Nieuws
15 maart 2011

Tender Son prijsvraag

PRIJSVRAAG | Het bijzondere TENDER SON ‘“ THE FRANKENSTEIN PROJECT draait deze week in de bioscoop. En Schokkend Nieuws mag vrijkaartjes weggeven!

Dit is niet de quizvraag, maar het zou ‘m kunnen zijn: hoe heet het monster in Frankenstein? Het is een dubbele instinker. Uiteraard is Frankenstein de naam van de man die het schepel tot leven bracht. De creatuur draagt in het boek van Mary Shelley helemaal geen naam, al schijnt zij hem zelf ‘Adam’ genoemd te hebben. Maar hoe lelijk dat ding ook is, wie het boek goed leest, ontdekt dat uiteindelijk toch zijn schepper, de vader, Frankenstein dus, het échte monster is.

De Hongaarse regisseur Kornél Mundruczós keert in TENDER SON – THE FRANKENSTEIN PROJECT terug naar dat idee. De film gaat over de zeventienjarige Rudi die zijn jeugd heeft doorgebracht in een instelling en op zoek is naar zijn vader. Hij belandt toevallig op een filmcasting in een vervallen appartementencomplex. De regisseur (gespeeld door Mundruczó zelf) is er al snel van overtuigd dat hij met Rudi de perfecte hoofdrolspeler gevonden heeft. Maar dan verandert alles door een vreselijke gebeurtenis. Langzaam begint bij hem het besef te groeien dat de stille Rudi zijn eigen zoon is, en dat hij een vreselijk monster heeft geschapen.

Vergeet even Peter Cushing en films als FRANKENSTEIN AND THE MONSTER FROM HELL. Dit is andere koek. TENDER SON – THE FRANKENSTEIN PROJECT is een bijzondere arthouse-film die louter lovende kritieken kreeg. Deze moderne bewerking van Frankenstein gaat niet een monster dat uit lichaamsdelen werd geassembleerd, maar toont hoe iemand moreel en psychologisch tot monster wordt gemaakt. De beelden zien er schitterend uit, met oogstrelende lange shots, en ja: er vloeit bloed. ‘Huiveringwekkende Hongaarse horror,’ schreef Belinda van de Graaf in dagblad Trouw.

Nieuwsgierig geworden? TENDER SON – THE FRANKENSTEIN PROJECT draait deze week in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam, De eerste tien mensen die ons kunnen vertellen wat de volledige titel is van het boek van Mary Shelley, krijgen twee vrijkaarten voor een theater naar keuze! De kaartjes werden beschikbaar gesteld door Eye Film Instituut Nederland.

Mail je antwoord, naam én je adres naar prijsvraag@schokkendnieuws.nl.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!