nff LOGO
nff LOGO
Nederhorror & scifi
18 september 2017

Genrecinema op het Nederlands Film Festival

nff LOGO EVENT | Woensdag 20 september gaat het Nederlands Film Festival in Utrecht van start! Schokkend Nieuws spitte het programma door en zet het aanbod aan genrecinema op een rij.

Tijdens de 37ste editie van het Nederlands Film Festival is Tom Holkenborg/Junkie XL te gast als de NFF Master. Het NFF draait twee fantastische genrefilms waarvan Holkenborg de muziek verzorgde: BRIMSTONE (Martin Koolhoven, 2016) en MAD MAX: FURY ROAD (George Miller, 2015). Na de vertoningen op respectievelijk dinsdag 26 september en donderdag 28 september is er een Q&A met Holkenborg. Op woensdag 27 september geeft hij een speciale masterclass over het componeren van filmmuziek.

Acht jaar na zijn beroemde first-person YouTube-film WHAT’S IN THE BOX? (2009) kwam regisseur en visual effects specialist Tim Smit met een lange speelfilm: KILL SWITCH draaide vanaf juni in de bioscoop en keert tijdens het NFF terug op het witte doek. In een interview met Schokkend Nieuws vertelde Smit afgelopen mei: ‘Ik wilde vooral de ideeën uit WHAT’S IN THE BOX? verder ontwikkelen – dat was immers een testfilm voor het grotere werk geweest. KILL SWITCH moest dus een negentig minuten lange first-person shooter worden, guerrillastijl in Nederland gedraaid met alle visuele effecten van mijn hand.’ KILL SWITCH is een sciencefictionfilm waarin een voormalig NASA-astronaut op een geheime missie het lot van de mensheid in handen houdt.

Het NFF nodigt ieder jaar gastprogrammeurs uit. Negen bekende Blikverruimers mogen één dag als curator optreden. Hermen Hulst is een van hen. De managing director van Guerilla Games koos voor NAUSICAÄ OF THE VALLEY OF THE WIND (1984), een vroege film van anime-grootmeester Hayao Miyazaki. NAUSICAÄ speelt zich af in een post-apocalyptische toekomst waarin de wereld geteisterd wordt door ecologische vervuiling en oorlog. Een pacifistische prinses doet wanhopige pogingen om te voorkomen dat twee rivaliserende naties elkaar en de wereld vernietigen. In veel opzichten is de film een voorloper van PRINCESS MONONOKE (eveneens van Miyazaki), de klassieke anime film die je tijdens Camera Japan Festival kunt zien. Hulst is tijdens de vertoning van NAUSICAÄ aanwezig om zijn keuze toe te lichten.

Eind vorig jaar verscheen Dick Maas’ nieuwe horrorfilm PROOI, dit jaar draait de film op het NFF. Net buiten Amsterdam wordt een afgeslacht boerengezin aangetroffen en dierenarts Lizzy (Sophie van Winden) moet de zaak onderzoeken. Lizzy concludeert dat een grote en agressieve leeuw verantwoordelijk is voor het bloedbad… Schokkend Nieuws’ Julius Koetsier is in zijn recensie van PROOI niet zo positief over de CGI-leeuw, maar is zeer te spreken over de analoge special effects: ‘De animatronic, die vooral voor close-ups gebruikt werd, is wél behoorlijk indrukwekkend. Die is van Rob’s Prop Shop, ook verantwoordelijk voor de bloederige slachtpartijen. Fijn dat Maas bij die effecten meestal níet voor digitaal is gegaan, maar latex kunstenaars zich uit liet leven: dat is nog altijd het meest realistisch.’

APEX

Ook de moeite waard tijdens het NFF zijn verschillende korte films. APEX (Arjan van Meerten, 2017) is een virtual reality-muziekvideo waarin de kijker wordt meegenomen naar een apocalyptisch universum met demonische skeletten en manische reuzen (afbeelding boven). In KALINKA (Remy Kooi, 2017) is een man afgeleid door een potje Tetris op zijn Gameboy en neemt het spel de realiteit over (afbeelding onder). DE ONTMOETING – NETFLIX & CHILL (Michael Middelkoop, 2017) is een horrorkomedie  over een date op de bank die compleet uit de hand loopt. Binnen het NFF Studentencompetitie onderdeel wordt de korte science fiction PHOENIX 38 (Sander van Dijk, 2017) vertoond: een proeve van bekwaamheid van IMVFX-studenten van de Filmacademie. We besteedden er in juli al uitgebreid aandacht aan. In de House of Netherhorror-productie SALVATORE (Maarten Groen, 2017) wordt een oude Italiaan (Hans Dagelet) voortdurend getreiterd en geschoffeerd door zijn verzorger (Egbert Jan Weeber) – tot het moment waarop Salvatore het niet langer pikt. SWEET TOOTH (Nico van den Brink, 2017) is een korte horrorfilm over nachtelijk lawaai, een dubbele moord en een zelfmoord in een groot flatgebouw.

Kalinka

Het NFF wordt op vrijdag 29 september feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren. BRIMSTONE is genomineerd in maar liefst acht categorieën: van Beste Film tot Beste Sound Design. Het Gouden Kalveren Gala vindt plaats in de Stadsschouwburg Utrecht en is vanaf 19:30 live te volgen via een stream op filmfestival.nl.

Nederlands Film Festival
Woensdag 20 t/m vrijdag 29 september 2017
Tien festivallocaties in Utrecht

Volledige programmering

© Sabine Zwart
18 september 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!