Schokkend Nieuws 124 Cover
Schokkend Nieuws 124 Cover
Nieuws
3 april 2017

Phils overpeinzing

Schokkend Nieuws 124 Cover JUBILEUM | Phil van Tongeren was in 1992, samen met Jan Doense en Bart Oosterhoorn, oprichter van Schokkend Nieuws. Het 25-jarig Schokkend Nieuws-jubileum gaf hem aanleiding tot de volgende, nostalgievrije overpeinzing.

“De oude garde. Zo duid ik de Schokkend Nieuws-mannen van het eerste uur (ja, toen nog alleen mannen) al heel lang aan. Maar bij het 25-jarig bestaan van het blad dringt het pas goed tot me door hoezeer het een dynamiek heeft gekregen waarop die oude garde nauwelijks of geen invloed meer heeft. Zoals een hedendaagse krant wel zijn wortels in de 19de eeuw kan hebben, maar geen noemenswaardige gelijkenis meer vertoont met de vroegste jaargangen.

Niet dat de twintigers, dertigers en die enkele veertiger die de onderneming – blad, website en podcast – nu bemannen en bevrouwen je het gevoel geven dat de oude knarren maar eens de eer aan zichzelf moeten houden. Zichzelf als het ware ‘bij het oud papier’ moeten stoppen. Nee, er is eerder sprake van een natuurlijk verloop, een evolutie zonder survival of the fittest, waarbij generaties elkaar harmonieus afwisselen.

Afgelopen zaterdag vierde Schokkend Nieuws zijn jubileum, mét de oude knarren, inclusief degenen die een andere weg zijn ingeslagen of hun loopbaan bij andere media hebben voortgezet. Niet één grote familie, maar wel een verzameling uiteenlopende individuen die één ding gemeen hebben: een groot hart voor de genrefilm.

Hoe mooi zou het niet zijn als Schokkend Nieuws over 25 jaar weer zo’n feestje viert, misschien niet als blad, maar als in de hersens te implanteren chip, als hologram, of in een vorm die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen. En dat de huidige redactie dan instemmend toekijkt hoe de allernieuwste garde er een knalfuif van maakt, terwijl de aartsvaders alleen nog als foto of hologram aanwezig zijn, gememoreerd in een korte speech, en dan hup, dóór met het feest, op naar de volgende 25 jaar.”

3 april 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!