Satans School for Girls 1973
Satans School for Girls 1973
Quarantainecadeau
17 april 2020

Quarantainecadeau: Satan’s School for Girls

Satans School for Girls 1973 QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel klaar mee. Voor alle thuiszitters brengen we prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: een school met vreemde docenten.

In het rijtje ‘filmtitels die alles al verklappen’ staat SATAN’S SCHOOL FOR GIRLS (1973) hoog in de ranglijst. De film gaat over … een satanische sekte in een hoog aangeschreven privéschool voor meisjes, maar dat moet eigenlijk tot op het einde een geheim blijven. Er is dus weinig echt spannends aan dit verhaal over een zekere Elizabeth (Pamela Franklin) die de mysterieuze dood/zelfmoord van haar zus onderzoekt door als studente undercover te gaan in de bewuste school. Daar maakt ze kennis met een groep meisjes die zich verdacht gedragen en enkele vreemde docenten, waarvan er eentje de incarnatie van Satan blijkt te zijn.

De film zelf is niet zo goed maar wel vermakelijk. De makers werken zichzelf voortdurend in de nesten door meisjes met een olielamp door donkere gangen te laten lopen die onhandig bijgelicht worden. Er klopt werkelijk niets van. Emotionele scènes bestaan uit close-ups die zoals in soapseries nét iets te lang doorgaan, zodat je de illusie van een stilstaand beeld krijgt.

Nog veel vreemder is dat SATAN’S SCHOOL FOR GIRLS geen productie is van een of andere obscure achterafregisseur maar een onderdeel was van ABC Movie of the Week, een reeks die van 1969 tot 1975 uiterst populair was op de Amerikaanse televisiezender en onder meer ook voor het eerst Steven Spielbergs DUEL (1971) uitzond. Regisseur David Lowell Rich was een gerespecteerd tv-maker die onder meer afleveringen inblikte voor THE TWILIGHT ZONE (1963), THE ALFRED HITCHCOCK HOUR (1964), MANNIX (1972) en MISSION: IMPOSSIBLE (1972).

Skippen dan maar? Allerminst! Vijf jaar geleden riep The New York Times SATAN’S SCHOOL FOR GIRLS nog uit tot een van de meest gedenkwaardige films van de jaren zeventig. Zo dacht ook producent Aaron Spelling (CHARLIE’S ANGELS), want hij liet niemand minder dan Shannen Doherty (BEVERLY HILLS, 90210) in 2000 opdraven voor een remake. Die is ook op YouTube te vinden maar hebben we nog niet durven bekijken.

© Hans Dewijngaert
17 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!