Nieuws
20 november 2008

Vampyr

Zondag 23 november kunt u genieten van een van de oude meesterwerken van het horrorgenre: VAMPYR uit 1932. Met, nog leuker, moderne live muziek.

VAMPYR ofwel DER TRAUM DES ALLAN GREY werd in 1932 geregisseerd door de Deense filmmaker Carl Theodor Dreyer. De zwart-wit film is losjes gebaseerd op Sheridan Le Fanu’s Carmilla en zijn korte verhalen uit In a Glass Darkly. De film vertelt over een jonge reiziger (in de engelse versie David Gray geheten) die in een verlaten kasteel aankomt en daar vreemde, onverklaarbare zaken waarneemt. Hij krijgt ondermeer te maken met twee zusters: Leone, die kennelijk stervende is aan een vreemde ziekte, en Gisele die vermoedelijk gevangen wordt gehouden door een vampierachtige vrouw genaamd Marguerite Chopin.

De cryptische dialogen, raadselachtige montage, mistige beelden en de art-design van Hermann Warm (die ook aan Murnau’s NOSFERATU werkte) creëren een abstracte film met z’n eigen droomlogica. Een man met één been leeft gescheiden van zijn eigen schaduw. Een man met een zeis luidt een bel. Gray beleeft zijn eigen begrafenis… Zoals organisator Videoinferno schrijft: ‘Een macaber labyrint van schaduwen waarin de wetten van oorzaak en gevolg lijken te verdwijnen wanneer we Gray volgen in zijn obsessieve afdaling in het occulte.’

VAMPYR wordt vertoond in de originele zwijgende versie, en live begeleid door Filippo Castellazzi (gitaar), Stephan Pliquett (double bass), Mark van Soest en Hakki Takki (electronics). De vertoning is onderdeel van ‘The Soundscape Sessions’ waarin, sinds 2007, stomme, avant-gardistische en experimentele films worden begeleid met live elektronische muziek.

VAMPYR
Datum: Zondag 23 november
Aanvang: 20.15 uur
Plaats: Smart Project Space, Arie Biemondstraat 105-113 te Amsterdam
Meer info hier

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!