Kekkai Sensen
Kekkai Sensen
Nieuws
13 april 2015

Robots, vampieren en de lente van 2015

Kekkai Sensen ANIME | Japanse animatieseries worden kwartaalsgewijs uitgebracht en elke anime is meestal goed voor twaalf of 24 afleveringen. Afgelopen week is het lentekwartaal van 2015 begonnen en we hebben ruim vijftig nieuwe en vervolgseries om uit te kiezen!

Helaas net te laat voor het Imagine Film Festival dit jaar, maar de Japanse anime Plastic Memories had uitstekend gepast in het ‘We Love Robots!’ thema.  Een glimp van deze en drie andere interessante titels deze lente.

Plastic Memories (プラスティック・メモリーズ, Purasutikku Memorīzu)
Genre: SF, door Doga Kobo, Inc. (Gekkan Shoujo Nozaki-kun, Laughing Under the Clouds)

Plastic Memories valt meteen op omdat het een originele productie is. Japanse animatieseries zijn veelal gebaseerd op bestaande (nog lopende) manga-series of light-/visual novels.  Een orginele serie is dan ook een gok; een indicatie dat de rechthebbende nét een stapje verder durft te gaan dan de concurrentie in hetzelfde segment. Plastic Memories wordt geproduceerd door Yoshiyuki Fujiwara (GJ Club, Engaged to the Unidentified), naar het originele verhaal en de scripts van Naotaka Hayashi (Robotics; Notes, Steins; Gate, ChäoS; HEAd). De personages zijn ontworpen door Okiura (Infinite Stratos).

In een klaarblijkelijk prachtige toekomst worden mensen voorzien van een steun en toeverlaat in de vorm van een android. Deze ‘Giftias’ zijn voorzien van volledige kunstmatige intelligentie; ze hebben wat wordt omschreven als een ziel, maar beschikken helaas ook over een beperkte levensduur. Na 81.920 uur geven ze, letterlijk, de geest. Om de eigenaren te begeleiden in het afscheid nemen heeft de robotfabrikant een aparte afdeling opgezet die toepasselijk genoeg de Termination Service heet. Dit is waar de hoofdpersoon van Plastic Memories, Tsukasa, zijn eerste dag begint. Zijn collega, een Giftia genaamd Isla, heeft tot dan toe alleen maar thee rondgebracht op kantoor, maar moet hem nu bijstaan in het afvoeren van de bijna-defecte androids. Een complicatie is dat veel van de eigenaren een diepe emotionele band hebben opgebouwd met hun Giftias; deze doen tenslotte niet onder voor echte mensen en vervulden zelfs de rol van verloren geliefden.

De serie vindt zijn wortels duidelijk in films als BLADE RUNNER, maar dan zonder de duistere cyberpunk en jaren-80-outfits. Hoewel Plastic Memories op het eerste gezicht lichte kost lijkt, met een fikse dosis comic-relief, is er een veel serieuzere ondertoon in het verhaal te bespeuren. Of we antwoorden krijgen op alle morele vragen over het bouwen van een A.I. met een beperkte levensduur, dat zullen we in de komende elf weken zien.

Hieronder de Japanse trailer. Je kunt Plastic Memories met Engelse ondertitels volgen op crunchyroll. Later volgt ook een geheel Engelstalige nasynchronisatie. De manga-versie van het verhaal is vanaf juni 2015 beschikbaar.

Seraph of the End: Vampire Reign (終わりのセラフ, Owari no Serafu)
Genre: Horror, door Studio Witt (Attack on Titan, The Rolling Girls)

Een paar seconden na het begin van de eerste aflevering van Seraph of the End: Vampire Reign valt het merendeel van de wereldbevolking dood neer. Alleen zij die jonger zijn dan dertien jaar ontsnappen aan het virus. Uit de schaduwen komen allerlei vervelende types die behalve levend (?) ook nog vampier blijken te zijn. De overlevende kinderen worden bij elkaar gedreven met het vooruitzicht de rest van hun leven als bloeddonor door te brengen.
Te zien op crunchyroll. De trailer is in het Japans.

Gunslinger Stratos: The Animation (ガンスリンガー ストラトス THE ANIMATION, Gansuringā sutoratosu Animēshon)
Genre: SF, door A-1 Pictures (Aldnoah Zero, Working, Saekano, Zvezda)

2125, Tokio. Een verre toekomst die helemaal niet onaardig lijkt. Alleen zijn de ‘sportoefeningen’ van de hoofdpersonages van Gunslinger Stratos: The Animation wel érg ruw. Als ze er vervolgens ook nog achter komen dat niet alles is wat het lijkt en letterlijk met zichzelf in gevecht raken, zijn de rapen gaar. Gebaseerd op de Gunslinger Stratos-spelen van Square Enix. Te zien op crunchyroll.  De trailer is in het Japans.

Kekkai Sensen (血界戦線, Bloodline Battlefront)
Genre: SF, door Studio Bones (Chaika, Darker Than Black, Soul Eater)

Zie de afbeelding bovenaan. Op de plek waar vroeger New York stond, is in één nacht tijd ´Jerusalem’s Lot´ herrezen door toedoen van een doorgang naar de ‘Beyond’. In deze mengeling van magic, sciencefiction en monsterfilm vecht een groep genaamd Libra tegen allerlei gespuis. De serie volgt Leonard Watch, een beetje een sufferd die een set nieuwe ogen heeft gekregen van een of andere entiteit, waarmee hij meer ziet dan de meeste mensen. Het verhaal is gedeeltelijk door Dark Horse in het Engels uitgebracht als comic. Te zien op Funimation. De trailer is in het Japans

13 april 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!