Slagschaduw_4_348X423
Slagschaduw_4_348X423
Nieuws
13 september 2011

Slagschaduw #4

Slagschaduw_4_348X423

Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens beelden, scènes of zelfs hele films door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?

Aflevering 4.  Het hoofd dat niet dood wil

Verspreid over de roodpluchen stoelen zitten mannen in pak, hun naam geplastificeerd aan hun colbert geklikt. Ze zijn licht verveeld en toch benieuwd. Twee mannen nemen plaats achter het bureau dat op het podium staat.

Moet ik mijn ogen sluiten? Maakt niet uit. Denk aan iets, aan wat dan ook. De linkerman denkt na, hij weet het al. Hij haalt zijn neus op, hij is verkouden. Hij weet niet wat hem te wachten staat, hij dacht niet na toen hij zich opgaf. Niemand anders wilde, iemand moest het tenslotte doen. De mannen in pak kijken toe, onderuitgezakt maar met interesse, hun handen gevouwen onder hun kin.

Gedachten gaan van links naar rechts als woorden, de man rechts leest mee met wat zijn buurman denkt. Verontrust, zijn blik. De ander ingespannen. Het publiek verzit. De mannen hijgen nu, trekken met hun hoofd, worstelen zonder aan te raken. De man links is aan het winnen. Hij glimlacht met zijn ogen dicht.

Het spel is uit. De overwinnaar grijpt het hoofd van de verliezer met beide handen vast. Het lacht, dat blauwe hoofd. Het lacht alsof het nog een lichaam heeft, het lacht en het praat. Zijn overwinnaar beaamt, verbaasd. Het lacht mee, wat kan je anders doen?

Tenslotte laat de man zich vallen, ongelovig en verbijsterd tegelijk. Dat hoofd, dat hoofd dat niet dood wil, stijgt gierend van het lachen op. Gillend kruipt de man verder, weg van het hoofd. Hij weet op te krabbelen maar het hoofd maakt een duikvlucht, tuimelt door de lucht en bijt de man in zijn bil.

De man krijst, het hoofd bijt nog eens. Met een stoot van de heupen werpt de man het af. Het hoofd tuimelt en valt, eindelijk zijn dood tegemoet.

Basje Boer

Om welke twee films gaat het hier? Het antwoord vind je hier. 

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!