From Beyond the Grave
From Beyond the Grave
Nieuws
21 februari 2017

Omnibusfilms in Cinematek

From Beyond the Grave EVENT | Deze vrijdag, 24 februari, krijg je waar voor je geld tijdens de maandelijkse B tot Z double-bill in de Cinematek te Brussel: het thema is Anthology Films. Oftewel, meer voor de prijs van twee!

 De omnibusfilm (ook portmanteau- of anthologiefilm genoemd) is een langspeelfilm die een aantal kortfilms samenbrengt die door één of meer regisseurs werden gemaakt. Ealing Studios’ DEAD OF NIGHT (Albert Cavalcanti, Charles Crichtion, Basil Dearden, Robert Hamer, 1945) markeerde de geschiedenis van de Britse horrorfilm.

Amicus Productions, rivaal van de legendarische Hammer Films, maakte in de jaren 1970 van de horror omnibusfilm zijn specialiteit: FROM BEYOND THE GRAVE (Kevin Connor, 1974), met de onvermoeibare Peter Cushing en Donald Pleasence, is een juweeltje uit die studio – en in het genre. Een sinistere antiquair vertelt zijn klanten vier angstaanjagende verhalen vol voodoo, exorcisme en boze spiegels. En wat als die vreemde antiquair nu eens de Dood zelf was?

 In de jaren 80 putte de Amerikaanse horrorfilm uit de cultuur van comics (CREEPSHOW (George A. Romero, 1982)) of televisie en produceerde hoogstaande omnibusfilms. TWILIGHT ZONE: THE MOVIE (1983) is een goed voorbeeld. De film brengt Steven Spielberg, Joe Dante, John Landis én George Miller samen! Hulde aan de cult tv-reeks door de Hollywoodse crème de la crème van de jaren 1980… die de status van vervloekte film verwierf nadat een aantal acteurs omkwam op de set.

FROM BEYOND THE GRAVE begint om 19:00 uur, TWILIGHT ZONE: THE MOVIE om 21:00 uur. Kaartjes kosten €4,- per double-bill. Voor meer info: Cinematek of Offscreen.

21 februari 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!