortreffelijk én knap gemaakt, getuige deze making-off. BATMAN is trouwens een fijn personage om de stand van de Amerikaanse politieke teneur aan af te lezen. En voor wie denkt dat ik een BATMAN-hater ben (integendeel, het is mijn favoriete Amerikaanse stripboekpersonage, daarom doen de recente films zo’n pijn), ik kijk erg uit naar THE LEGO BATMAN-movie, mede dankzij deze puike featurette. Ik hoop dat ik nog steeds mijn geld krijg, Marvel, ondanks die positieve noot aan het einde. En we maken met deze parodie op WAYNE’S WORLD even een bruggetje naar het volgende onderwerp. 

TGIF 9 feb 2

STAR WARS| We gaan het over STAR WARS hebben, maar eigenlijk heb ik het nog steeds over DC Comics. Want niet alleen wordt Temuera Morrison – de vader van Boba Fett uit STAR WARS – ook de vader van DC’s AQUAMAN, Billy Dee Williams (Lando zelve) duikt in THE LEGO BATMAN MOVIE eindelijk op als Two-Face, na een valse start in Tim Burton’s BATMAN-films. De man zelf doet een boekje open over beide rollen, in dit interview. Volgens sommige mensen is seks beter dan STAR WARS, maar ik zeg: waarom zou je kiezen? STAR WARS Kama-Sutra biedt de oplossing. En wie STAR WARS graag combineert met sadomasochisme: er zijn niet één, maar twee slechte STAR WARS-komedies in de maak. Wel geslaagd qua humor: EPISODE VIII-regisseur Rian Johnson is al jaren fan van indie-rockband The Mountain Goats (net als ondergetekende) en grapte met leadzanger John Darnielle op twitter in het rond dat de titel van de film eigenlijk THE ULTIMATE JEDI WHO WASTES ALL THE OTHER JEDIS AND EATS THEIR BONES had moeten zijn. John Darnielle schreef uiteraard een titelsong, met daarin heerlijke teksten als: “The long feast will be filmed for mass consumption/ the cameras Rian’s got these days are unimaginably hi-res”.

ELECTRIC BOOGALOO| We gaan het hebben over sequels, horrorsequels specifiek. THE STRANGERS krijgt een vervolg, na bijna 10 jaar. Hopelijk blijft er iets over van de creepy sfeer. Dat horrorsequels het minder goed lijken te doen heeft ook Birth.Movies.Death. gemerkt en zij pogen uit te leggen waarom. We krijgen wel een sequel op M. Night Shyamalan’s SPLIT en de eerste details zijn veelbelovend. David Fincher denkt serieus na over een vervolg op WORLD WAR Z en dat nieuws lijkt me bijna even bizar als Jack Nicholson die terugkomt van verlof om een remake te maken van filmjournalistenlievelingetje TONI ERDMANN. Geen genre-film zegt u? Weet ik, maar de terugkeer van Nicholson is reden genoeg om een dankoffer te brengen aan de duistere heerser Cthulhu. Nog een reden om onze octopusvriend te danken: de FRIDAY THE 13TH-reboot wordt voorlopig uitgesteld. Een nutteloze remake minder is niet heel erg.

FILMSCHURKEN| Over Jason gesproken, hij ziet er zelfs goed uit als videoband. Net als Leatherface, Hannibal en Regan. Over de nieuwe film met Leatherface gesproken, toepasselijk LEATHERFACE genaamd: we zullen eindelijk de ouders van Sally en Franklin ontmoeten. Van fictieve horrorschurken naar real life-schurken: Frank Langella zegt dat hij voor zijn vertolking van Nixon veel inspiratie putte uit één van zijn eerdere filmrollen: Skeletor. Guillermo Del Toro laat ondertussen weten dat The Pale Man uit PAN’S LABYRINTH gewonnen heeft, want het blanke monster was voor hem een metafoor voor de fascisten. Schurken vinden we ook op de set: de Munchkins hebben Judy Garland op de set van THE WIZARD OF OZ aangerand, volgens de memoires van haar echtgenoot. Heuse schurk Steve Bannon, de ‘emperor’ achter Trump’s Darth Vader heeft zelf een weinig subtiel science-fiction-script geschreven, met daarin anti-abortus-thematiek. En dit naast een racistische versie van een toneelstuk van Shakespeare en een islamofobe dystopische film. Of ze tussen de favoriete films van Trump terecht zouden zijn gekomen is nog maar de vraag: zie hieronder de favoriete films van de Amerikaanse president.

KNOKKEN| JOHN WICK: CHAPTER 2 draait nu in de bioscopen, en daarom kijkt Honest Trailers nog eens eerlijk naar JOHN WICK. De hond zelf neemt ook wraak in DOG WICK. Een vreemd verhaal over andere dierlijke vechtjassen: TEENAGE MUTANT NINJA TURLES 2: THE SECRET OF THE OOZE werd in Engeland gecensureerd op een vrij frappante manier. Iets met worsten als dodelijke wapens. Niet te verwaren met borsten als dodelijke wapens. Meer kindergeknok vinden we in THE LEGO NINJAGO MOVIE, waarvan hier de eerste trailer. De Zweedse plasticfabrikant is lekker bezig met haar films, ondanks dat ik ze die keer dat ik met mijn blote voeten in Lego stapte nooit zal vergeven.

TRAILERS| Arnold Schwarzenegger neemt wraak. Dat klinkt als een onvervalste knokfilm, maar de trailer van AFTERMATH breng ik niet voor niets onder in een ander kopje dan “KNOKKEN”: “the governator goes drama”, namelijk. De trailer voor arthouse-horror IT COMES AT NIGHT is heerlijk omineus zonder te veel prijs te geven. Dit is hoe je een trailer in elkaar zet, jongens. De nieuwe trailer van THE O.A’s tweede seizoen geeft dan weer veel te weinig prijs, tenzij je opgewonden wordt van kalkwolken in water. Sofia Coppola (LOST IN TRANSLATION, THE BLING RING) maakt haar eerste genre-film met THE BEGUILED, een remake van de Don Siegel-film met Clint Eastwood. De cast smaakt naar meer, Colin Farrell, Kirsten Dunst, Nicole Kidman, Elle Fanning, en ook de trailer is bijzonder. Ik ga voortaan iedereen uitschelden voor “vengeful bitches”.

POTPOURRI| Peter Jackson produceert een nieuwe film, gebaseerd op de boekenreeks THE MORTAL ENGINES, en heeft zijn hoofdrolspeler gevonden. Fans maakten deze knappe fanfilm van BLADE RUNNER. Voor wie het echte werk wil zien: hier een groot aantal bijzondere storyboards van Ridley Scott’s film. Agnieszka Smoczyńska scoorde goed op Imagine met haar film THE LURE, die nu ook uitkomt in Amerika. Vandaar dit interview, waarin ze toegeeft dat ze “Disney kapot wilde maken” met haar hervertelling van De Kleine Zeemeermin. Het boek is altijd beter toch? Niet in het geval van deze vijf superkrankzinnige novelizations, met daarin voodoo-haaien, buitenaardse gremlins en meer. Een week geleden was GROUNDHOG DAY, de dag waarop grondmarmot Punxsutawney Phil een weersvoorspelling mag doen. Maar GROUNDHOG DAY is niet de enige popculturele of historische uiting waarin het knaagdier zijn opwachting maakt. (Terzijde: ik heb de namen Punxsutawney Phil en Agnieszka Smoczyńska foutloos moeten uittypen vandaag. HELP ME). Propaganda is van alle tijden, maar wist je dat WORLD WAR Z stiekem anti-Palestijnse propaganda is? Plus nog vijf andere voorbeelden, waaronder een middelvinger naar Zack Snyder (ik wil geld zien, Marvel). En tot slot: zes iconische momenten uit de popcultuur die je je verkeerd herinnerd. Beam me up, Scotty!

Dat was hem weer voor deze week! Tips kunnen zoals altijd naar [email protected]. Veel dank ook aan Mathieu Prins, die ook deze week weer flink wat links opstuurde.  Prettig weekend!

10 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!