QUARANTAINE | Corona – we zijn er wel op uitgekeken. Voor iedereen die zich thuis te pletter verveelt, brengt Schokkend Nieuws enkele prachtige genreklassiekers over het voetlicht. In het publieke domein, dus gratis en legaal online te kijken. Vandaag: de ultieme vampierklassieker.
De klassieke vampierfilm NOSFERATU, EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (1922) is er eentje die je echt gezien moet hebben. In het begin denk je nog ‘waarom?’ maar zodra Max Schreck te voorschijn komt als graaf Orlok, is dat wel duidelijk. Hij zit in nog geen tien minuten van de hele film maar weet daarmee genoeg indruk te maken om heel wat mensen nachtmerries te bezorgen. Je snapt meteen hoe de scenarioschrijver van SHADOW OF THE VAMPIRE (2000) op het idee kwam een verhaal te schrijven waarin Schreck een echte vampier blijkt te zijn. Die film, waarin Willem Dafoe op briljant wijze Schreck vertolkt, is trouwens ook van harte aan te raden.
NOSFERATU wordt natuurlijk geholpen door het feit dat F.W. Murnau zo’n geniaal regisseur was. Let maar eens op hoe mooi hij filmt door poorten of deuropeningen, alsof de hoofdpersoon al gevangen zit in Orloks web. Of kijk hoe verdienstelijk gebruik wordt gemaakt van schaduwen, trucages, locatiewerk en close-ups. En bedenk dan dat dit een film is van bijna honderd jaar geleden! Verduister de kamer als je de film gaat kijken, dan krijg je vast wel een idee hoe creepy het toen moet zijn geweest. Hoewel ‘toen’; wij zouden nog steeds met een grote quarantaine-boog om die Schreck heen lopen….
Het verhaal is natuurlijk gebaseerd op Bram Stokers boek Dracul, maar daar was geen toestemming voor gevraagd dus er moesten wat aanpassingen worden gedaan. Zodoende kreeg de film een ander einde en ontstond hier de mythe dat een vampier gedood kan worden door zonlicht (Dracula wordt er alleen door verzwakt). Een aantal personages is verdwenen, de rest kreeg andere namen en Orlok maakt geen andere bloedzuigers – alleen lijken. Murnau stopt er zelfs wat verlichtende humor in, en – na THE LITTLE SHOP OF HORRORS – het meest effectieve filmgebruik van een vleesetende plant.
De Duitse tussentitels zijn wat lastiger ter lezen maar de beelden van deze versie zijn superieur. En we kennen het verhaal toch wel…
Bekijk de film hier: https://bit.ly/SN_Nosferatu