Slagschaduw5
Slagschaduw5
Nieuws
18 oktober 2011

Slagschaduw #5

Slagschaduw5

Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?

Blind spiegelbeeld

Hoogspanningsdraden tekenen zwart af tegen een strakblauwe lucht. Deze vrouw kijkt liever omhoog dan naar de weg voor zich, die eeuwigdurende weg die nergens heen leidt.

De blik die ze opvangt in de achteruitkijkspiegel vervult haar met walging. Het zijn haar eigen ogen, feller nog dan de lucht buiten. Met tape plakt ze de spiegel af – en daar blijft het niet bij. De zijspiegels bedekt ze met verfrommelde kranten. Het raam aan de passagierszijde gooit ze in met een steen die ze langs de weg heeft gevonden, haar eigen misselijkmakende weerspiegeling verbrijzelend. Ze veegt de glasscherven van de stoel. Op de achtergrond het gekrijs van meeuwen.

Van de achterbank haalt ze een pak tevoorschijn, gewikkeld in plastic. Het pak is zwaar, met moeite tilt ze het naar buiten. Ook het raam achterin de auto bedekt ze met kranten, vieze oude kranten met schreeuwerige koppen. Groot is het plastic pak niet. Maar een kind zou er wel in passen.

De motelkamer heeft bruine muren. In het midden van de kamer hangt een grote spiegel aan een touwtje. Ze draait de spiegel om. Ze wil verdwijnen in de kieren van de muren. Bedachtzaam loopt ze door de kamer. De tijd is gekomen.

In de badkamer kijkt ze in een met kranten bedekte spiegel en tekent een lijn rondom haar gezicht. Dan volgen de lijnen rond haar ogen. Ze pakt een mesje, een klein scherp mesje, en begint de lijnen op haar gezicht te volgen. Bloed druipt van haar lijkbleke gezicht. Ze wrikt onder de huid, zet aan alle kanten een klemmetje vast. Ze heeft geen spiegel nodig om te weten wat er onder die walgelijke verschijning verborgen zit. Met de ogen gesloten tilt ze de huid van haar gezicht.

Basje Boer

Om welke twee films gaat het hier? Het antwoord vind je hier.

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!