Jon Snow Season 7 poster
Jon Snow Season 7 poster
12 juli 2017

Spel der Theorieën

Jon Snow Season 7 poster ESSAY | Met de start van het zevende seizoen van GAME OF THRONES begint ook weer het napluizen van eerdere afleveringen. Schokkend Nieuws bespreekt een aantal theorieën die door elke nieuwe aflevering aannemelijker lijken, of juist niet.

De bekendste en meest besproken theorie van het afgelopen seizoen is misschien wel L+R=J. Zeker nu hij zo goed als bevestigd is tijdens The Winds of Winter, de finale van seizoen zes. Maar wat houdt ‘L+R=J’ in?

Lyanna Stark was de zus van Eddard ‘Ned’ Stark. Rhaegar Targaryen was de oudste zoon van ‘mad king’ Aerys II en de oudste broer van Daenerys en Viserys. Verliefd zouden ze samen zijn gevlucht. Of hij heeft haar ontvoerd, daar verschillen de meningen nog over. In elk geval resulteerde hun samenzijn in de geboorte van Jon Snow, een feit dat Ned Stark geheim hield, zelfs voor zijn eigen vrouw. Mocht Jon inderdaad een Targaryen zijn, dan komt hij ook in aanmerking voor de Song of Ice & Fire-theorie. Jon, als zoon van Lyanna en Rhaegar, heeft zowel Stark als Targaryen in zijn bloed. De Starks komen uit Winterfel in het Noorden en worden geassocieerd met ijs. De Targaryen-lijn is altijd verbonden met draken en vuur. Deze theorie kan ook gezien worden als een verbond tussen Jon en Daenerys, met Jon als ijs en Dany als vuur. En als Jon inderdaad Rhaegar’s zoon is, zou Daenerys zou niet meer de enige Targaryen zijn met aanspraak op de Iron Throne.

Theorieën rond de Targaryens zijn er genoeg. Nadat Tyrion zo dicht bij Dany’s vastgeketende draken kon komen in seizoen zes – en ze zelfs kon aanraken – doken theorieën op dat hij op zijn minst Daenerys’ halfbroer zou zijn. Met zowel Tyrion als Jon Snow een potentiële Targaryen kan daar een voorspelling van the House of the Undying aan verbonden worden: de Three-Headed Dragon. Aegon Targaryen veroverde Westeros met drie draken. Twee daarvan werden bereden door zijn naaste familie, zijn zussen. Met Daenerys op Drogon, zouden Jon en Tyrion Rhaegal en Viserion kunnen berijden?

Naast alle theorieën rond Daenerys zijn er ook grotere, meer Westeros-wijde hypotheses. Bijvoorbeeld dat Varys het brein is achter alle gebeurtenissen vanaf seizoen één. Varys zorgde ervoor dat Danaerys met Khal Drogo trouwde en zo de drakeneieren kreeg. Ook zorgde Varys ervoor dat Tyrion zijn rechtzaak verloor in seizoen vier, zodat hij naar Essos zou vluchten en Daenerys ontmoeten. In zijn eigen woorden: “You aren’t actually the king if you’re just playing a game of chess.”

Varys en Petyr ‘Littlefinger’ Baelish zijn het soort mensen dat heel inconsequent en vol wijze raad zijn, maar ondertussen alle touwtjes in handen hebben. Sommigen beweren zelfs dat alle gebeurtenissen slechts gevolgen zijn van een strijd tussen Varys en Littlefinger.

Cersei’s Ondergang?

Sinds Cersei de Sept of Baelor heeft opgeblazen met Wildfire, zijn de vergelijkingen met de ‘Mad King’ niet van de lucht. De explosie resulteerde in de dood van honderden, waaronder Lloras en Margaery Tyrell. Haar zoon Tommen, die niet kan leven met de vernieling en het verlies van zijn geliefde vrouw, pleegt zelfmoord. Met de dood van Tommen, haar laatste levende kind, moeten we de voorspellingen rond Cersei in ogenschouw nemen. In haar jeugd kwam ze tijdens een wandeling een oude waarzegster tegen. Deze waarzegster voorspelde drie dingen die Cersei’s handelingen verklaren.

“Queen you shall be… until there comes another, younger and more beautiful” verklaart Cersei’s afkeer van Margaery Tyrell, maar ook van Sansa in eerdere seizoenen. Dit kan echter ook verwijzen naar de jongere en mooiere Daenerys, die op weg is om de Troon te veroveren.

“Gold shall be their crowns and gold their shrouds”. De waarzegster vertelt Cersei dat ze al haar kinderen zal begraven en alleen zal achterblijven. Met de dood van Myrcella en Tommen in seizoen zes en Joffrey’s dood in seizoen vier klopt dit aardig. De ‘shrouds’ waar de profetie over spreekt zijn hun lijkwaden. De gouden ‘crowns’ kunnen een verwijzing zijn naar hun blonde haar, maar ook naar de kronen die Joffrey en Tommen dragen. Myrcella is de enige van de drie die niet gekroond is.

Het laatste deel van de voorspelling is misschien wel het meest intrigerend. Er zal namelijk een valonqar, een woord in High Valyrian dat ‘kleine broer’ betekent, zijn handen om Cersei’s keel sluiten. Dit verklaart haar haat voor Tyrion, die zij verdenkt haar ondergang te worden. Maar een andere kandidaat is haar tweelingbroer Jaime, die technisch gezien later geboren is en daardoor dus als ‘kleine broer’ gezien kan worden. Wat deze theorie ook gewicht geeft, is dat Jaime eerder al verantwoordelijk was voor de dood van de ‘Mad King’. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘Kingslayer’. In het woord Kinslayer, iemand die zijn familie doodt, zit maar één letter verschil. Met de groei die Jaime Lannister de afgelopen seizoenen heeft doorgemaakt door zijn gesprekken met Brienne of Tarth en het verlies van zijn hand, van arrogante krijgsman naar een zachtere, gewetensvolle persoon, lijkt deze theorie meer en meer aannemelijk.

Azor Ahai

Een theorie die zowel Westerosi als Game of Thrones-fans bezig houdt is die van Azor Ahai, oftewel ‘the prince that was promised’. De Azor Ahai is wat de Messias voor Christenen is: een beloofde bevrijder. De rode priesteres Melisandre gelooft in deze persoon. Het is haar geloof in de lord of light dat Beric Dondarrion, de leider van de Brotherhood Without Banners, opnieuw tot leven brengt en uiteindelijk ook Jon Snow opnieuw het leven geeft. Maar, zoals Stannis Baratheon bewijst, is het voor Melisandre ook niet zeker. Veel aanwijzingen voor Azor Ahai wijzen naar Jon Snow, onder andere dat hij een zwaard van Valyriaans staal heeft, waarmee hij een gevaarlijke tegenstander is voor de Night King en zijn White Walkers. Maar ook Daenerys wordt door sommige fans aangewezen als een mogelijke prince(ss) that was promised.

Over de White Walkers gesproken, een hardnekkige theorie is dat Bran Stark de ijszombies Westeros binnen laat. Niet met opzet, overigens. Omdat de Night King Bran heeft aangeraakt in zijn visioen in de aflevering The Door konden de Wights de schuilplaats van de Three Eyed Raven en de Children of the Forest vinden. Door deze markering zal Bran de White Walkers langs de Muur en Westeros in leiden.

De theorie waar fans het meeste naar uitkijken is er echter een die onder de naam Cleganebowl bekend staat. Het gevecht van de Sandor ‘The Hound’ Clegane tegen Gregor ‘The Mountain’ Clegane. Broer tegen broer. The Hound heeft zich in seizoen zes aangesloten bij de Brotherhood Without Banners en The Mountain is een Monster van Frankenstein-achtige bodyguard voor Cercei Lannister. The Hound staat bekend om zijn haat voor zijn broer en daarom wachten fans al seizoenen lang op een duel tussen de twee.

Ten slotte zijn er ook een hele boel kleine theorietjes. Zo zou Samwell Tarly de verteller zijn van het hele verhaal en zou Bran Stark door zijn gave ‘Bran the Builder’ zijn, de stichter van de Stark-clan en bouwer van de Muur.

Er zijn theorieën te over en nog maar twee seizoenen waarin we antwoorden op onze vragen kunnen kijken. Hopelijk, als de release niet weer wordt uitgesteld, zal dit jaar ook het langverwachte boek The Winds of Winter uitkomen!

Het zevende seizoen van Game of Thrones begint vanaf 16 juli op HBO en in Nederland vanaf 17 juli bij Ziggo.

© Daan Kusen
12 juli 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!