Screenshot 2022 06 02 at 16 47 20 Avatar vs The Avengers Julius vs Jasper 83 van Schokkend Nieuws Podcast
PODCAST
Julius vs Jasper

Julius vs Jasper: Avatar vs The Avengers

Screenshot 2022 06 02 at 16 47 20 Avatar vs The Avengers Julius vs Jasper 83 van Schokkend Nieuws Podcast Julius en Jasper bespreken twee van de grootste en meest invloedrijke blockbusters van deze eeuw: James Camerons AVATAR (2009) en Joss Whedons THE AVENGERS (2012). Als er eentje zou moeten verdwijnen, welke mag dan blijven? 

 ‘AVATAR bevestigt de kijker in zijn meest clichématige denkbeelden over goed, kwaad en spiritualiteit. Cameron verwent de ogen, maar zet onze hersenactiviteit op een bedroevend laag pitje,’ schreef Phil van Tongeren in 2009 over James Camerons monsterhit AVATAR. Valt daar dertien jaar later, met het vervolg AVATAR: THE WAY OF WATER in het vooruitzicht, nog iets aan toe te voegen? 

‘De eerste tour de force betreffende THE AVENGERS is natuurlijk die van scenarioschrijver en regisseur Joss Whedon. De bedenker van Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly slaagt erin alle belangrijke franchises van Marvel Comics (minus één: Spider-man doet niet mee) bij elkaar te brengen zonder dat het geforceerd aanvoelt of een van de superhelden tekort wordt gedaan. De plot is dwaas, maar niet dwazer dan gebruikelijk in het superheldengenre.’ Dat schreef Barend de Voogd over THE AVENGERS, een film die veel meer dan AVATAR de koers van de hedendaagse blockbuster heeft bepaald. Tientallen MCU-films later duiden Julius en Jasper de plaats van Whedons gamechanger in de filmgeschiedenis.

Julius verdedigt AVATAR, Jasper THE AVENGERS. Als er maar een van de twee mag blijven, welke moet dan weg? Luister de aflevering hier!

 

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!