big trouble
big trouble
TGIF
31 maart 2017

Thank God It’s Friday, 31 maart

big trouble TGIF | De afgelopen week stond voor mij vooral in het teken van het Schokkend Nieuws jubileumfeest morgen. De podcast wordt die avond live opgenomen en ik moet dus ook mijn column over filmmuziek live voordragen. Daar heb ik nu al klotsende oksels van want stel je voor dat ik een black-out heb of opeens niet meer kan praten of me verslik of de hik krijg of … of…

Deze rubriek is dus een mooie afleiding. Even niet meer denken aan de beste en meest opmerkelijke soundtracks van 1992. Want daar heb ik me de afgelopen week helemaal in ondergedompeld; filmmuziek uit het jaar dat Schokkend Nieuws werd opgericht. Zoals gewoonlijk ben ik weer veel te diep gegaan en heb ik genoeg materiaal verzameld voor een serie lezingen terwijl de column hooguit tien minuten mag duren.

Een fijne manier om even te ontspannen is zoeken op internet naar filmmuziek in de breedste zin des woords. Nieuw, oud, bewerkingen, eigenlijk vooral muziek die ik nog niet kende zoals bijvoorbeeld deze dancemix van EREASERHEAD of de Main Title van de tv-serie AMERICAN GODS. Collateral info is dan onvermijdelijk. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat horrorfilmsterren er in het echt vrij normaal uitzien – shocking, serieus niet verwacht – en dat het huis van Bela Lugosi te koop staat. Vraagprijs: drie miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat. Daar koop je in Amsterdam tegenwoordig hooguit een lullig grachtenpandje voor. Ik heb – lees, mijn bank heeft – trouwens een appartement in Amsterdam. Het rare is dat als je eenmaal een huis hebt gekocht, je ontzettend zin krijgt om te verbouwen. Daar had ik toen ik huurde helemaal geen last van. Sinds ik dit tegenkwam wil ik bijvoorbeeld opeens heel graag een nieuwe badkamer.

Genoeg over mij. Waar we natuurlijk het liefste over lezen zijn de beslommeringen van onze filmidolen. Heel grappig hoe dat werkt. Je gunt ze het beste van de wereld maar ondertussen smul ik ook wel een beetje van dit soort genante vertoningen. Casting nieuws is ook altijd interessant en fijn voer voor discussies aan de toog. Wie spelen er allemaal mee in de nieuwe STAR TREK: DISCOVERY? Is Robert Downey Jr. als Doctor Dolittle een goed idee? Welke bekende acteur is er nu weer gestrikt voor een bit part in de nieuwe STAR WARS film? Keert Jeremy Renner terug als Hawkeye in ANTMAN AND THE WASP of de derde AVENGERS? En waarom zit hij niet in de volgende MISSION IMPOSSIBLE? Dat laatste zou me eerlijk gezegd worst wezen. maar waar ik wel een echt brok van in m’n keel kreeg was de Memorial Show voor Debbie Reynolds en Carrie Fisher. Ik was ook erg blij te lezen dat er verder niet geknutseld zal worden aan haar optreden in STAR WARS: THE LAST JEDI. Het hologram in ROGUE ONE was goed bedoeld, maar wat mij betreft net niet realistisch genoeg en daardoor een beetje creepy.

Ander nieuws waar ik toch een beetje van schrok is dat Robert Rodriguez kennelijk de remake van ESCAPE FROM NEW YORK gaat regisseren. Ik heb geen moeite met Rodriguez maar dat hele idee van een remake staat me gewoon niet aan. Dat heb ik niet eerder zo sterk gevoeld. Meestal ben ik zelfs wel nieuwsgierig naar een remake maar deze keer voelt het alsof iemand iets van me af probeert te pakken. “I’ve got a bad feeling about this.” Wel lollig lijkt me dit bordspel gebaseerd op BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA. Mijn collega’s testten eerder dit jaar het spel Geek!. Helaas kon ik daar niet bij zijn. Maar jongens en meisjes, mochten jullie Big Trouble gaan uit proberen: I’m game!

Morgen dus het Schokkend Nieuws jubileumfeest. Hoewel ik een beetje zenuwachtig ben voor m’n live optreden heb ik er enorm veel zin in. De filmquiz belooft erg leuk te worden. En dat zeg ik niet omdat ik een paar vragen heb mogen verzinnen maar omdat m’n collega’s er echt iets moois van hebben gemaakt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden maar mocht je meedoen dan is deze geinige compilatie een goede manier om even je kennis over actie- en striphelden op te poetsen.

Fijn weekend en wie weet tot ziens op het jubileumfeest!

Erik van ‘t Holt

31 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!