De Rotterdamse editie van Camera Japan wordt op de hielen gevolgd door een editie in het Amsterdamse Kriterion, van 29 september tot en met 1 oktober. Hier zijn tien Japanse genrefilms die je tijdens het festival niet mag missen.
BEFORE WE VANISH
Kiyoshi Kurosawa (PULSE, 2001) keert met deze ‘alien invasion’-film terug naar zijn genre-roots. In BEFORE WE VANISH wordt het verhaal voor de verandering grotendeels verteld vanuit de buitenaardse infiltranten. Kurosawa voegt er een vleugje filosofie aan toe door de aliens in staat te stellen menselijke concepten als liefde en familie te stelen bij hun slachtoffers. De mengeling van genres – komedie, drama, actie en horror – werkt beter dan verwacht.
DEATH NOTE: LIGHT UP THE NEW WORLD
De Amerikaanse live-actionfilm gebaseerd op de beroemde manga- en anime-serie DEATH NOTE werd eerder deze maand door critici en fans de grond in geboord. Deze derde Japanse live-actionfilm van Shinsuke Sato is stukken beter, maar heeft wel een ingebouwde drempel voor de leek. Het is nieuwkomers aan te raden de eerdere film nog snel even in te halen of Wikipedia na te slaan op de regels en personages van het universum, want de namen en concepten vliegen je om de oren.
MEATBALL MACHINE KODOKU
Is het een remake, vervolg of reboot? Hoe dan ook, regisseur Yoshihiro Nishimura keert terug naar de film waarvoor hij in 2005 de effecten deed: MEATBALL MACHINE (Regie: Yudai Yamaguchi en Jun’ichi Yamamoto). Het verhaal van MEATBALL MACHINE KODOKU (2017) is in grote lijnen hetzelfde: aliens nemen de aarde over en vermangelen menselijke lichamen tot vechtmachines en voertuigen waarmee ze elkaar tot bloederige pulp slaan. Gory puberale onzin, maar wel kwalitatief hoogstaande gory puberale onzin. Het verhaal heeft zelfs een emotionele kern!
NEKO NINJA
Dingen waar Japan bekend om staat: ninja’s, kolderieke humor en een enorme liefde voor katten. Met NEKO NINJA (2017) combineert Takeshi Watanabe de drie voor een onvervalste crowd pleaser. De film gaat over een ninja met daddy issues die er van overtuigd is dat de vadsige kat die hem volgt zijn getransformeerde vader is. Slapstick, ninja-kostuums en schattige donsballen op pootjes: wat wil je nog meer?
RAGE
RAGE (2016) is een briljante dramafilm van Sang-il Lee. De film begint als serial killer-thriller en gooit daarna nog een aantal andere genres in de mix; van coming-of-age drama tot familiesoap en LGBT-romance. Een moordenaar ondergaat plastische chirurgie en duikt onder. Daarna bestaat de film uit drie verhalen. In elk verhaal mengt een vreemdeling zich in de levens van respectievelijk een tienermeisje en haar wantrouwende vader (Ken Watanabe), een jonge homoseksueel in het gay-district van Tokyo en een jong meisje op een afgelegen eiland. Wie van hen is de moordenaar? En wat doet het wantrouwen met een hechte gemeenschap?
THE SUN
Irie Yu is een redelijke nieuwkomer in de Japanse filmwereld, maar maakt de afgelopen jaren gelikte blockbuster na gelikte blockbuster. THE SUN (2016) is zijn versie van big-budget scifi-horror. De film speelt zich af in een wereld waarin vampiers de nieuwe elite zijn. Zij zijn immuun voor een dodelijk virus, terwijl de mensen moeten zien te overleven in getto’s en verlangen naar een leven als vampier. Een kans die zich elk jaar voordoet door middel van een loterij. Een groepje vrienden raakt verscheurd wanneer ieder op een andere manier omgaat met dit Faustiaanse buitenkansje.
ANCIEN AND THE MAGIC TABLET
Er draait veel anime op Camera Japan dit jaar, waaronder succesfilms als A SILENT VOICE (Naoko Yamada, 2016) en het hartverscheurende, award-winnende IN THIS CORNER OF THE WORLD (Sunao Katabuchi, 2016). De meest Schokkend Nieuws-waardige titel is ANCIEN AND THE MAGIC TABLET (2017): een sciencefiction-fantasyfilm over een meisje in de nabije toekomst, wier vader verdacht wordt van spionage. De enige manier om hem te redden lijkt te liggen in haar dromen over een fantasiekoninkrijk vol autofabrieken, robots en magische computers. Regisseur Kenji Kamiyama is vooral bekend van 009 RE: CYBORG (2012) en GHOST IN THE SHELL: STAND ALONE COMPLEX (2002-2005).
PRINCESS MONONOKE
Liefhebbers van anime kunnen ook niet om PRINCESS MONONOKE (1997) heen, Hayao Miyazaki’s klassieke Ghibli-film. De film wordt vertoond als onderdeel van het themaprogramma van Camera Japan. Dit jaar is dat thema het eiland Kyushu, een eiland vol natuurschoon en eeuwenoude tradities – en ook de plek waar de eerste Nederlandse handelspost stond. Dit jaar werd dat uitgebreid gevierd in beide landen met het Holland-Kyushu-jaar.
A PAGE OF MADNESS
A PAGE OF MADNESS (Teinosuke Kinugasa, 1926) werd door Paul Rübsaam al eens besproken in zijn rubriek Kino Cadavre. De stille filmklassieker, die vaak beschouwd wordt als de Japanse variant van het Duitse Expressionisme, werd in de jaren twintig vertoond met live muzikale begeleiding. Op Camera Japan wordt de film begeleid door een soundtrack die Bruno Ferro Xavier De Silva speciaal voor het filmfestival componeerde. Verwacht een uiterst gestoorde stille film met een geflipte soundtrack op de bas en synthesizer.
BLIND WOMAN’S CURSE
Actrice Meiko Kaji staat weer in de belangstelling dankzij de Blu-ray-heruitgaven van filmseries als STRAY CAT ROCK (1970-71) en FEMALE PRISONER SCORPION (1972-3), en dankzij het nieuwe boek van Tom Mes, Unchained Melody: The Films of Meiko Kaji. Mes zal de doorbraakfilm van Meiko Kaji, BLIND WOMAN’S CURSE (Teruo Ishii, 1970), uitgebreid komen introduceren tijdens Camera Japan. De film is een historische yakuza-wraakthriller met bovennatuurlijke elementen. Na het zien van BLIND WOMAN’S CURSE zal meteen duidelijk zijn waarom Kaji uitgroeide tot de grootste cultactrice van geheel Azië.
Camera Japan Festival Rotterdam
Donderdag 21 t/m zondag 24 september 2017
LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996
Programma
Camera Japan Festival Amsterdam
Vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober 2017
Kriterion, Roetersstraat 170
Programma