Misery
Misery
Nieuws
17 juli 2014

Misery – The Musical

Misery EVENT | Om te bewijzen dat musicals niet altijd vrolijk en kleurrijk hoeven te zijn, zet theatermaker Floris van Rooijen deze zomer niemand minder dan psychopaat Annie Wilkes op de planken in Misery – een ‘feel bad’ musical.

Wie niet bekend is met het populaire boek van Stephen King, kent ongetwijfeld de verfilming uit 1990 van regisseur Rob Reiner. Kathy Bates won een Oscar voor haar rol van Annie Wilkes, een geobsedeerde fan van de populaire schrijver Paul Sheldon. Misery werd in 2008 al in Nederland als toneelversie gebracht door acteurs Victor Löw en Mirjam de Rooij. In augustus van dit jaar brengt Het Theater van ’t Woord het verhaal opnieuw in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Ditmaal in de vorm van een musical!

Sander de Heer, bij het grote publiek bekend van zijn rollen in Vrienden voor het leven en Onderweg naar morgen, speelt Sheldon, die na een auto-ongeluk in huis wordt genomen door Annie Wilkes. Zijn grootste fan lijkt erg sympathiek, maar Sheldon ontdekt al snel dat ze een duistere kant heeft. De rol van Wilkes wordt vertolkt door Marjolijn Algera, bekend van haar rol in de musical Les Misérables. Gewapend met een houten hamer is zij de grote nachtmerrie van Sheldon, die wordt gedwongen om zijn laatste verhaal over haar favoriete personage Misery te herschrijven.

De ondertitel ‘een feel bad musical’ geeft al aan dan Van Rooijen de grimmige sfeer van het verhaal van King intact wil houden. “Ik was twaalf jaar toen ik de film stiekem ging kijken. Hij was eigenlijk veel te spannend voor iemand van twaalf en heeft toen een hoop indruk op me gemaakt. En ik dacht, wat kun je daar nog meer mee doen? Waarom geen ‘feel bad’ musical maken?” zo vertelt de componist en theaterregisseur in een online interview.

Hoofdrolspeler De Heer zegt in het interview dat dit “misschien wel echt de allereerste keer” is dat een horrorfilm of thriller wordt bewerkt tot musical. Hij zal niet bekend zijn met Evil Dead: The Musical of Carrie: The Musical, ook gebaseerd op een verhaal van Stephen King. Uniek voor Nederland is het wel. Wellicht dat bij een groot succes nog meer werk van King op het toneel verschijnt. We kijken nu al uit naar Tim Curry die zingend over het podium danst in It: The Musical.

Misery – een ‘feel bad’ musical gaat op 10 augustus officieel in première en zal daarna de hele maand, van donderdag tot en met zondag, in de Openbare Bibliotheek Amsterdam te zien zijn.

Misery – een ‘feel bad’ musical
7 t/m 31 augustus
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam.
Informatie en kaarten

© Jasper ten Hoor
17 juli 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!