TGIF plaatje
TGIF plaatje
TGIF
31 augustus 2017

Thank God It’s Friday, 1 september

TGIF plaatje TGIF | De zomer kantelt naar de herfst. Dat betekent veel nieuwe films om naar uit te kijken. Maar eerst even dat acuut gevalletje Summertime Sadness wegwerken.

Dan heb ik het natuurlijk niet over het nummer waar Lana Del Rey een paar jaar geleden een mooie hit mee scoorde. Misschien herinner je je nog wel de begeleidende filmische videoclip waarin de zangeres samen met actrice Jaime King (PEARL HARBOR) door een Instagram-landschap huppelt om op het einde doodleuk van een klif te springen. Nee, ik las van de week in de krant dat Summertime Sadness een echte ziekte is: één op de duizend mensen heeft last van een zomerdepressie.

Nu zou je voor minder de moed verliezen in een zomer waarin we eerst George Romero verloren en daarna ook Tobe Hooper. Vorig jaar bleek de zomer ook al genadeloos hard en ontnam die ons Wes Craven. Op Twitter niets dan lof van collega-regisseurs over Hooper. John Carpenter: ‘He was a kind, decent man and my friend.’ ‘A good friend I will never forget,’ zo vat William Friedkin samen. Zoals bij veel mensen van mijn leeftijd behoorde Hooper tot de horrorregisseurs die mijn jeugd kleurden en mijn voorliefde voor het genre vormgaven. De boomscène uit POLTERGEIST zorgde ervoor dat ik ’s avonds lange tijd niet uit het slaapkamerraam durfde kijken.

Tobe Hooper werd in verschillende necrologieën de Orson Welles van de horrorfilm genoemd en dat is een perfecte illustratie van wat de term Summertime Sadness inhoudt. Het is immers niet zo dat mensen die aan dat syndroom leiden niet van de zomer houden. Integendeel: voor hen is het verwachtingspatroon voor de zomerse vrijheid zo groot, dat die nooit ingelost kan worden. In filmische termen: Orson Welles’ eerste film, CITIZEN KANE (1941), was zo goed dat hij daarna geen betere prent meer maakte. Idem voor Hooper: na POLTERGEIST (1982) – dat Hooper maakte with a little help from Steven Spielberg – ging het alleen maar bergafwaarts.

Nu ben ik het daar eigenlijk niet helemaal mee eens: zowel Welles als Hooper maakten natuurlijk nog écht goede dingen, maar het principe van Summertime Sadness hangt ontegensprekelijk samen met verwachtingen die niet ingelost kunnen worden. Elke zomervakantie begint met een mooi lijstje van dingen die er te doen zijn maar eindigt met de bedenking dat je vooral bent vergeten te genieten. Is hetzelfde me overkomen met THE DARK TOWER? Zelfs een superheld kon wellicht niet over de lat die King-fans zoals ik te hoog hadden gelegd.

Het is gevaarlijk om ontgoocheling je humeur te laten bepalen, maar de week nadat ik THE DARK TOWER zag, bingewatchte ik op het jarige Netflix THE MIST: ook King, ook een favoriet, maar helaas ook een tegenvaller. De serie kabbelt een heel seizoen vooruit en excelleert enkel in de laatste aflevering die de deur op een kier zet voor een tweede seizoen. Intussen lopen de eerste reacties binnen op IT en die zijn bijna unaniem lovend. Verwacht wordt dat IT de best lopende King-verfilming ooit zal worden. In afwachting daarvan maakte Forbes een mooi lijstje van Kings meest succesvolle films aan de box-office.

Wie aan Summertime Sadness leidt, kent het fenomeen van het verlammende dilemma. De paradox is namelijk dat meer tijd (want minder werk) niet leidt tot efficiënter gedrag. Wanneer een schier eindeloze zomerdag zich voor me uitstrekt, word ik vaak overmand door een vlaag van paniek. Bekijk ik een blindspot uit mijn dvd-collectie? Een aantal afleveringen van een serie? Of toch maar Netflixen? Afgelopen zomer ontdekte ik op die manier twee al wat oudere films van de fantastische Spaanse regisseur Isaac Ezban: EL INCIDENTE / THE INCIDENT (2014) en LOS PARECIDOS / THE SIMILARS (2015). Dat ik een veellezer ben, maakt de keuze er niet makkelijker op. Een geheimtip: Matt Haig, wiens THE HUMANS lekker wegleest: grappig, filosofisch en bovendien sciencefiction. Zijn volgende boek, HOW TO STOP TIME, wordt overigens verfilmd met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

Een goede remedie tegen zomerdepressie is vooruitkijken naar wat nog komt. Michaël R. Roskam, niet toevallig een Belg, is één van mijn favoriete regisseurs. Zijn films zijn als de lucht net voordat een onweer losbarst: onheilspellend. Ook LE FIDÈLE, dat deze week werd voorgedragen als Belgische inzending voor de Oscars, lijkt weer zo’n prachtig noodlotsdrama. Roskam maakte in 2014 in Amerika THE DROP – naar het verhaal ANIMAL RESCUE van Dennis Lehane – maar zijn eerste film, RUNDSKOP, is nog veel beter. Het is zo’n film met een scène die zoveel indruk maakt dat je hem nooit meer uit je geheugen krijgt. In LE FIDÈLE speelt opnieuw Roskams fetisjacteur Matthias Schoenaerts de hoofdrol. Dat Adèle Exarchopoulos (LA VIE D’ADÈLE) zijn tegenspeelster is, maakt het er alleen maar beter op.

LE FIDÈLE is maar een van de vele films waar ik deze herfst reikhalzend naar uitkijk. Wat een mooi lijstje met pakweg THE BEGUILED, MOTHER!, BLADE RUNNER 2049 en THE KILLING OF A SACRED DEER. Van Summertime Sadness is straks helemaal geen sprake meer. Welkom, Winter Blues.

Prettig weekend!

© Hans Dewijngaert
31 augustus 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!