Richard Kiel
Richard Kiel
Nieuws
1 oktober 2012

Vijftig jaar 007

Richard KielVrijdag 5 oktober is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste James Bond-film DR. NO in première ging. Het filmmuseum EYE viert het feestje (‘shaken not stirred’) met vier Bond- klassiekers.

Dit najaar beleeft de nieuwste Bond-film SKYFALL zijn première, met Daniel Craig en Javier Bardem. EYE brengt een eerbetoon aan 007 met de vertoning van vier oudjes.

Op donderdag 4 oktober, om 21.30 uur: DIAMONDS ARE FOREVER (Guy Hamilton, 1971). James Bond (Sean Connery) reist de wereld over op jacht naar gestolen diamanten. Tijdens zijn missie krijgt hij het aan de stok met de handlangers van zijn aartsrivaal Blofelt: de onconventionele huurmoordenaars Mr. Kidd and Mr. Wint. Bond maakt bovendien een korte stop in… Amsterdam!

Vrijdag 5 oktober, 17.00 uur: ON HER MAJESTY’S SECRET SERVICE (Peter R. Hunt, 1969). Eerste en meteen laatste Bond-film met George Lazenby. En dat terwijl hij Bonds eeuwige tegenstander Blofeld – de  archetypische ‘evil genius’ die de aarde wil vernietigen – toch wist te overwinnen! Wat vreet SPECTRE uit in de Alpen? Bijzonder: EYE vertoont de vintage print uit 1969.

Daarna, om 20.30 uur, is het genieten van DR. NO (Terence Young, 1962). Bond (Sean Connery) probeert in opdracht van Hare Majesteit de verdwijning van een collega op Jamaica op te helderen. Hij neemt het op tegen de demonische Dr. No, krijgt klappen, maar triomfeert en legt het aan met rivale Honey Rider, gespeeld door Ursula Andress, gehuld in spraakmakende witte bikini. EYE vertoont de gerestaureerde digitale versie.

Tot slot: THE SPY WHO LOVED ME (Lewis Gilbert, 1977), om 23.00 uur.  007 (Roger Moore) neemt het in deze tiende Bond-film op tegen de waanzinnige scheepsmagnaat Carl Stromberg (Curt Jurgens) die de mensheid middels een kernramp wil dwingen in zijn onderwaterstad te gaan wonen. Mét de fameuze moordenaar Jaws (Richard Kiel), de reus met het ijzeren gebit die alles lijkt te kunnen overleven: verdrinkingen, haaienaanvallen en gebouwen die boven op hem vallen. Twee jaar later dook de gigant weer op in MOONRAKER.

www.eyefilm.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!