Soirée Melville 20 januari
Soirée Melville 20 januari
Nieuws
15 januari 2014

Soirée Melville

Soirée Melville 20 januariFilmmuseum EYE besteedt deze maand speciale aandacht aan Jean-Pierre Melville. De regisseur van sfeervolle Franse gangsterfilms als LE SAMOURAÏ (1967) en UN FLIC (1972), beide met Alain Delon, verdient nadere kennismaking. Op maandag 20 januari verzorgt Bart van der Put, filmcriticus van Het Parool en oud-Schokkend Nieuws-medewerker, een lezing bij Melvilles LE DOULOS (1962).

Quentin Tarantino noemde LE DOULOS één van de inspiratiebronnen voor RESERVOIR DOGS. Zelfs voor Melvilles doen is het een duistere misdaadfilm waarin achter elke hoek het verraad loert. De pas uit de gevangenis ontslagen gangster Maurice Faugel (Serge Reggiani) zoekt de handlanger die hem verklikte, daarbij geholpen door zijn maat Silien (Jean-Paul Belmondo). Maar het is de vraag of Silien wel te vertrouwen is. Michel Piccoli is te zien in een bijrol (‘Nuttheccio’).


Voorafgaand aan de vertoning van LE DOULOS zal Van der Put zijn licht laten schijnen over het duistere en stijlvolle oeuvre van de filmmaker die een brug sloeg tussen de Amerikaanse en Franse filmculturen. In een lezing van ongeveer veertig minuten belicht de filmcriticus van Het Parool aan de hand van fragmenten de ontwikkeling van Melvilles stijl en thematiek, en diens unieke positie in de Europese cinema. Terloops zal duidelijk worden hoe een Franse pessimist een opgewekte Nederlandse jongen voor zich innam: wat begon met een nachtmerrie eindigde in bewondering.

Soirée Melville
EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
20 januari 2014, 19:15
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!