Cinema Egzotik
Cinema Egzotik
Nieuws
27 mei 2015

Night of Postapocalyptica

Cinema EgzotikEVENT | De namen Max Rockatansky en Imperator Furiosa  liggen op ieders lippen dezer dagen, maar zij zijn niet de enige overlevenden van de Apocalyps. Cinema Egzotik vertoont op vrijdag 29 mei THE ROAD en 28 DAYS LATER… De hoofdpersonen in de ene film zijn naamloos, in de andere film heet hij gewoon Jim. Weinig gemotoriseerd verkeer ook, maar wel nóg meer post-apocalyptisch pessimisme.

In THE ROAD, (John Hillcoat, 2009) wordt vooral veel gelopen. Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee zijn zeer indrukwekkend als de naamloze vader en zoon in deze verfilming van het boek van Cormac McCarthy. Ze proberen te overleven in een wereld waarin alle hoop verloren lijkt. De vader bereidt zijn zoon voor op de onvermijdelijke dag dat hij sterven zal en probeert hem te wapenen tegen de gruwelen om hen heen. De zoon vraagt al in het begin van de film: “But we are still the good guys, right?” Nee, zo simpel ligt het niet. Met Robert Duvall is een onvergetelijke bijrol en muziek van Nick Cave. Kodi Smit-McPhee is sindsdien nog te zien geweest in LET ME IN, YOUNG ONES en DAWN OF THE PLANET OF THE APES.

En de hoofdpersoon van 28 DAYS LATER… (Danny Boyle, 2002)… is fietskoerier! Maar zelfs die wielen zijn Jim nauwelijks vergund in deze film. Hij ontwaakt in een ziekenhuis in Londen, de hele stad lijkt uitgestorven… op al die schuimbekkende en snelle zombies na! Jim belandt uiteindelijk in een landgoed nabij Manchester, waar een bataljon militairen een oplossing heeft bedacht om de virusuitbraak te overleven die, zo is het cirkeltje weer rond, wel wat doet denken aan die van Immortan Joe in MAD MAX: FURY ROAD.

Cinema Egzotik vindt iedere maand plaats in filmmuseum EYE in Amsterdam. De films worden ingeleid door regisseur Martin Koolhoven en filmkenner Ronald Simons.

Cinema Egzotik
29 mei
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Kaarten bestellen

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!