Neil Jordan
Neil Jordan
Nieuws
10 april 2013

Masterclass Neil Jordan

Neil Jordan

IMAGINE 2013 | Neil Jordan leverde met romantische griezelfilms als THE COMPANY OF WOLVES en INTERVIEW WITH THE VAMPIRE een belangrijke bijdrage aan de horrorcinema. Die twee films werden dan ook het meest uitvoerig besproken tijdens de masterclass op het Imagine Film Festival, afgelopen dinsdag 9 april.

Jordans monsters zijn vaak klassieke sprookjesfiguren: de spectaculair transformerende wolven in THE COMPANY OF WOLVES zijn, net als in de verhalen van de gebroeders Grimm, metaforen voor het gevaar van de grote boze buitenwereld. En wie herinnert zich niet de heerlijk sinistere Tom Cruise als ondode levensgenieter Lestat in INTERVIEW WITH THE VAMPIRE?

Jordan werd geïnterviewd door artistiek directeur Chris Oosterom. Hij legt de nadruk direct op Jordans Ierse achtergrond en daarbij horende katholieke opvoeding. “Iedere boom en iedere heuvel had een verhaal,” vertelt de regisseur, “en meestal was de inhoud daarvan: doe dit niet. Raak die boom niet aan, ga niet naar die heuvel. Kus dat meisje niet of je krijgt zweren op je gezicht. Allemaal waarschuwingen tegen dingen die je wilde doen.”

Jordans ouders waren streng. Eén film per week mocht er gezien worden, en dat moest een oorlogsfilm of een western zijn; zeker niet de sciencefiction waarin hij meer geïnteresseerd was. Misschien dat daar juist zijn fascinatie met het fantastische vandaan komt.

“Ik houd ervan als het fantastische clasht met de realiteit,” legt hij uit. In THE COMPANY OF WOLVES droomt een alledaags meisje over donkere bossen vol (seksueel) gevaar. In ONDINE blijkt een waternymf, een Selke, een drugskoerier. En in INTERVIEW WITH THE VAMPIRE ontdekken we een vampiersamenleving die zich in onze wereld schuilhoudt. Juist de realistische herkenningspunten maken de fantastische elementen effectief. Het ‘puur fantastische,’ zoals superheldenfilms, daar heeft Jordan geen interesse in.

Begonnen als onafhankelijke filmmaker met het goed ontvangen drama ANGEL, is Jordan gewend aan volledige creatieve vrijheid. Die eiste hij dan ook toen hij gevraagd werd INTERVIEW WITH THE VAMPIRE te maken- en kreeg hij tot op zekere hoogte. “Je kunt nu eenmaal geen film van tachtig miljoen maken zonder sterren, dus je vindt een manier om binnen dat systeem te werken.” Dat klinkt alsof het een hem zwaar viel, maar Jordan toont zich meer dan tevreden met Tom Cruise: “Een geweldige acteur.”

Overigens wil Jordan zich ook nog wel eens snedig uitlaten. Zo noemt hij een recente Oscar kandidaat “INCREDIBLY CLOSE AND UNBELIEVABLE BORING, or whatever it was called,” en identificeert hij TWILIGHT als reclame voor maagdelijkheid. Dat is in ieder geval niet het soort vampiermythe waar zijn interesse naar uitgaat.

Hoe hij vampiers zelf op het witte doek zet, kunnen we tijdens Imagine zien in zijn nieuwste, BYZANTIUM. De sfeervolle film met de onweerstaanbare vampieren Gemma Arterton en Saoirse Ronan draait nog op 14 en 17 april op het festival en vanaf 13 juni in de gewone bioscoop.

Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
8/4: Imagine van start!
 
9/4: Frankenstein’s Army

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!