Onward2 DEF
Onward2 DEF
Nieuws
12 mei 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 9

Onward2 DEF KINDERPRET | De basisscholen zijn weer open, maar op veler verzoek gaan we toch nog even door met genrefilmstips geschikt voor het hele gezin. Deze week veel Pixar!

ONWARD (2020)

Ga samen met Ian en Barley op avontuur in de Pixar animatie ONWARD! Een fantasierijk verhaal over twee elvenbroers, op zoek naar een kristal om hun overleden vader nog één keer te zien. Maar de toverspreuk mislukt, en ze weten enkel zijn benen terug te halen. Met Barley’s uitgebreide kennis over magie en Ians magische krachten starten ze hun queeste om ook het bovenlichaam van hun vader te vinden. Naast referenties naar het rollenspel Dungeons & Dragons zijn er veel verwijzingen naar onder andere INDIANA JONES en THE LORD OF THE RINGS. Ook de typerende paaseieren ontbreken niet. Pixar is er opnieuw in geslaagd een komisch avontuur emotionele diepgang te geven, met een einde dat zelfs de stoersten onder ons het hart doet breken.

Kijkwijzer: 6
Genre: animatie, avontuur, komedie
Lengte: 102 minuten
Te zien op: Pathé Thuis, Ziggo On Demand

  

A BUG’S LIFE (1998)

Natuurlijk kennelijk we alle Pixarfilms, maar sommigen komen een stuk vaker voorbij dan anderen. Met ontzettend veel plezier herinner ik iedereen dan ook graag aan Pixars tweede film: A BUG’S LIFE (John Lasseter, 1998). Wat heerlijk om te herkijken, en wat een geweldige stemmencast: Dave Foley, Julia Louis-Dreyfus, Roddy McDowall, David Hyde Pierce, Richard Kind, Hayden Panettiere en als kers op de taart bad guy Kevin Spacey. Het verhaal van de mierenkolonie, die onderdrukt wordt door een groep nare sprinkhanen, ziet er ook nu nog fantastisch uit. A BUG’S LIFE was de eerste Disney-animatiefilm waar geen enkel mens in voorkwam, en werd genomineerd voor de muziek van Randy Newman.

Als door een van zijn twijfelachtige uitvindingen het verzamelde eten voor de sprinkhanen verloren gaat, trekt mier Flik naar de grote stad, op zoek naar nóg grotere insecten die de kolonie kunnen bevrijden van de onderdrukkers. Als hij een groep zojuist ontslagen circusartiesten tegenkomt, ziet hij hier de perfécte krijgers in, terwijl het samengeraapt zootje insecten denkt dat Flik een nieuwe klus voor hen heeft. Het verhaal zit vol komische details en mooie personages: David Hyde Pierce als theatrale wandelende tak; circusbaas P.T. Flea die dollartekens ziet door zijn nieuwe show (en zingt: ‘the roads will be paved with golden retrievers’), een rups met een identiteitscrisis en een Duits accent, en een snerende Spacey als sprinkhaantiran Hopper. Natuurlijk loopt het allemaal goed af, maar het wordt toch nog even spannend. En na A BUG’S LIFE kijk je geheid anders naar die krioelende mieren in hun hoop.

Kijkwijzer: alle leeftijden
Genre: animatie, familie
Lengte: 93 minuten
Te zien op: Pathé Thuis, dvd en blu-ray

 

KIPO EN HET TIJDPERK DER WONDERWEZENS (2020)

KIPO AND THE AGE OF WONDERBEASTS (originele titel), een samenwerking tussen Netflix en Dreamworks, is een kleurrijke, spannende post-apocalyptische animatieserie. In tegenstelling tot veel post-apocalyptische media is het landschap waarin de serie zich afspeelt niet een barre en desolate woestenij, maar een kolderieke jungle, bevolkt door een menagerie aan bonte figuren. Hoofdpersoon Kipo, die haar hele leven onder de grond woonde, wordt van de ene op de andere dag deze wereld ingeslingerd. Een wereld die onder meer bewoont wordt door kikkers in maatpakken, zespotige reuzekonijnen, gitaarspelende slangen en houthakkende katten. KIPO AND THE AGE OF WONDERBEASTS is qua animatie even losjes als de inhoud: vergelijkingen met het werk van cultanimator Masaaki Yuasa zijn nooit ver weg. Daardoor is deze serie ook voor volwassenen zeker geen straf.

Kijkwijzer: 6
Genre: actie, avontuur, fantasy, scifi
Lengte: eerste seizoen = 10 x 24 minuten
Te zien op: Netflix

 

SHREK 2 (2004)

Prinses Fiona en haar man Shrek gaan voor het eerst samen op bezoek bij haar ouders; de koning en koningin van Far Far Away. Net toen we dachten dat SHREK niet overtroffen kon worden, presenteerde dit vervolg een gelaarsde kat met een mals Snorro-accent en de gave snoezig grote ogen op te zetten. Tel daarbij op dat hier een leuke satire wordt gegeven op Hollywood en andere sprookjes, en je snapt waarom ook volwassenen zich met deze film uiterst goed zullen vermaken. SHREK 2 zit dermate volgestopt met allerlei grappen dat die anderhalf uur voor iedereen aangenaam voorbijvliegen.

Kijkwijzer: alle leeftijden
Genre: animatie
Lengte: 92 minuten
Te zien op: Netflix, Google, iTunes, Pathé Thuis, dvd en blu-ray

Samenstelling: Jasper Loos, Romy van Krieken, Theodoor Steen en Henriëtte Poelman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 15 mei 2020.

© Schokkend Nieuws
12 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!