Xangadix
Xangadix
Quarantainecadeau
27 maart 2020

Quarantainecadeau: Xangadix Lives!

xangadix QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich thuis te pletter verveelt brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genrefilms over het voetlicht. Gratis en legaal online te kijken. Vandaag: een documentaire over een van Nederlands grootste cultklassiekers.

DE JOHNSONS (1992) is iets zeldzaams in de Nederlandse filmgeschiedenis: een grote, serieuze, ambitieuze horrorfilm met een sterrencast en een gerespecteerd regisseur. Gouden Kalf-winnaar Rudolf van den Berg, bekend van de Leon de Winter-verfilming BASTILLE (1984) en de Reve-verfilming DE AVONDEN (1989), werd raar aangekeken toen hij plots zo’n ‘plat’ genrewerkstuk afleverde. ‘Is het een kinderfilm?’ vraagt Ischa Meijer hem spottend in een radio-interview. Ook Leon de Winter was trouwens weer betrokken. Zijn herschrijving van het oorspronkelijk Amerikaanse scenario is het hoogtepunt van zijn carrière (waarmee weinig gezegd is).

De film was een langer leven gegund dan veel critici destijds vermoedden en bouwde zelfs in Amerika een bescheiden cultstatus op. Fans (en Schokkend Nieuws-medewerkers) Bram Roza en Yfke van Berckelaer maakten 25 jaar na het verschijnen een bevlogen documentaire over de film. XANGADIX LIVES! zit vol interviews met bijna alle belangrijke betrokkenen bij DE JOHNSONS. Via sappige anekdotes en archiefmateriaal doen Roza en Van Berckelaer uit de doeken hoe een Amerikaans idee voor een THE HILLS HAVE EYES-achtige slasher in Nederland terecht kwam en transformeerde tot bovennatuurlijke horror over ongesteldheid.

© Julius Koetsier
27 maart 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!