District nine ver2
District nine ver2
Nieuws
23 juli 2015

Win kaartjes voor District 9!

District nine ver2 PRIJSVRAAG | Ook geboeid door sciencefiction met een maatschappijkritisch randje? Zorg dan dat je op 7 augustus de speciale voorstelling van DISTRICT 9 in EYE niet mist.

Oscarnominaties voor script, montage, effecten en beste film vielen de jonge regisseur Neill Blomkamp in 2009 ten deel voor DISTRICT 9. Hij maakte sindsdien ELYSIUM (2013) en CHAPPIE (2015), maar zijn debuutfilm blijft vooralsnog de beste: een fascinerende én spannende parodie op het Zuid-Afrikaanse Apartheidssysteem.

Buitenaardse wezens landen in een gigantisch ruimteschip in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ze komen in vrede, maar er wacht ze absoluut geen vriendelijk onthaal: ze worden gediscrimineerd, gehaat en weggestopt in de troosteloze sloppenwijken rond J-burg. Wanneer de machthebbers besluiten  dit District 9 te ontruimen, is het aan Wikus van der Merwe en een troep soldaten om de gedwongen volksverhuizing in goede banen te leiden.

EYE draait de film in het kader van de tentoonstelling rond de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Nog leuker is dat de film wordt voorafgegaan door een compilatie van oude filmpjes uit de EYE-collectie over Zuid-Afrika (waaronder BRIEF AAN VORSTER (1976), met archiefbeelden van de Soweto-opstand) en een gesprek met Michelle Parlevliet en filmmaker Roeland Kerbosch over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika sinds de Apartheid.

Schokkend Nieuws en EYE geven 5×2 vrijkaartjes weg. De prijsvraag is eenvoudig: Neill Blomkamp brengt in DISTRICT 9 sociale kritiek in een sciencefiction-verpakking. Wat is het scheldwoord dat de Zuid-Afrikanen (blank én zwart ditmaal) in de film gebruiken voor de gehate vreemdelingen uit de ruimte?

Stuur je antwoord voor 3 augustus naar [email protected]. De winnaars worden op die dag bekend gemaakt.

Johannesburg Tour & District 9
7 augustus, 20.00 uur
EYE Amsterdam

23 juli 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!