RRFF
RRFF
Nieuws
16 oktober 2014

Razor Reel 2014

RRFF EVENT | Na een kleine naamswijziging mag het ‘Fantastische’ dan uit de naam van het ‘Razor Reel Flanders Film Festival’ zijn verdwenen, in Brugge kan je nog steeds terecht voor de betere genrefilm. Tien dagen lang, van 6 tot 15 november!

Het festival opent met een knaller: ALLELUIA van Brusselaar Fabrice Du Welz (CALVAIRE, VINYAN), waarmee hij zopas de Gouden Méliès wegkaapte voor de beste Europese fantastische film. Voor deze naargeestige thriller liet Du Welz zich inspireren door de beruchte Honeymoon Killers, het moordzuchtige Amerikaanse liefdeskoppel uit de jaren veertig, ditmaal op zoek naar alleenstaande vrouwen in de Belgische Ardennen. Rauw en bijzonder sfeervol; een film die onder je huid kruipt.

Nog een prijswinnaar is DER SAMURAI, de zilveren Méliès-winnaar van het Imagine Film Festival 2014. In een Pools/Duits grensdorpje raakt een jonge politieagent in de ban van een psychotische travestiet die met een samoeraizwaard de dorpelingen onthoofdt. Een hoogst ongewone slasher die de fijne lijn bewandelt tussen Lynchiaanse gevoeligheid en Duitse splatterhorror. DER SAMURAI zit in de Young Blood Sectie, waarin het festival debuterende filmmakers belicht. Een andere opvallende titel in deze selectie is het uitstekende IT FOLLOWS, een verfrissende horrorfilm die de Amerikaanse suburbia in mooie Scope-beelden vat, en deze Carpenter-referentie onderstreept met eighties synths op de soundtrack. Wat ons betreft een toekomstige klassieker en niet te missen.

De hoofdmoot van het programma vind je in de Fantastic Scope sectie. Flink wat vervolgfilms: Spaanse zombies in REC 4: APOCALIPSIS, Nazi-zombies in DEAD SNOW 2, geflipte Uwe Boll-actie in RAMPAGE 2, terwijl er haaien door de tornado worden gezwierd in SHARKNADO 2. Meer dierenplezier in WOLFCOP, een horrorkomedie over een politiedetective die bij volle maan trek krijgt in Pedigree Pal. Als je dacht dat de filmwereld ondertussen al voldoende weerwolftransformatiescènes – scrabble! – kende: deze doet het via een close-up van ’s mans penis.

Een heel andere aanpak van het weerwolvengenre vind je in de onderkoelde art-horror van WHEN ANIMALS DREAM. Een verontrustende fabel over een jongedame die lycantropische familietrekjes vertoont. In KUNDO: AGE OF THE RAMPANT zwiepen de bamboestengels heen en weer op het ritme van ersatz-Morricone. Cartooneske pret in dit Koreaanse historische actiedrama, rijkelijk overgoten met bolognaisesaus. En er zit meer – veel meer – in deze tot aan de nok toe gevulde sectie: de langverwachte thriller WASTE LAND van Pieter Van Hees (LINKEROEVER), horrorkomedie ZOMBEAVERS, exorcisme in ASMODEXIA, TODELOO van de Belgische legende James Desert, noem maar op.

Naast dit filmaanbod is er ook plaats voor een stel boeiende documentaires. THE SEARCH FOR WENG WENG gaat over de minuscule Filipijnse cultacteur Weng Weng. Tijdens de zoektocht krijg je een mooi beeld van de Filipijnse B-filmindustrie en mag je zelfs aanschuiven bij Imelda Marcos, wiens buik doet vermoeden dat ze arme Weng Weng opat als vieruurtje. VIDEO NASTIES 2 is het vervolg op de uitstekende documentaire uit 2009 over de draconische Britse filmcensuur. Ook in REWIND THIS keren we terug naar de jaren tachtig, naar de hoogtijdagen van het VHS-tijdperk.

Ronald Simons komt langs met de vijfde editie van CINEMA CURIOSO en staat garant voor een hilarische collectie van de meest waanzinnige filmfragmenten en er draaien een paar oude klassiekers (o.a. VIDEODROME en CHRISTINE), tot er op 15 november afgesloten wordt met WHAT WE DO IN THE SHADOWS. Waarin een groepje vampiers reality tv-gewijs wordt gevolgd. Deze grappige komedie van de makers van FLIGHT OF THE CONCHORDS vormt een mooi einde van het Brugse filmfeest.

Razor Reel Flanders Film Festival
6 tot 15 november in Brugge
Volledige programma

© Wim Castermans
16 oktober 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!