Nieuws
22 september 2010

Moviestar

Iedereen die wel eens hoofdrolspeler heeft willen zijn in een griezel- of sciencefictionfilm kan vanaf 22 september in het Stedelijk Museum in Den Bosch deelnemen aan het interactieve project Moviestar.

Moviestar is een installatie van Neeltje Sprengers en Marieke Verbiesen. Beiden zijn afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Met hun project bewijzen ze eer aan de nog jonge, maar illustere geschiedenis van de speciale effecten.

De bezoeker speelt letterlijk de hoofdrol in Moviestar. Een videocamera registreer de bewegingen van de bezoeker/deelnemer en dat zet animaties in werking van bijvoorbeeld een verscheurend monster of een laag overscherende UFO. De activiteiten van de bezoeker, de interactieve animaties en een toepasselijke achtergrond worden direct geprojecteerd op een scherm, zodat de bezoeker zichzelf waarneemt als onderdeel van een volledige filmset. Kortom: het effect van een nachtmerrie, waarbij je zelf de regisseur bent en je toch de vreselijkste dingen overkomen.

Moviestar wil laten zien dat de enorme evolutie van special effects van blijvende invloed is geweest op de manier waarop wij film beleven. De ontwikkeling van special effect technologieën, die inmiddels goeddeels vervangen zijn door digitale technieken, stelden filmmakers in staat films te maken die letterlijk tot de verbeelding spraken. Opnames van echte acteurs werden bijvoorbeeld gemengd met stop-motionanimaties en van tevoren opgenomen materiaal. Zo konden fictieve karakters en filmsets ontstaan met behulp van bijvoorbeeld klei, hout en zelfs tuinbenodigdheden. Het resultaat was misschien niet altijd even realistisch, maar het publiek raakte er zodanig mee vertrouwd dat special effects een onmisbaar onderdeel werden van het avontuur dat film heet.

Moviestar – Marieke Verbiesen en Neeltje Sprengers
22 september t/m 31 oktober

SM’s ‘“ Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Magistratenlaan 100
5223 MB ‘s-Hertogenbosch
Geopend: dinsdag t/m zondag van 12.00 ‘“ 17.00 uur
Meer informatie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!