Slagschaduw 20
Slagschaduw 20
Nieuws
16 augustus 2013

Slagschaduw: De Kolos

Slagschaduw 20Oei! Spannend! Twan van G. – de winnaar van Slagschaduw 2012 en nog steeds koploper – heeft een kostbare fout gemaakt bij het oplossen van ons filmcryptogram. Randy van Rijn wist wél beide films goed te raden, dus hij komt steeds dichter bij de eerste positie. Wie verslaat de heren met superieure filmkennis? Vanaf morgen weer een nieuwe aflevering. Hier is de oplossing van Slagschaduw #20.

Randy was overigens de enige inzender die beide films goed had. De cryptische filmcolumn Slagschaduw, waarin Basje Boer opzettelijk twee genrefilms door elkaar beschrijft, levert altijd een fascinerende cocktail op van filmbeelden, tekstflarden en fantastische associaties. Van G. deed deze keer ‘een pure gok’, en zat er bij de tweede film helaas naast.  Het was dus niet THE AVENGERS, en ook niet KING KONG,  THE TERMINATOR of TOTAL RECALL, maar welke film was het wel? Het is even puzzelen, maar wanneer je het antwoord hieronder ziet, denk je: natúúrlijk!

De kolos

Een gil. Een menigte. Aan de richel van een hoog gebouw spartelt een jonge vrouw, vecht ze een strijd op leven en dood met de zwaartekracht. Beneden staan voorbijgangers met afschuw te kijken. Wie kan iets doen?

Het antwoord verschijnt in de gestalte van een kolos van een kerel. Terwijl de vrouw loslaat – de menigte gilt, een verslaggever richt zijn camera naar boven – en met angstwekkende snelheid de straat beneden haar op zich af ziet komen, zet de kolos zich af tegen de grond en stijgt op. Voordat de vrouw de grond raakt, heeft hij haar te pakken. ‘Hij heeft haar,’ verzucht een journaliste in haar microfoon. ‘Ik kan het niet geloven.’

De kolos zet de vrouw neer op het dak van het gebouw. Zodra haar voeten de grond raken, begint ze te rennen, bij de man vandaan. Hij zet de achtervolging in. Binnen in het gebouw rent de vrouw een loopbrug over. Ze klimt op de reling en springt. Maar de vloer onder haar voeten houdt haar gewicht niet: ze valt.

De kolos is al bij haar. Ze is amper opgekrabbeld of hij heeft haar al in de kraag gevat. Ze stribbelt tegen, spuugt hem in het gezicht. Hij pakt haar op en smijt haar door een glazen wand. Scherven tuimelen rond haar op de grond.


‘Wacht!’ krijst de vrouw in paniek wanneer de kolos opnieuw op haar afkomt. Maar hij wacht niet, hij pakt haar bij de keel. Haar ogen worden groot, uit haar mond komt nu geen woord meer, enkel het gepiep dat hoort bij het snakken naar adem.

Dan laat hij los.

Bekijk hier alle vorige afleveringen van Slagschaduw of het algemeen klassement.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!