Minoes DEF
Minoes DEF
Nieuws
9 april 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 4

Minoes DEF KINDERPRET | Door de coronacrisis zit een groot deel van de beroepsbevolking thuis. En de scholen zijn ook nog dicht! Wat nu? Schokkend Nieuws schiet te hulp. Elke donderdag geven we vier kijktips voor genrefilms en -series. Geschikt voor het hele gezin!

MINOES

Ah, de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Voor veel Nederlandse kinderen een deel van de opvoeding. Abeltje, Wiplala, Pluk van de Petteflet … Maar voor wie van dieren hield (en poezen in het bijzonder) was Minoes toch wel extra speciaal. Wat genoot ik van het verhaal over poes Minoes die in een mens verandert, en zich opeens in een andere wereld bevindt. Of tenminste, het is wel dezelfde wereld, maar het werkt allemaal héél anders. Ze is van binnen nog helemaal poes, maar ziet er van buiten uit als een echte juffrouw. Ze geeft nog kopjes, loopt ’s nachts op de daken en spint als ze een visje eet, maar moet rechtop lopen en krijgt een echt thuis bij journalist Tjibbe. Deze onzekere goedzak is een complot op het spoor, maar heeft Minoes en de buurtkatten nodig om bewijs te krijgen. En wordt de juffrouw ooit weer poes-Minoes? De verfilming van Vincent Bal is grappig en spannend, toegankelijk maar niet kinderachtig, en heeft een zeer sterke cast. Carice van Houten speelt Minoes, Theo Maassen en Pierre Bokma zijn de goeierik en de slechterik, en de stemmen van de katten worden ingesproken door onder meer Loes Luca, Hans Teeuwen en Katja Schuurman. Won als een van de eerste kinderfilms een Gouden Kalf voor beste film en blijft eindeloos herkijkbaar, ook zeker voor volwassenen.

Kijkwijzer: AL

Genre: family, avontuur

Lengte: 86 minuten

Te zien op: Cinetree, Videoland, Pathé Thuis en cinemember.nl

DE BEROEMDE BERENINVASIE VAN SICILIË

Wrijf alle neiging tot een verlate winterslaap uit je ogen voor deze fantastische animatiefilm, waarin de beren uit de Siciliaanse bergen afdalen naar de mensenwereld. Berenkoning Leonzio zet namelijk alles op alles om zijn zoon Tonio terug te vinden, die door jagers gevangen is genomen. Maar de beren krijgen het moeilijk. Zo komen ze onder andere een onbetrouwbare tovenaar tegen, een reusachtig zeemonster en een mensenkoning die zijn eigen plannetjes heeft. En als de beren de mensen hebben bereikt, lijkt het daar allemaal zo slecht nog niet, tot ze ook hun slechte gewoontes over beginnen te nemen. De film is vlot en spannend en zeker niet alleen geschikt voor kinderen; DE BEROEMDE BERENINVASIE VAN SICILIË werd zelfs opgenomen in de selectie van Un Certain Regard in Cannes. Regisseur en illustrator Lorenzo Mattotti baseerde zijn eerste lange film op het prentenboek La famosa invasione degli orsi in Sicilia van journalist Buzatti, die het verhaal oorspronkelijk had verzonnen voor zijn nichtjes. Het werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat ook op te merken is aan het verhaal. Maar dat is puur voor de volwassenen, die trouwens net als de kinderen zullen worden meegesleept door de vertelling en de prachtige, kleurrijke animatie.

Kijkwijzer: 6

Genre: animatie, avontuur

Lengte: 82 minuten

Te zien op: Picl.nl (tot 19 mei) en cinemember.nl 

THE WIZARD OF OZ

De zevende (!) verfilming van L. Frank Baums boek The Wonderful Wizard of Oz, uit Hollywoods gouden jaar 1939, is een van de ultieme familieklassiekers. Veel aan de film is gedateerd, maar het verhaal over een kind dat zichzelf verliest en weer terugvindt is tijdloos. Het tempo ligt ook lekker hoog; trage films waren toen nog niet uitgevonden. Het ene verrassende fantasiewezen is nog niet verdwenen of daar springt het volgende tevoorschijn, met als klapstuk de vliegende apen van de Wicked Witch of the West. Het moment dat kinderen misschien door willen spoelen, is voor de volwassen kijker een hoogtepunt: het nummer Over the Rainbow, in de uitvoering van de zestienjarige Judy Garland een waar meesterwerk. Niks tegen Billie Eilish, maar zo hoor je ze niet meer!

Kijkwijzer: 6

Genre: avontuur, fantasy

Lengte: 97 minuten

Te koop op dvd en blu-ray

RETURN TO OZ (1985)

Bijna vijftig jaar na THE WIZARD OF OZ kwam in 1985 een onofficieel vervolg van regisseur Walter Murch. Hierin keert Dorothy Gale (Fairuza Balk) terug naar het land van Oz en maakt een hoop nieuwe vrienden en vijanden. Liefhebbers van de boeken van L. Frank Baum – en de geweldige Japanse tekenfilmserie, die in Nederland door de VARA werd uitgezonden – zien allerlei geliefde personages tot leven komen, waaronder Tik-Tok, Jack the Pumpkinhead, Gump, de Nome King en Mombi. Die laatste (gespeeld door een fenomenale Jean Marsh) is een heks die graag van hoofden wisselt, en zorgt daarmee voor een van de meest angstaanjagende momenten in de film. RETURN TO OZ is – vergelijkbaar met THE WITCHES van Nicholas Roeg – prima geschikt voor een jong publiek, maar bevat ook voldoende duistere scènes die jonge kijkers slapeloze nachten kunnen bezorgen. Die grimmige toon wordt vaak gezien als de reden dat de film destijds flopte. Maar gelukkig wordt dit kleine meesterwerk inmiddels steeds meer gezien én op waarde geschat.

Kijkwijzer: 6

Genre: avontuur, fantasy

Lengte: 113 minuten

Te zien: Disney+, Amazon Prime, iTunes, Google Play

Te koop op dvd en blu-ray

Samenstelling: Julius Koetsier, Henriette Poelman & Jasper ten Hoor. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 9 april 2020.

 

© Schokkend Nieuws
9 april 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!