Nieuws
20 februari 2011

Marx Attacks!

MARX ATTACKS! De Melkweg Cinema te Amsterdam vertoont van 16 t/m 28 februari een fraaie selectie sciencefictionfilms uit het voormalige Oostblok.

De beroemdste film in de selectie is natuurlijk SOLYARIS, het epos van de Russische regisseur Andrei Tarkovsky. Net zoals de rest van Tarkovsky’s oeuvre is het geen film met een hoog tempo, maar de geduldige kijker zal de symboliek en het prachtige camerawerk kunnen waarderen.

Schokkend Nieuws lezers raken wellicht meer opgewonden van de films van Pavel Klushantsev: de ‘˜Godfather van STAR WARS’, waarover Rob van der Velden nog uitgebreid schreef in SN #87. Met zijn uitmuntende opnametechnieken en special effects drukte Klushantsev een grote stempel op het SF-genre. Zonder hem zouden films als 2001: A SPACE ODYSSSEY en STAR WARS ondenkbaar zijn. Veel special effects uit Kubricks 2001: A SPACE ODYSSEY lijken rechtstreeks uit Klushantsev’s sciencefictionklassieker PLANETA BUR te komen.

PLANETA BUR is op zaterdag 26 februari is te zien. Zondag 27 februari wordt het eveneens verbluffende ROAD TO THE STARS vertoond. Om meer te weten te komen over de regisseur achter deze vrijwel onbekende meesterwerken toont de documentaire ‘˜STAR DREAMER diezelfde zondagmiddag het leven, de carrière, en de blijvende impact van Klushantsev.

Komische sf werd ook gemaakt in het voormalige Oostblok. Het gortdroge KIN DZA DZA uit 1986 vertelt over twee vreemden die door een intergalactische fout terechtkomen op een woestijnplaneet en daar kennis maken met de bewoners.

Marx Attacks
16 t/m 28 februari
Melkweg Cinema
Lijnbaansgracht 234A
1017 PH Amsterdam
Volledige programma

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!