pink flamingos
pink flamingos
Nieuws
20 februari 2013

Offscreen 2013

pink flamingosOver twee weken gaat het Offscreen Film Festival van start, hét jaarlijkse uitje voor de liefhebber van buitengewone cinema. Van 6 tot en met 24 maart 2013 in Brussel. Eregast dit jaar is The Pope of Trash, John Waters.

Met Waters heeft Offscreen een mooie gast weten te strikken. De Sultan of Sleaze vestigde zijn reputatie in 1972 met PINK FLAMINGOS, waarin ‘drag terrorist’ Divine (Harris Glenn Milstead) zorgde voor de meest weerzinwekkende eetscène aller tijden. Waters, die we voor Schokkend Nieuws #84 uitgebreid interviewden, maakte vanaf POLYESTER (1981) de overgang naar de mainstream zonder daarbij zijn schalkse humor te verliezen. Bij het grote publiek werd Waters bekend met HAIRSPRAY (1988) en CRY-BABY (1990).

Offscreen draait natuurlijk al zijn films en je kunt The Baron of Bad Taste ook zelf horen spreken. Op zaterdag 9 maart geeft hij zijn one man theatershow This Filthy World, vol smeuïge details over zijn begindagen in de underground van Baltimore en zijn opwindende carrière in Hollywood, De show wordt gevolgd door een speciale vertoning van POLYESTER in Odorama, dus met de ‘scratch and sniff cards’! Ook I AM DIVINE, de filmbiografie van Harris Glenn Milstead, is te zien tijdens Offscreen.

De komst van Waters is reden genoeg voor Offscreen om eens lekker uit te pakken met camp en trash cinema. Wat te denken van de X-rated horrorfilm THUNDERCRACK!, Russ Meyers SUPERVIXENS, de korte films van Mike en George Kuchar, Ed Woods GLEN OR GLENDA, de allereerste splatterhorror BLOOD FEAST en de low budget sexploitation klassieker DEADLY WEAPONS? Filmverzamelaar en oud-Schokkend Nieuws medewerker Jack Stevenson verzorgt op 8 maart bovendien een waanzinnige Trash Show From Hell.

Wij worden natuurlijk óók opgewonden van het Nikkatsu-retrospectief. De Japanse filmstudio draagt nu al honderd jaar zorg voor rebelse jeugdfilms, spannende yakuza’s, erotische pinku en – tegenwoordig – splatterhorror. Offscreen draait vooral de oude must-sees: YOUTH OF THE BEAST, GATE OF FLESH, TOKYO DRIFTER, BRANDED TO KILL, RETALIATION, A COLT IS MY PASSPORT, THE WARPED ONES, SECRET CHRONICLE: SHE BEAST MARKET en WORLD OF GEISHA. Nikkatsu-kenner Jasper Sharp (lees het interview dat we met hem hadden in Schokkend Nieuws #100) houdt een lezing op 20 maart in Cinema Rits.

En er is nog véél meer te doen. De 84-jarige José Ramón Larraz komt langs, bijvoorbeeld. Larraz is een apart figuur uit de Spaanse genrecinema van de jaren zeventig. Hij komt enkele van zijn films inleiden, waaronder het zelden vertoonde SYMPTOMS en de cultklassieker VAMPYRES.

Offscreen vindt plaats in Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits, Brussel. Drie weken lang staan de schijnwerpers gericht op werk van onafhankelijke filmmakers, cultklassiekers en offbeat genres van over de hele wereld. Het volledige programma vind je hier.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!