Tijgerkop IFFR
Tijgerkop IFFR
Nieuws
19 januari 2017

Welcome to Planet IFFR

EVENT | Het is januari, dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor het International Film Festival Rotterdam! Schokkend Nieuws maakt een selectie van de interessantste titels van de 46e editie.

Het is geen IFFR zonder de parels van de Oost-Aziatische cinema. Park Chan-Wook’s THE HANDMAIDEN (Zuid-Korea) gaat over een oplichter die besluit het familiefortuin van een jonge vrouw afhandig te willen maken, samen met de nieuwe dienstmeid. Visueel weelderig, bewijst Chan-Wook opnieuw nergens voor terug te deinzen. Landgenoot Yeon Sangho maakte zombiefilm TRAIN TO BUSAN, wat wordt beschreven als een kruising tussen SNOWPIERCER en 28 DAYS LATER. Uit de Filipijnen komt de film ALIPATO: THE VERY BRIEF LIFE OF AN EMBER. Een bende van 10-jarige kinderen beroven en vermoorden voetgangers. Als een beroving fout gaat, krijgen ze een gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd. Als ze vrijkomen, beginnen ze een voor een te verdwijnen…

Gender is in de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden. Niet alleen THE HANDMAIDEN draagt bij aan deze dialoog, ook PREVENGE (Alice Lowe, Groot-Brittannië) maakt graag gehakt van de stereotypische zwangere vrouw. In Lowe’s film is Ruth overtuigt dat haar ongeboren baby haar instrueert om mensen te vermoorden.

Natuurlijk is Japanse filmmaker Miike Takashi (ICHI THE KILLER, 13 ASSASSINS) ook weer van de partij, dit keer met THE MOLE SONG: HONG KONG CAPRICCIO, een vervolg op THE MOLE SONG: UNDERCOVER AGENT REIJI. Die laatste draaide in 2014 op het filmfestival en kan alleen maar als knotsgek en overdreven worden beschreven. Hopelijk is het vervolg net zo’n wild ride.

Kannibalisme is weer terug van weggeweest in films. Zowel KFC (Le Binh Giang, Vietnam) als RAW (Julia Ducournau, Frankrijk, Belgie) zijn absoluut niet geschikt voor mensen met een zwakke maag!

Voor bezoekers die liever een mainstream ervaring hebben, zijn er FREE FIRE en PERSONAL SHOPPER. Vorig jaar draaide Ben Wheatley’s HIGH-RISE, ook dit jaar kunnen Wheatley fans hun hart ophalen. Dit jaar draait FREE FIRE, een gangsterfilm gedoopt in een jaren 70 sausje. Met rollen van Brie Larson (ROOM), Enzo Cilenti (THE MARTIAN) en Sam Riley (PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES). In de thriller PERSONAL SHOPPER (Olivier Assayas, Frankrijk) speelt Kristin Stewart een assistent van een beroemdheid, om in Parijs te kunnen blijven en contact te kunnen leggen met haar overleden tweelingbroer.

Tot slot: hou je meer van documentaires? Plan dan een bezoekje aan DAVID LYNCH: THE ART LIFE. Lynch is een fascinerende regisseur. Denk aan de niet-chronologische vertelling van MULHOLLAND DRIVE of het mysterie van TWIN PEAKS. In deze documentaire neemt David Lynch je mee naar zijn jeugd, zijn formatieve jaren, naar de muziek, kunst en films die zijn leven hebben beïnvloedt.

De 46e editie van het International Film Festival Rotterdam vindt van 25 januari tot en met 5 februari plaats. Tickets zijn te koop vanaf vrijdag 20 januari om 20:00 op de website van het festival.

19 januari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!